ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 tips για να αποφύγεις τους συχνούς τσακωμούς αν είσαι σε σχέση από απόσταση!

Δε θέλει και πολύ να φτάσεις στο χωρισμό από μία παραπάνω κουβέντα που θα πεις.

Γεωργία Σιμιτζή

19 Οκτωβρίου, 2021

Υπάρχουν φορές που η σχέση από απόσταση μοιάζει με το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Κατά κάποιον τρόπο είναι. Το να μην μπορείς να δεις τον άνθρωπό σου όποτε θέλεις, να μην μπορείς να τον αγγίξεις ή να τον νιώσεις δίπλα σου σε εξουθενώνει και λίγο λίγο αρχίζεις να χάνεις το κουράγιο σου. Πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται «πού πήγα κι έμπλεξα». Θα σου πω εγώ. Έμπλεξες σε μια κατάσταση όπου η αγάπη είναι τόσο δυνατή που νικάει την απόσταση – κάποιες φορές τουλάχιστον.

Όσοι είμαστε σε σχέση από απόσταση, ξέρουμε ότι η φάση δεν είναι τόσο απλή και όμορφη όπως παρουσιάζεται στις ταινίες και στις σειρές. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιου είδους σχέσεων δεν αντέχει υπό αυτές τις συνθήκες. Από προσωπική εμπειρία, προσπαθώ εδώ και δύο χρόνια να αποδείξω το αντίθετο και να κάνω τη δική μου σχέση να λειτουργήσει για όσο πάει.

Γιατί όμως μαλώνουμε κάθε τρεις και λίγο; Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτρέψεις τους συχνούς τσακωμούς και να μη φτάνεις στο σημείο λίγο πριν το χωρισμό; Γιατί εκεί φτάνεις όταν έχετε και μια απόσταση μεταξύ σας και ούτε να τσακωθείτε κανονικά δεν μπορείτε.

Αν βρίσκεσαι σε μια παρόμοια φάση, να ξέρεις ότι σε νιώθω και πιστεύω ότι τα παρακάτω tips θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κατάσταση:

#1 Πρώτο και βασικότερο, ξεκαθάρισε τα όριά σου

Ο καθένας μας έχει συγκεκριμένα όρια, που αν ξεπεραστούν τότε υπάρχει θέμα. Ακόμη κι αν λέμε ότι δε θέλουμε να περιοριζόμαστε για να νιώθουμε πιο free, αυτό δεν είναι πάντοτε πρακτικό, ειδικά σε μια σχέση. Υπάρχουν πράγματα που κάνουν και τους δυο σας να είστε πιο άνετοι και άλλα που σας φέρνουν σε άβολη θέση. Γι’ αυτό μπαίνουν τα όρια, για το καλό σας. Όρια, όχι ως προς το τι να κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή, αλλά σχετικά με τη σχέση σας. Για παράδειγμα, πόσα μηνύματα είναι πάρα πολλά ή αν είναι πιεστικές οι απανωτές κλήσεις. Που πιθανόν είναι.

#2 Μην κρατάς πράγματα μέσα σου

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μιλάς όποτε σε ενοχλεί κάτι και να κάνετε μία ήρεμη και ειλικρινής συζήτηση, παρά να μαζεύεις παράπονα μέχρι να σκάσεις. Θα δεις ότι όχι μόνο θα λυθούν αρκετά προβλήματα, αλλά θα σου φύγει κιόλας ένα μεγάλο βάρος από πάνω σου και θα νιώσεις πιο κοντά με τ@ σύντροφό σου. Το να κρατάς πράγματα μέσα σου για να μη φέρεις τον άλλον σε δύσκολη θέση, θα φέρει και τους δυο σας σε αδιέξοδο. Κι όταν δεν πάει άλλο, θα τα ξεφουρνίσεις όλα σαν λίστα, που με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει άλλον τσακωμό. Πίστεψέ με, μιλάει η εμπειρία. 

#3 Η παύση παίζει μεγάλο ρόλο

Συχνά, ο θυμός μας φτάνει σε σημείο να πούμε πράγματα που δε θέλαμε. Τότε είναι που πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς «Ώπα, μέχρι εδώ ήταν! Τώρα θέλω ένα διάλειμμα, γιατί αν συνεχίσω θα πω κακίες». Δηλαδή να υπενθύμισεις στον εαυτό σου να κάνει μία παύση. Ακόμα καλύτερα αν συνεννοηθείς με τ@ σύντροφό σου, πως όταν λέτε «παύση», κυριολεκτικά θα σταματάτε να τσακώνεστε. Έτσι θα έχετε το χρόνο σας να καθαρίσει η σκέψη σας και να πάρετε πιο ήρεμες αποφάσεις. Μόλις πείτε unpause, μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να κάνετε, με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη παρορμητικότητα.

#4 Μην κρατάς κακία

Σταμάτα να μετράς μικροπράγματα και παρεξηγήσεις που μπορούν να βλάψουν τη σχέση σας. Άφησε τις ανησυχίες σου και σίγουρα μην κρατάς κακία. Όσο επιτρέπεις στο παρελθόν να βασανίζει το μυαλό σου, όχι μόνο θα κουράζεσαι ψυχολογικά, αλλά θα δημιουργούνται συνεχώς προστριβές μεταξύ σας που μόνο πίσω θα πηγαίνουν τη σχέση σας. Το σωστό είναι να προχωράς μπροστά και να αφήνεις όσα θέματα λύθηκαν στην άκρη, όχι να τα επαναφέρεις σε κάθε σας συζήτηση.

#5 Αποδέξου τη νέα ζωή του/της συντρόφου σου

Όταν είσαι σε μια σχέση από απόσταση, το πιο σύνηθες είναι το ένα άτομο να φεύγει (μετακομίζει) και το άλλο να μένει εκεί που είναι. Για εκείνον που έχει πάει σε μια νέα πόλη, μια εντελώς νέα ζωή τον περιμένει. Αν εσύ είσαι αυτός που μένει στα ίδια, πρέπει να δείξεις παραπάνω κατανόηση και να αποδεχτείς το γεγονός ότι στην καθημερινότητα τ@ συντρόφου σου θα μπουν νέα πρόσωπα και συνήθειες. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να επιβιώσει η σχέση σας. Έχε πίστη στ@ σύντροφό σου και άφησέ τον/τη να εξερευνήσει τη νέα του ζωή όπως θα ήθελες να κάνεις κι εσύ αν ήσουν στη θέση του/της. Δε θες να μοιάζεις έτσι: 

Ελπίζω να σε βοήθησα και με τα παραπάνω tips οι τσακωμοί να αραιώσουν και να μην είναι τόσο έντονοι. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η σχέση από απόσταση θέλει τις θυσίες της και αν δεν είσαι έτοιμος/η να τις κάνεις, δεν είναι για εσένα. Θέλει δουλειά, επιμονή και υπομονή. Αν υπάρχει έρωτας και κατανόηση όλα μοιάζουν πιο εύκολα, αν όμως η κατάσταση είναι εύθραυστη, τότε δύσκολα θα επιβιώσει. 


Photo by Alexander Popov on Unsplash

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET