Το Facebook δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα της οριστικής διαγραφής του προφίλ σου!


Μέχρι πριν λίγο διάστημα, το Facebook επέτρεπε στους χρήστες του να απενεργοποιούν τα προφίλ τους, ωστόσο δεν έδινε τη δυνατότητα της οριστικής διαγραφής αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν τα προφίλ των εν λόγω χρηστών να μην είναι προσβάσιμα από τους φίλους τους, ωστόσο τα δεδομένα τους παρέμεναν αποθηκευμένα στους servers της εταιρείας.

Σε σχετικές ερωτήσεις που γίνονταν ανά καιρούς, οι εκπρόσωποι του κολοσσού υποστήριζαν πως όλο αυτό συνέβαινε γιατί πολλοί χρήστες μετάνιωναν για την απόφασή τους και σχεδόν πάντα, επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τα προφίλ τους.

Μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» των hackers στα προσωπικά δεδομένα της πλατφόρμας ωστόσο, η εταιρεία του Zuckerberg αναγκάστηκε να αλλάξει προσέγγιση και να επιτρέψει για πρώτη φορά τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής.

Η αλήθεια είναι, πως το Facebook κρατά όσο το δυνατόν πιο «κρυφή» την παραπάνω επιλογή, χωρίς να την εμφανίζει στις ρυθμίσεις των χρηστών. Έτσι, κάποιος που θέλει να τελειώνει μια για πάντα με το account του, πρέπει πρώτα να μεταφερθεί στον εξής σύνδεσμο. Εκεί πλέον, έχει δύο επιλογές:

  • είτε να απενεργοποιήσει το προφίλ του, διατηρώνοντας ωστόσο τα δεδομένα του καθώς και την πρόσβαση στην εφαρμογή του Messenger,
  • είτε να «κατεβάσει» όλες τις φωτογραφίες, τα posts κι οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτησή του, στον προσωπικό του υπολογιστή και στη συνέχεια να προχωρήσει στο «Delete Account».

Το κατά πόσο οι χρήστες θα στραφούν μαζικά σε μια τέτοια κίνηση, δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς μια για πάντα από την «ψηφιακή κοινωνία» στην οποία συμμετέχουμε εδώ και τόσα χρόνια. Διότι κακά τα ψέματα, όσα στραβά κι αν έχει το Facebook, μας έχει προσφέρει δυνατότητες τις οποίες πριν από μιάμιση δεκαετία δεν μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Σίγουρα όμως, όσα περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών διαρρέουν, τόσο πιο πιθανή είναι η επιθυμία τους να προστατευτούν.

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής, να τονίσουμε πως σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, αυτή μπορεί να διαρκέσει έως κι 90 ημέρες. Βέβαια, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος κανένας φίλος (και μη), δεν μπορεί να «δει» το προφίλ σου. Από την άλλη όμως, αν προσπαθήσεις εσύ ο ίδιος να συνδεθείς, σου δίνεται αυτή η δυνατότητα, αναιρώντας ταυτόχρονα την αίτησή σου για οριστική διαγραφή των δεδομένων σου.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET