ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τι σημαίνει για εσένα τον ίδιο να μάθεις να λες «όχι».

Μόλις τελείωσες το διάβασμα για το πιο δύσκολο μάθημα της εξεταστικής, μετά από πολλά ξενύχτια και πολλούς, πολλούς καφέδες. Ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι, να πέσεις στο κρεβάτι σου, να κουκουλωθείς και να κοιμηθείς καμιά βδομάδα. Μετά από πολύωρη ορθοστασία στη δουλειά, ήρθε η ώρα να καταβροχθίσεις εκείνο το πιτόγυρο που ονειρευόσουν. Μετά από συνεχόμενα μεθύσια […]

Default avatar

Guest Author

8 Φεβρουαρίου, 2017

Μόλις τελείωσες το διάβασμα για το πιο δύσκολο μάθημα της εξεταστικής, μετά από πολλά ξενύχτια και πολλούς, πολλούς καφέδες. Ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι, να πέσεις στο κρεβάτι σου, να κουκουλωθείς και να κοιμηθείς καμιά βδομάδα.

Μετά από πολύωρη ορθοστασία στη δουλειά, ήρθε η ώρα να καταβροχθίσεις εκείνο το πιτόγυρο που ονειρευόσουν.

Μετά από συνεχόμενα μεθύσια και ξενύχτια, αποφασίζεις σήμερα να μη βγεις. Ο καναπές σου και μία οικογενειακή πίτσα σε περιμένουν για να περάσετε μαζί το βράδυ.

Και τότε χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο κολλητός σου που σε παρακαλάει να βγείτε σήμερα σε εκείνο το πάρτι ή η φίλη που δεν έχει τι να βάλει στο πρώτο ραντεβού και τα ψώνια αποτελούν ζήτημα ζωής ή θανάτου.

«Ναι, φυσικά. Σε μία ώρα θα είμαι εκεί!» λες και την επόμενη στιγμή το έχεις μετανιώσει.

Είσαι θυμωμένος/η με τον εαυτό σου που για άλλη μία φορά έβαλες τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου και δεν μπόρεσες να πεις όχι.

Την επόμενη μέρα ξυπνάς πάλι κουρασμένος/η και νευριασμένος/η με εσένα που για άλλη μία φορά δεν μπόρεσες να αρνηθείς τη χθεσινή έξοδο. Είσαι αποφασισμένος/η ότι από εδώ και πέρα θα λες όχι.

Θα τα καταφέρεις όμως ή θα βάλεις και πάλι σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου;

Το να λες πού και πού «όχι» όμως δεν είναι λάθος. Φυσικά δεν χρειάζεται να φτάσεις στο άλλο άκρο και να αρνείσαι να προσφέρεις οποιαδήποτε βοήθεια. Χρειάζεται όμως να καταλάβεις πως αν αρνηθείς με ευγενικό τρόπο να κάνεις κάτι, δε θα χάσεις την αποδοχή του άλλου.

Μάθε να εκτιμάς τα «θέλω» σου και τα «μπορώ» σου. Μην τα βάζεις σε δεύτερη μοίρα για να ικανοποιείς τους άλλους συνέχεια. Το να δέχεσαι τα πάντα, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσεις την εκτίμηση των υπολοίπων, δεν ισχύει. Έχοντας αυτήν τη συμπεριφορά, στην καλύτερη θα εκμεταλλευτούν την καλοσύνη σου.

Οι άνθρωποι εκτιμούμε ανθρώπους με αυτοεκτίμηση. Που δε φοβούνται να πουν τη γνώμη τους και να υποστηρίξουν τα «θέλω» τους. Τους ανθρώπους που νοιάζονται για τους υπόλοιπους, αλλά ξέρουν να αγαπάνε και να σέβονται τον εαυτό τους.

Δε χρειάζεται ούτε να είσαι αγενής στα «όχι» σου, ούτε να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Αντιπρότεινε κάτι. Όπως π.χ. να έρθει η κολλητή σπίτι σου και να της δώσεις εσύ κάποια ρούχα.

Θα δεις ότι αμέσως θα νιώσεις κι εσύ ο ίδιος καλύτερα με τον εαυτό σου. Και σωματικά και ψυχολογικά.

Άρχισε από σήμερα την προσπάθεια με το πρώτο σου όχι!

 

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

DIGITAL

Οι 10 καλύτερες φοιτητικές στιγμές την εβδομάδα που μας πέρασε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET