ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης αναβαθμίζεται σε Πολυτεχνική Σχολή – Ιδρύεται και τμήμα Τουρισμού!

Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη, σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε τμήμα πενταετούς φοίτησης, ενώ ο Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και στήριξη από πλευράς λειτουργίας του […]

Neopolis Team

1 Φεβρουαρίου, 2019

Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη, σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε τμήμα πενταετούς φοίτησης, ενώ ο Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και στήριξη από πλευράς λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ.

Όσον αφορά το νομό Ρεθύμνου, φαίνεται πως τίποτα δεν αλλάζει και παρά τα αιτήματα των θεσμικών για τη λειτουργία μιας επιπλέον σχολής του νέου Πανεπιστημίου, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου. Ο υπουργός Παιδείας άφησε ωστόσο ανοιχτά τα ενδεχομένα στο πλαίσιο του διαλόγου που προς το παρόν είναι σε εξέλιξη.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους φορείς του νομού ήρθαν όταν υπήρξε η πληροφόρηση πως η σχολή Διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης, θα αναβαθμιστεί σε σχολή Διοίκησης και Τουρισμού. Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ωστόσο πως η σχολή αυτή υπάρχει και δεν μπορεί να καταργηθεί.

Τέλος. ο Γαβρόγλου ανταποκρίθηκε θετικά στη χρηματοδότηση για την κατασκευή των φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και για την κατασκευή του νέου διοικητηρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η αντιπεφερειάρχης, Μαρία Λιονή, δήλωσε χαρακτηριστικά για όλα τα παραπάνω:

«Η όλη διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβούλευση. Καταρχάς μας είπαν ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση της επιτροπής που είχε συστήσει ο Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ. Μας είπε ότι η σκέψη είναι να αναβαθμιστεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο, να υπαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές του νέου πανεπιστημίου και θα γίνει πενταετούς φοίτησης. Για δεύτερο τμήμα και μάλιστα τεχνολογικής κατεύθυνσης που ζητούσαμε δεν λάβαμε καμία υπόσχεση. Μας είπαν ότι είναι σε διαβούλευση και υπό σκέψη. Όπως μας είπαν το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Ηράκλειο, ενώ μας ανέφεραν ότι η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τουρισμού και σε αυτό αντιδράσαμε γιατί θα υπάρχουν δυο σχολές τουρισμού στο νησί. Μας τόνισαν όμως ότι η σχολή αυτή στο ΤΕΙ υπάρχει και δεν μπορούν να την καταργήσουν. Ουσιαστικά με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου δεν «πειράζουν» το Ρέθυμνο, αλλά δεν το ευνοούν κιόλας. Είπαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο καθώς επίσης και το διοικητήριο του Ρεθύμνου. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Θα θέλαμε να ενισχυθεί το Ρέθυμνο και με μια δεύτερη τεχνολογική σχολή. Ειδικά στην προοπτική του να γίνουν μετά από κάποια χρόνια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού ένα δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές στην πόλη μας. Θα θέλαμε συνέργεια με τεχνολογικές σχολές που έχουν εργαστήρια και έχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ενισχύονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και το υπουργείο μας είπε ότι δεν σταματά ο διάλογος».

Αντίθετα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, καθώς όπως τόνισε τα σχέδια του Γαβρόγλου θα “αφυδατώσουν” το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, αφήνοντας αιχμές ότι μακροπρόθεσμα επιχειρείται μια υποβάθμιση και τίθεται σε κίνδυνο και η διατήρηση της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ελπίζω αυτά που ακούσαμε για το νέο πανεπιστήμιο, που ήταν μια μη επιθυμητή από εμάς εξέλιξη, να μην έχει καμία επικάλυψη με τις σχολές που υπάρχουν ήδη στο Ρέθυμνο διότι αυτό θα δημιουργήσει -όπως παρατηρούμε ήδη- διολίσθηση σε επίπεδο διοικητικό και επιστημονικό, θα δημιουργήσει «αφυδάτωση» των σχολών του Ρεθύμνου. Ζητήσαμε να ενισχυθεί το ΤΕΙ με μια ακόμα σχολή που θα δώσει μια πληρότητα στο ήδη υπάρχον τμήμα που ανήκει στο πολυτεχνικό τμήμα του νέου πανεπιστημίου. Ζητήσαμε επιτέλους να ιδρυθεί η νέα σχολή τουρισμού, έστω και ως τμήμα στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET