ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ πετάει ψηλά και φτάνει στην καλύτερη θέση που έχει πάρει ελληνικό Παν/μιο παγκοσμίως!

Συνεχίζει το σερί επιτυχίων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού μία ακόμα διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας, έρχεται να προστεθεί.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Webometrics για την συμπλήρωση της κατάταξης «Top Universities by Google Scholar Citations», η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 26η θέση. Ο εν λόγω πίνακας κατάταξης, περιλαμβάνει 10.500 […]

Neopolis Team

22 Ιανουαρίου, 2019

Συνεχίζει το σερί επιτυχίων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού μία ακόμα διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας, έρχεται να προστεθεί. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Webometrics για την συμπλήρωση της κατάταξης «Top Universities by Google Scholar Citations», η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 26η θέση.

Ο εν λόγω πίνακας κατάταξης, περιλαμβάνει 10.500 Πανεπιστήμια και συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός τους γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar.

Το ΕΚΠΑ με 844.945 ετεροαναφορές, ανέβηκε 12 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου του 2018, αγγίζοντας για πρώτη φορά το top 20 των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Η θέση αυτή είναι η καλύτερη που έχει λάβει ποτέ το ΕΚΠΑ σε οποιαδήποτε παγκόσμια κατάταξη, ενώ επιπλέον, καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που βρίσκονται στην κατάταξη, όπως το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το University College of London, το Πανεπιστημία της Οξφόρδης, η École Polytechnique Fédérale της Λωζάνης και το Imperial College London.

Στην ουσία η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού-ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

Με άλλα λόγια, ένα άρθρο ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4000 άρθρα δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο αντικείμενο που θεραπεύει αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την κοινότητα των συναδέλφων παγκοσμίως.

H αποτίμηση του επιστημονικού-ερευνητικού έργου μέσω των ετεροαναφορών ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Σχολές Θετικών Επιστημών και τις Σχολές Επιστημών Υγείας. Το σύστημα αυτό υποεκτιμά την ερευνητική δραστηριότητα άλλων Σχολών όπως η Νομική Σχολή, η Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Θεολογική Σχολή κλπ. Ο αριθμός των ετεροαναφορών στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης  υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου, εκτός του πρώτου  προφίλ  για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα.

Πάντα τέτοια!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

UNI LIFE & TIPS

Αγχωτικά πράγματα λίγο πριν τις σπουδές που θα έπρεπε να τα… παίρνουμε χαλαρά

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν από σήμερα οι εγγραφές των πρωτοετών στα πανεπιστήμια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές Πολυτ. Κρήτης: «Δεν πάει άλλο – Η κατάσταση με τη φοιτητική στέγη έχει ξεφύγει!»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2024 – Τα ελληνικά ΑΕΙ που βρέθηκαν στη λίστα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET