fbpx

Βάσεις 2018 | Τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για το κάθε πεδίο;


Αυλαία έπεσε για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις την περασμένη Τρίτη με το μάθημα της Βιολογίας. Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα των υποψηφίων, τα οποία εν μέρει θα κρίνουν και την πορεία των βάσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι τρεις:

α) ο αριθμός των εισακτέων 

β) η δυσκολία των θεμάτων

γ) η παρουσία του ΠΔΑ

Υπάρχει βέβαια και ένας τέταρτος παράγοντας που είναι πάντα άγνωστος, αφού μετά την ανακοίνωση των βάσεων, μαθαίνουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Αυτός, όμως, είναι υπεύθυνος και για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν κάθε χρόνο οι βάσεις.

Εφόσον λοιπόν δεν κρατάμε στα χέρια μας αριθμητικά στοιχεία, μόνο συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν για την πορεία των φετινών βάσεων. Όσον αφορά, δε, τα γραπτά των υποψηφίων, οι πληροφορίες που δίνονται απ’τα βαθμολογικά κέντρα δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες, πρώτον γιατί το δείγμα είναι πολύ μικρό και δεύτερον γιατί σε κάθε βαθμολογικό κέντρο διορθώνονται γραπτά από άλλο νομο κάθε φορά, και οι επιδόσεις έχουν μεγάλη απόκκλιση από νομό σε νομό.

Τι πραγματικά σημαίνει η αύξηση των εισακτέων

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.996 θέσεις. Αυτή η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνει, γιατί από αυτές, οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Συνεπώς, η πραγματική αύξηση των θέσεων είναι περίπου 2.000 εκ των οποίων, οι μισές αφορούν στα ΤΕΙ, που συνήθως καλύπτουν το 1/3 των θέσεων στις Ανώτατες Σχολές.

Αποτελεί σημαντική αύξηση, αλλά δεν έγινε κυρίως στις περιζήτητες σχολές. Στις Ιατρικές Σχολές, για παράδειγμα, έχουμε φέτος τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρυσι, που σημαίνει ότι θα έχουμε μία μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων σημαίνει πάντα πτώση των βάσεων.

♦ Τα θέματα στις φετινές εξετάσεις θεωρήθηκαν από τους καθηγητές πιο δύσκολα από τα αντίστοιχα περσινά, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε πτωτική πορεία των βάσεων.

Αναλυτικά λοιπόν οι πρώτες εκτιμήσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο:

– Ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός – Ερευνητής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εκπαιδευτικός Συντάκτης, ανέλυσε τα δικά του συμπεράσματα:

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες

Τα Αρχαία Ελληνικά ήταν αναμενόμενα, η Ιστορία ήταν δυσκολότερη από πέρυσι και είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές του 1ου πεδίου. Τα Λατινικά ήταν πιο εύκολα από πέρυσι και υπάρχει και ο άγνωστος x των επιδόσεων στη Νεοελληνική γλώσσα, όπου παρότι το θέμα ήταν διδαγμένο, οι μαθητές δυσκολεύτηκαν. Η διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές του πεδίου θα εξαρτηθεί από τα συν και πλην. Πόσο πιο εύκολα ήταν τα Λατινικά και πόσο πιο δύσκολη η Ιστορία. Τα στατιστικά στοιχεία θα μας δώσουν μια εικόνα.

2ο πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Τα θέματα στα Μαθηματικά και τη Φυσική και τη Χημεία θεωρήθηκαν πιο δύσκολα από τα περσινά. Αυτό προοιωνίζει πτώση των βάσεων και μάλιστα σημαντική, αφού και τα τρία μαθήματα ήταν δυσκολότερα.

3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας

Η δυσκολία της Φυσικής και της Χημείας θα μειώσει τον αριθμό των άριστων γραπτών. Τα γραπτά με βαθμολογία πάνω από 95 θα είναι λιγότερα. Η εξέταση στη Βιολογία δείχνει ότι και σ’ αυτό το μάθημα, οι επιδόσεις θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Αυτό αναμένεται να ρίξει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά θα κάνει και το σύστημα πιο δίκαιο. Τα τελευταία χρόνια η ευκολία των θεμάτων στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία έφερνε πολλούς υποψηφίους με πολύ υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα η εισαγωγή στις Ιατρικές να κρίνεται από τη Νεοελληνική Γλώσσα, πράγμα άδικο. Με τη μείωση των αριστούχων στα τρία μαθήματα, η Νεοελληνική Γλώσσα θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια εισαγωγής, όχι το μόνο.

4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Νέο ρεκόρ χαμηλών επιδόσεων αναμένουμε στα Μαθηματικά, αλλά και στην ΑΕΠΠ, ενώ οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι. Αν συμβεί το ίδιο και με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική.

Παρά την πτωτική τάση των βάσεων, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι βάσεις δεν πέφτουν σε όλες τις σχολές. Σε κάποιες πέφτουν πολύ, σε άλλες λιγότερο και σε κάποιες ανεβαίνουν. Φέτος έχουμε αιτίες για την αύξηση των βάσεων σε κάποιες σχολές ή τη μικρότερη του αναμενομένου πτώση. Τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχτηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να δώσει ένα επιπλέον μάθημα για να εισαχθεί σ’ αυτές τις σχολές. Αρκεί ένα κλικ στο μηχανογραφικό. Η αύξηση της ζήτησης που αναμένεται μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις τους ή να μην τις ρίξει τόσο πολύ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν ότι οι σχολές μηχανικών του Παν. Δυτ. Αττικής θα είναι τετραετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί τους να μην έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους μηχανικούς των υπόλοιπων σχολών της χώρας.

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι;

Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι υποψήφιοι δεν είναι η διαμόρφωση των βάσεων, αλλά η επιλογή σπουδών που θα κάνουν. Θέλει προσοχή και μελέτη. Πολλές φορές οι υποψήφιοι επιλέγουν με βάση τη… βάση και όχι τις σπουδές που θα κάνουν. Άλλες φορές επιλέγουν από τον τίτλο της σχολής, χωρίς να το έχουν ψάξει περισσότερο, με αποτέλεσμα όταν αντιληφθούν το λάθος τους να είναι πια αργά.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των Πανελληνίων;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν μεταξύ της Πέμπτης (28/6) και της Δευτέρας (2/7).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας την οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο τους, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, στα ελληνικά και με κεφαλαία.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET