Έρευνες λένε

Το να περνάς πολλές ώρες στην κίνηση κάνει κακό στην ψυχική υγεία, επιβεβαιωμένο πλέον!

Όλα δείχνουν πως το σπιτάκι είναι το μόνο ασφαλές μέρος για εμάς.

Neopolis Team

11 Δεκεμβρίου, 2023

Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι, σιχτιρίζουμε. Η έξω πλευρά της πόρτας μοιάζει ένα ατελείωτο μαρτύριο και οι δρόμοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο προορισμός σου, η διαδρομή προς αυτόν μοιάζει βουνό, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα.

Είτε είναι να πάρεις το αυτοκίνητό σου είτε λεωφορείο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας κίνηση με το κουτάλι. Αφήστε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και βρείτε έναν τρόπο να διακτινιζόμαστε! Προτιμώ να με πάρει από το χέρι ο Ντάμπλντορ με ό,τι side effects μπορεί να έχει αυτό, παρά να κάθομαι επί ώρες μαθαίνοντας απ’ έξω τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Επίσης, πόσα fake scenarios να φτιάξει ένας άνθρωπος χαζεύοντας από το παράθυρο του λεωφορείου;

Είναι θέμα ψυχικής υγείας. Αν το καλοσκεφτείς, το να κάθεσαι τόσες ώρες κάνοντας το απόλυτο τίποτα, σε αφήνει μόνο με τις σκέψεις και δεν είναι πολύ καλό αυτό. Είναι από μόνο του αρκετά ψυχοφθόρο το ότι πας στη σχολή, δε χρειάζεσαι επιπλέον λόγους για να πάθεις mental breakdown.

Ωστόσο, μια μεγάλη έρευνα στη Νότια Κορέα η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Transport & Health, έδειξε πως συντρέχει κι άλλος λόγος που καθιστά την κίνηση βλαβερή για την ψυχική μας υγεία: η μολυσμένη ατμόσφαιρα που εισπνέουν οι οδηγοί/επιβάτες και η οποία οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Μελετώντας πάνω από 23.000 οδηγούς της χώρας, η έρευνα έδειξε πως όσοι βρίσκονται στους δρόμους για πάνω από μία ώρα την ημέρα, είναι 16% πιο πιθανό να βιώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα απ’ όσους μετακινούνται για λιγότερο από 30 λεπτά.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής τού Inha University της Κορέας Dong-Wook Lee και η ομάδα του, μελέτησαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων από το Fifth Korean Working Condition Survey, μια εθνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Ο μέσος χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων ήταν 47 λεπτά, που ισοδυναμεί με 4 ώρες μετακίνησης την εβδομάδα για όσους εργάζονται πενταήμερο.

Το 1/4 των 23.415 συμμετεχόντων λοιπόν, ανέφερε πως έχουν βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Korean Biomedical Review:

Έχοντας λιγότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το στρες και να καταπολεμήσουν τη φυσική κούραση μέσω του ύπνου, χόμπι και άλλων δραστηριοτήτων.

Τονίζεται επίσης ότι η αλλαγή από την οδήγηση ή μετακίνηση με μέσα, σε μετακίνηση με ποδήλατο για παράδειγμα, μπορεί να boostάρει την υγεία ενός ατόμου, το οποίο makes sense, καθώς ταυτόχρονα συνδυάζεται και η σωματική άσκηση. Εμείς το ξέρουμε, αλλά τυχαίνει να ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Ολλανδία… Είμαστε καταδικασμένοι στην κατάθλιψη με άλλα λόγια.

Ή ακόμα χειρότερα, στην παχυσαρκία, τον κακό ύπνο και τον… αλκοολισμό. Το να μένεις κολλημένος στην κίνηση έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε όλα τα προαναφερθέντα, μαζί με την αυξημένη πίεση που είπαμε πιο πάνω. Γενικά, κάνει κακό τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET