ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

Το ΑΠΘ ενισχύει τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα και μοιράζει «χαρτζιλίκι» 150€!

Ωπ, δεν σας χάλασε.

Neopolis Team

25 Φεβρουαρίου, 2020

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει πρόγραμμα για την ενίσχυση των φοιτητών που ανήκουν σε ευαίσθηκες κοινωνικές ομάδες. 

Το πρόγραμμα έχει στόχο να στηρίξει και να διευκολύνει τους φοιτητές που είτε ανήκουν σε ομάδα ατόμων με αναπηρία είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 1,1 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών.

Και μάλιστα το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για να υλοποιηθεί, αφού όπως δήλωσε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, έχουν γίνει συναντήσεις με φοιτητές, κατά ομάδα, προκειμένου να ελέγξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και αντίστοιχα να βρεθεί η λύση.

Οι συναντήσεις έχουν γίνει με φοιτητές που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, οι οποίο είναι γύρω στους 50, προβλήματα ακοής, 40 στον αριθμό, προβλήματα όρασης που είναι 2, άτομα δυσλεκτικά τα οποία είναι δεκάδες, καθώς και φοιτητές με οικονομικά προβλήματα.

Φοιτητές με κινητικά προβλήματα

Πρόσφατα είχαμε γράψει για την φοιτήτρια Ανθή Ιωαννίδου που καθημερινά αντιμετωπίζει έναν κανονικό γολγοθά για να μπορέσει να φτάσει στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στην μετακίνηση εντός της σχολής, στη θέση της οποίας βρίσκονται κι άλλες φοιτητές ωστόσο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται ειδικές διαδρομές με ράμπες, εντός του campus ώστε να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μετακινούνται ανεμπόδιστα. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να βελτιώσει την προσβασιμότητα εντός των κτηρίων.

«Το ΑΠΘ διαθέτει μέσα στο campus 52 κτήρια. Σε όλα αυτά υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης είτε από τις ειδικές ράμπες είτε από αναβατόρια κλίμακας. Ωστόσο σε αρκετά από τα κτίρια υπάρχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις στο εσωτερικό τους και αυτό είναι που κοιτάμε να βελτιώσουμε», αναφέρει ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.

Το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει ηλεκτρονικό οδηγό, μέσω του οποίου ο φοιτητής/τρια θα μπορεί να αντλεί ακριβείς πληροφορίες για το πως θα μετακινείται εντός του κάθε κτιρίου. Αυτός ο οδηγός θα είναι προσβάσιμος μέσω των κινητών και θα καθοδηγεί τα άτομα για την ακριβή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να φτάσουν στην αίθουσα που θέλουν.

Επίσης, θα προμηθευτεί ειδικό μηχάνημα που θα βοηθά να μετακινηθεί ο/η φοιτητής/τρία με το αναπηρικό καρότσι από κτίριο σε κτίριο, ειδικά όταν η απόσταση είναι μεγάλη.

Φοιτητές με προβλήματα όρασης και ακοής

Όταν οι παραδόσεις γίνονται σε μεγάλα αμφιθέατρα, τότε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με προβλήματα όρασης και ακοής είναι τεράστιο. Γι’αυτό, το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει να προμηθευτεί ένα ειδικό λογισμικό που θα μετατρέπει το λόγο σε γραπτό κείμενο και θα προβάλλεται στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο την ώρα της παράδοσης. Έτσι κι αλλιώς, το ΑΠΘ έχει προμηθευτεί και ειδικό εκτυπωτή που μπορεί να εκτυπώσει διδακτικό υλικό σε γραφή μπράιγ.

Φοιτητές με οικονομικά προβλήματα

Για τους φοιτητές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά, το ΑΠΘ θα δίνει 150 ευρώ το μήνα για τις μετακινήσεις τους. Φυσικά τα χρήματα δεν θα δίνονται έτσι απλά, αφού το Πανεπιστήμιο σκοπεύει να δημιουργήσει μια ομάδα φοιτητών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και στην ουσία να προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να παίρνουν το χαρτζιλίκι τους.

«Για παράδειγμα θα μπορούν να είναι συνοδοί σε  φοιτητές/τριες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, να τους βοηθούν στις μετακινήσεις τους εντός του πανεπιστημίου κ.λπ.». Αυτό το πρόγραμμα θα απασχολήσει περίπου 120 φοιτητές συνολικά που θα αμείβονται τέλος του μήνα.

Φοιτητές με δυσλεξία

Εδώ οι φοιτητές είναι δεδκάδες, μπορεί και εκατοντάδες, η εικόνα δεν είναι ακριβής. Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιπρύτανη, η μόνο διευκόλυνση την οποία παρέχει και σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι η δυνατότητα προφορικής εξέτασης.

«Όμως αναζητούμε και άλλους τρόπους για να τους βοηθήσουμε. Προς το σκοπό αυτό έχουμε ζητήσει την υποστήριξη καθηγητών από το Τμήμα Ψυχολογίας οι οποίοι θα εκπονήσουν έναν οδηγό συμπεριφοράς που θα απευθύνεται και προς τους καθηγητές αλλά και προς τα παιδιά ώστε να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και μεταχείριση».

Τέλος, στο αγρόκτημα του ΑΠΘ θα λειτουργήσουν από φέτος οι «φοιτητικοί λαχανόκηποι».

«Όπως έχουμε θεσμοθετήσει τους λαχανόκηπους για τους Θεσσαλονικείς, το ίδιο θα κάνουμε και για τους φοιτητές μας, κυρίως για παιδιά τα οποία ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς τάξεις, ώστε και να εξοικειώνονται με τη φύση και με τη διαδικασία της καλλιέργειας κηπευτικών, αλλά και να εξασφαλίζουν κάποια προϊόντα τα οποία θα τα παίρνουν οι ίδιοι που θα τα παράγουν», καταλήγει ο αντιπρύτανης.

Πολύ ωραίες όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες και αποφάσεις, και θα είναι ακόμα πιο ωραία μόλις δούμε να υλοποιούνται κιόλας!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2023: «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί και μαθητής της 2ας Λυκείου»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει φέτος για τη διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET