UNI LIFE & TIPS

7 tips για να κανείς πιο εύκολα φίλους, αν σπουδάζεις μόνος σε άλλη πόλη!

Είναι μέχρι να γίνει η αρχή!

Γεωργία Σιμιτζή

18 Οκτωβρίου, 2021

Έδωσες Πανελλήνιες. Πέρασες σε άλλη πόλη, μακριά από το πατρικό σου. Βρήκες το σπίτι που θα ζήσεις τα επόμενα (τουλάχιστον) τέσσερα χρόνια της ζωής σου και είσαι έτοιμ@ για μια νέα αρχή, γεμάτη εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές! Ακούγοντας από όλους να λένε ότι «τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα», οι προσδοκίες έχουν ανέβει στα ύψη.

Μήπως ξεχνάς κάτι; Α ναι, δεν έχεις φίλους εκεί. Είναι που είναι δύσκολο να κάνεις φιλίες στο πανεπιστήμιο, καταλαβαίνεις ότι σε μια νέα πόλη που δεν ξέρεις κανέναν, η δυσκολία κάνει level up. 

Μη σε παίρνει από κάτω όμως, είναι μέχρι να γίνει η αρχή. Μπορεί να νιώθεις ότι θα μείνεις forever alone, αλλά είναι θέμα χρόνου να συναντήσεις τους σωστούς ανθρώπους. Αρκεί βέβαια να μην περιμένεις με σταυρωμένα τα χέρια να εμφανιστούν μπροστά σου. Πρέπει να βγεις κι εσύ λίγο από το comfort zone σου

Μπορεί λοιπόν να βλέπεις άλλους συμφοιτητές σου να έχουν κάνει ήδη φιλίες, για σένα όμως που τα έχεις βρει σκούρα και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, σου έχω 7 tips που θα κάνουν εύκολη την κοινωνικοποίησή σου στο πανεπιστήμιο σε μια άλλη πόλη:

#1 H τεχνολογία είναι φίλη μας

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση κολλητή μας. Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνεις είναι να γραφτείς στα διάφορα γκρουπάκια της Σχολής σου στο fb, τόσο του έτους σου όσο και και στη γενική ομάδα. Φυσικά μη διστάσεις να κάνεις join και στις ομαδικές συνομιλίες για τα μαθήματα που σε αφορούν. Εκεί λίγο οι απορίες που θα κάνουν οι άλλοι, λίγοι οι απαντήσεις σου, θα σπάσει ο πάγος και θα είναι πιο εύκολο να κάνετε follow ο ένας τον άλλον στα social media, καθώς επίσης και να γνωριστείτε από κοντά. 

Σου έχω κι άλλο ένα tip, κάπως πιο extreme: Χρησιμοποίησε τα dating apps, αλλά όχι για το σκοπό που δημιουργήθηκαν. Κάνε συνδέσεις με ανθρώπους που πιστεύεις ότι μπορεί να χτιστεί μια φιλία, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις σου από την αρχή, μην έχουμε άλλα.

#2 Άραξε στο κυλικείο 

Οκ μπορεί να μην είναι και το πιο ωραίο αισθητικά μέρος, αλλά είναι αυτό που οι περισσότεροι φοιτητές συχνάζουν. Τι λες λοιπόν, σε κάποιο διάλειμμά σου να πας εκεί να καθίσεις σ’ ένα τραπεζάκι, να πάρεις τον καφέ και το σνακ σου και να αράξεις για λίγο; Θα δεις αρκετά άτομα από το τμήμα σου αλλά και από όλο το πανεπιστήμιο. Είναι πολύ πιθανό κάποια παρέα τριών ατόμων να σου ζητήσει να είσαι ο τέταρτος για Τίτσου ή κάποιος να σε ρωτήσει αν μπορεί να κάτσει μαζί σου, καθώς έχουμε και περιορισμένες θέσεις. 

#3 Μην πιστολιάζεις τα μαθήματα από την αρχή

Δε θέλω να ακουστώ σαν τη μάνα σου, αλλά να πηγαίνεις στα μαθήματά σου. Η αρχή του εξαμήνου είναι ίσως η μοναδική φορά όπου θα δεις όλους τους συμφοιτητές σου μαζεμένους, άρα είναι η ευκαιρία σου για περισσότερες γνωριμίες. Πήγαινε στις διαλέξεις και μην ντραπείς να ρωτήσεις τον διπλανό σου κάτι για το μάθημα ή για τη ζωή στην πόλη ή ακόμα και να του ζητήσεις σημειώσεις.

Εκτός των άλλων, με κάποιους από τους συμφοιτητές σου μπορεί να χρειαστεί να κάνεις ομαδικές εργασίες. Βρες λοιπόν εκείνους που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και φτιάξε την ομάδα σου. Από προσωπική εμπειρία, τα άτομα που ήμουν στην ίδια ομάδα στο πρώτο μάθημα στο πρώτο έτος, είναι η τωρινή μου παρέα. 

#4 In φοιτητικά στέκια we trust

Σε κάθε πόλη υπάρχει τουλάχιστον ένα famous φοιτητικό στέκι. Είτε αυτό είναι καφετέρια, είτε είναι μπυραρία είτε κλαμπ, επιβάλλεται να το επισκεφθείς. Ακόμα κι αν την πρώτη φορά δεν πάει πολύ καλά, δώσε μερικές επιπλέον ευκαιρίες και σου εγγυώμαι ότι εκεί θα δικτυωθείς και θα κάνεις γνωριμίες.

Για κάποιο λόγο λέγονται φοιτητικά στέκια κι αυτός είναι ότι μαζεύει κυρίως φοιτητές και νέους. Πάρε λοιπόν τ@ συμφοιτητ@ που γνώρισες στο μάθημα και πηγαίντε ως εκεί. Ακόμα και εσωστρεφής να είσαι, αυτό το μέρος θα σε κάνει να ξεδιπλώσεις τον εαυτό σου και να έρθεις σε επαφή με άτομα που θέλουν επίσης να κάνουν νέες παρέες. 

#5 Πήγαινε σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορείς

Όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν πολλές ομάδες. Στο Facebook, στο πανεπιστήμιο ή ακόμα και τοπικές. Μέσα από τις πολλές ομάδες προκύπτουν και πολλές εκδηλώσεις. Παρακολούθησέ τες στενά, βρες αυτές που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και δώσε το παρόν. Ψάξ’ το λίγο όμως, ε! Να ξέρεις πάντως ότι το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που θα έχει τις περισσότερες.

Υπάρχουν συνήθως αθλητικές ή θεατρικές ομάδες, λέσχες βιβλίου και γενικότερα γκρουπάκια όπου συναντιούνται άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και άρα ταιριάζουν πιο εύκολα. Πάρε μέρος και πήγαινε σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούν. Μην ξεχνάς όμως το σημαντικότερο: Είναι πολύ εύκολο να πεις «Θα πάω» και τελευταία στιγμή να νιώσεις ανασφάλεια και να κάνεις πίσω. Μην αφήνεις το άγχος σου να σε καταπιεί.

#6 Αφιέρωσε λιγότερο χρόνο στο δωμάτιό/σπίτι σου

Αυτονόητο θα μου πεις, αλλά όχι και τόσο. Πολλές φορές μας αρέσει να καθόμαστε μέσα, και ειδικά τώρα που έχεις το δικό σου σπίτι είναι η εύκολη λύση. Δε λέω, θα υπάρξουν μέρες που δε θα θες να δεις ψυχή, αλλά πλιζ, μην είναι αυτή η καθημερινότητά σου. Βγες έξω, μόνο καλό θα σου κάνει! Πες μου βρε, πώς αλλιώς θα δημιουργήσεις φιλίες αν κάθεσαι στον καναπέ βλέποντας Netflix; Αυτός λοιπόν είναι ένας επιπλέον λόγος για να μη σαπίσεις στο σπίτι, πέρα δηλαδή από το να ζήσεις τη ζωή σου! Πήγαινε για μια βόλτα, για ψώνια, για να πάρεις καφέ από το μαγαζί της γειτονιάς – απλά βγες έξω περισσότερο και κάτσε μέσα λιγότερο. 

#7 Κόψε λίγο επαφές με τα πάτρια εδάφη

Λίγο, όχι πολύ. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους μας πίσω στα μέρη μας είναι μεγάλη, αλλά θα σε κρατήσει πίσω. Ήταν δύσκολο να πεις αντίο και να βρεθείς στην πόλη των σπουδών σου, το ξέρω, αλλά ήρθε η ώρα να πεις ένα πιο ουσιαστικό αντίο. Αυτό δε σημαίνει ότι κόβεις τελείως επαφές, αλλά τις ελαττώνεις. Με το να έχεις το μυαλό σου στο τι συμβαίνει στην πόλη σου, χάνεις αυτά που θα μπορούσες να κάνεις στη νέα φοιτητική σου πόλη. Επίσης, δε γνωρίζεις καινούργια άτομα, καθώς σκέφτεσαι ότι έχεις ήδη όσους χρειάζεσαι. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Πρέπει να βγεις από το comfort zone σου και να περνάς λιγότερο χρόνο μιλώντας στην κολλητή σου στο τηλέφωνο. Μη φοβάσαι, δε θα χαθείτε. Οι πραγματικοί φίλοι θα καταλάβουν και θα χαρούν που προχωράς με τη ζωή σου. 

Friendly reminder: Μη σε νοιάζει τόσο αν αρέσεις. Να σε νοιάζει να σου αρέσουν.


Photo by Eliott Reyna on Unsplash

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET