ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο ανάπλασης της Ερμού με κύριο στόχο την αύξηση του χώρου για τους πεζούς!

Αφού επιζήσαμε τόσα χρόνια από τα επικίνδυνα πεζοδρόμια, ήρθε η ώρα να επιβραβευτούμε.

Neopolis Team

25 Απριλίου, 2022

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, το κέντρο της Αθήνας υπόκειται σε αλλαγές, που ευελπιστούμε να πάνε καλύτερα από το σχέδιο… «Μεγάλος Περίπατος».

Όπως σημειώνεται, έπειτα από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκαν σημαντικές αρχιτεκτονικές μελέτες που, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχο έχουν να δημιουργήσουν συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Τα αποτελέσματα της ανάπλασης της Ερμού θα αργήσουμε να τα δούμε (δεν αναμένονται πριν το 2025), αλλά όπως φαίνεται από τις εικόνες που κυκλοφορούν, η αναμονή θα αξίζει. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στο μεσαίο τμήμα της οδού, από το ναό της Καπνικαρέας έως το σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων και αποτελεί συνέχεια της βραβευμένης με το Α’ βραβείο πρότασης του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ιδεών, με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019 – όπως διοργανώθηκε από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε και το υπουργείο Υποδομών.

Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού Τ του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς, μέσα από τον ανασχεδιασμό και των δύο.

Με άλλα λόγια, βασικός στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην εύκολη κίνηση των πεζών και να μειωθεί αυτή των οχημάτων, εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα χώρους φορτοεκφόρτωσης για τα καταστήματα (μια μεγάλη ιστορία, συχνά υπεύθυνη για την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε τέτοιους δρόμους). Αυτό λοιπόν αφορά το λειτουργικό κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αναβάθμιση και από πλευράς αισθητικής, με δαπεδόστρωση και σύγχρονες λάμπες που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής, καθώς επίσης και προσθήκη δενδροστοιχίας η οποία θα προσφέρει σκίαση σε όλο το μήκος της.

Ειδικότερα, η δαπεδόστρωση επεκτείνεται προς την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο, ενώ προεκτείνεται σε μικρό βάθος στις εγκάρσιες οδούς. Αναφορικά με την πλατεία Αγ. Ασωμάτων, η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού.

Δήμος Πετρούπολης: Αναβάθμιση του θεάτρου Πέτρας

Το κέντρο της Αθήνας ωστόσο δεν είναι το μόνο που θα ανανεώσει τον αέρα του, μιας και αλλαγές θα έρθουν και σε άλλες περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων και ο δήμος Πετρούπολης. Η αναβάθμιση αυτή τη φορά αφορά τις υφιστάμενες υποδομές και εγκαταστάσεις του Θεάτρου Πέτρας, στην περαιτέρω αντισεισμική του θωράκιση, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και στη δημιουργία μικρών κτιριακών κατασκευών, που θα φιλοξενούν δραστηριότητες συμπληρωματικές του θεάτρου.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επέμβασης αντιμετωπίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης της εισόδου στο χώρο και η οργάνωση της πορείας προς τα δύο υπαίθρια θέατρα, η αντικατάσταση ή ανακαίνιση υφιστάμενων χώρων (φουαγιέ, αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής, χώροι των καμαρινιών των ηθοποιών – τα οποία βρίσκονται κάτω από την κεντρική διαμορφωμένη με σκυρόδεμα κερκίδα – και άλλοι βοηθητικοί αποθηκευτικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι).

Τέλος, προτείνεται η αναδιαμόρφωση της περίφραξης που περιβάλλει το σύνολο του χώρου, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα για εμποδιζόμενα άτομα. Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τις επιστρώσεις των επιφανειών είναι υψηλής βιοκλιματικής επίδοσης.

Δήμος Χαλανδρίου: Βιοκλιματική – Αστική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου

Αφορά σε μια εμβληματική ανάπλαση με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης του Χαλανδρίου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις :

Διαμόρφωση λωρίδας κίνησης ποδηλάτων και πεζών στην οδό Αγ. Παρασκευής (από Αισχύλου έως πλατεία Χαλανδρίου).

Ανακατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Αβέρωφ (από Παλαιολόγου έως 25ης Μαρτίου), Λ.Α. Παπανδρέου (από Παλαιολόγου έως Αγ. Γεωργίου), Αγ. Γεωργίου (από Λ.Α Παπανδρέου έως Διονύσου) και Κολοκοτρώνη.

Ανάπλαση των υφιστάμενων, υλοποιημένων πεζοδρόμων στις οδούς Κατσουλιέρη (από Γκίνη έως Λ.Α.Παπανδρέου), Χαϊμαντά (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Φ. Λίτσα), Ιφικράτους (από Λ.Α.Παπανδρέου έως Ηρακλείου), Ηρακλείου (από Σωκράτους έως Αγ Παρασκευής), Θουκυδίδου (από Καραολή και Δημητρίου έως Αγ .Παρασκευής) και Πλάτωνος (από Αγ. Παρασκευής έως Αγ. Γεωργίου).

Κατασκευή των εγκεκριμένων και μη υλοποιημένων πεζόδρομων στις οδούς Σωκράτους (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Αριστοφάνους), Ομήρου (από Λ.Α.Παπανδρέου έως Σοφ. Βενιζέλου), Ξενοφώντος (από Αριστοτέλους έως Αριστοφάνους), Καλογρέζας (από Λ.Α. Παπανδρέου έως 25ης Μαρτίου).

Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου (από Αγ. Παρασκευής έως Ομήρου), Αριστοφάνους (από Σόλωνος έως Αφροδίτης), Αριστείδου (από Αγ. Παρασκευής έως Σωκράτους), Αριστοτέλους(από Αγ. Γεωργίου έως Καλλισπέρη), Παπάγου(από Ηρώδου Αττικού έως Λίτσα), Καραολή κ’ Δημητρίου (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Λίτσα), Ολυμπιονικών (από Σοφοκλή Βενιζέλου έως Αριστοφάνους).

Σε επίπεδο γειτονιάς, οι δρόμοι θα «ηπιοποιηθούν» ώστε να αποτελούν τόπο παραμονής, βόλτας και παιχνιδιού, και να αναπτυχθούν ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες ζωής. Επίσης, η μελέτη προβλέπει την ενίσχυση της προσβασιμότητας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε συνδυασμό με την αύξηση της φύτευσης και τον περιορισμό της θερμικής νησίδας, καθώς και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Το γατάκι που σώθηκε από τουρίστρια στις Σπέτσες έχει Insta και είναι το αγαπημένο μας προφίλ!

ΕΛΛΑΔΑ

Το «Νησί των Νεκρών» είναι το ελληνικό νησάκι στο οποίο δε θα κλείσουμε ποτέ διακοπές!

ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στα σόσιαλ μίντια με τον θάνατο του Manolo σε ηλικία μόλις 26 ετών!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέχρι την Πέμπτη η προθεσμία – Τα τμήματα που κερδίζουν τις προτιμήσεις!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET