ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν, πριν ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση!

Η πρακτική άσκηση είναι η σημαντικότερη εμπειρία ενός σπουδαστή στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Είναι η ώρα που καλείται να αναζητήσει το καταλληλότερο επαγγελματικό περιβάλλον, να κάνει δημόσιες σχέσεις και να κοινωνικοποιηθεί και φυσικά, να εξασκήσει εμπράκτως τις γνώσεις που έχει λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρακτική άσκηση είναι σημαντική για τη μετέπειτα […]

Η πρακτική άσκηση είναι η σημαντικότερη εμπειρία ενός σπουδαστή στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Είναι η ώρα που καλείται να αναζητήσει το καταλληλότερο επαγγελματικό περιβάλλον, να κάνει δημόσιες σχέσεις και να κοινωνικοποιηθεί και φυσικά, να εξασκήσει εμπράκτως τις γνώσεις που έχει λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρακτική άσκηση είναι σημαντική για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία κάθε φοιτητή, μιας και στη διάρκεια αυτής καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις για να αρπάξει κανείς ευκαιρίες για εργασία.

Προκειμένου να ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση λοιπόν, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ορισμένα σημαντικά πράγματα για να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος/η για όλα όσα θα αντιμετωπίσεις, όπως τα παρακάτω:

1. «Φόρεσε» το business προφίλ σου

Από εδώ και στο εξής θα βρίσκεσαι καθημερινά σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σοβαρό και συγκροτημένο, στο οποίο φυσικά δε θα μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως είσαι με τα φιλαράκια και τους συμφοιτητές σου στη σχολή. Δε σου λέω να είσαι απόμακρος/η, ξυνός/ή, σνομπ ή να το παίζεις υπεράνω, αλλά να αποπνέεις μία σιγουριά και σοβαρότητα, ώστε να δείξεις στους εν δυνάμει συναδέλφους σου ότι μπορείς να σταθείς παντού, όπως επίσης κι ότι μπορείς να αναλάβεις την οποιαδήποτε ευθύνη.

2. Τρέλανέ τους στις ερωτήσεις

Είναι λογικό να μη γνωρίζεις ακόμη πώς να αντιμετωπίσεις κάποιες καταστάσεις, επομένως από το να κάνεις κάτι βιαστικά ή λάθος, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να συμβουλευτείς κάποιον. Κάνε ερωτήσεις και μην ντρέπεσαι γι’ αυτές. Όσο ρωτάς θα μαθαίνεις και φυσικά θα δείχνεις στους άλλους ότι ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενό σου. Πράγμα σημαντικό για εσένα, αφού έτσι βελτιώνεις διαρκώς τόσο την εικόνα σου, όσο και τη δουλειά σου.

3. Αντάλλαξε και καμία κουβέντα, ντε

Μέρος της πρακτικής σου είναι και η κοινωνικοποίησή σου. Δεν μπορείς να θεωρείς ότι είσαι εντάξει στη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου, μόνο και μόνο επειδή τα φέρνεις εις πέρας. Πρέπει επίσης να έρχεσαι κοντά με όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσένα, ώστε να αποκτάς νέες γνωριμίες και περισσότερες προοπτικές για το αντικείμενό σου, σε περίπτωση που κάποιος αναγνωρίσει κάτι ιδιαίτερο σε εσένα και θελήσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα σου.

4. Θέσε βασικές προτεραιότητες και στόχους

Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πνιγείς σε μία κουταλιά νερό και να αγχωθείς περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις σου, αρχικά σύνελθε και δημιούργησε ένα πλάνο. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι έχεις να κάνεις την κάθε μέρα που περνά και μην ξεφύγεις ούτε στο ελάχιστο από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Μην κάνεις λιγότερα αλλά ούτε και περισσότερα από όσα σου έχουν αναθέσει να ολοκληρώσεις. Αν έχεις ένα σίγουρο πρόγραμμα στο κεφάλι σου, δε θα ανησυχείς για τίποτα.

5. Δες αν όντως σου αρέσει η όλη διαδικασία

Από την στιγμή που δοκιμάζεις στην πράξη όλα όσα έχεις μάθει και αποκτάς μία σαφή εικόνα του πώς θα είναι η δουλειά σου σε μερικά χρόνια, είναι η καλύτερη ευκαιρία να καταλήξεις αν όντως αυτό με το οποίο ασχολείσαι, είναι και αυτό που αγαπάς να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόσουν και ξενερώσεις, τότε δεν έχεις παρά να αλλάξεις σπουδές ή επαγγελματική κατεύθυνση. Γι’ αυτό υπάρχει η πρακτική άσκηση, για να σου δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις!


Αυτό που μπορώ να σε συμβουλεύσω είναι να ευχαριστηθείς την όλη εμπειρία όσο περισσότερο μπορείς, γιατί θα είναι μοναδική και μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι ακόμη σε μία φάση μεταβατική που όλα είναι ρευστά και δύνανται να διαφοροποιηθούν από στιγμή σε στιγμή.

Η πρακτική άσκηση βέβαια δε θα πάψει να είναι ο πρόδρομος για τη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία που σου εύχομαι να είναι όπως ακριβώς τη φαντάζεσαι!

 

OUR20s

DIGITAL

Καθηγητής του Γεωπονικού διδάσκει αγένεια και σεξισμό σε ταμεία, λογικά ξέρει από παιδεία!

DIGITAL

Κάπως έτσι μοιάζει ο «τέλειος άντρας» και η «τέλεια γυναίκα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET