fbpx

Τι μπορείς να κάνεις αν υποψιάζεσαι ότι ο καθηγητής σου σ’ έχει βάλει στο μάτι!


Κατά γενική ομολογία, δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους. Με άλλους τα πάμε καλά, με άλλους απλώς συνυπάρχουμε και με άλλους είμαστε απλά… μακριά κι αγαπημένοι.

Η σχέση, ωστόσο, φοιτητή-καθηγητή είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Είναι μια σχέση αγάπης και μίσους.

Τους αγαπάμε όταν μας βάζουν ευκολάκια ή όταν μας δίνουν τα σος και πέφτουν όντως στην εξεταστική, τους μισούμε όταν μας κόβουν με 4 ή μας αναγκάζουν να διαβάζουμε 800 σελίδες! Πάντα όμως παραμένουν καθηγητές μας. Τους σεβόμαστε είτε τους συμπαθούμε είτε όχι.

Τι παίζει όμως όταν ένας καθηγητής έχει φροντίσει να δείξει έμπρακτα ότι εκείνος δε σε πάει και πολύ, κοινώς σε έχει στην μπούκα;

Τι μπορείς να κάνεις για να μη σε βάλει στο μάτι και να μη σε κόβει με την πρώτη ευκαιρία; Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό ή είσαι καταδικασμένος/η να δίνεις το μάθημά του μέχρι να βγάλεις άσπρες τρίχες στο κεφάλι;

#1 Πρώτο και βασικό βήμα, πήγαινε να τον πιάσεις να μιλήσετε

Η πιο λογική αντίδραση εκ μέρους σου είναι να δεις τις ώρες γραφείου του, να τον επισκεφτείς και να κάνετε μία ειλικρινή συζήτηση, για να καταλάβεις κι εσύ τι συμβαίνει. Μην αφήσεις τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, αγνοώντας το γεγονός ότι σου δείχνει πως δε σε συμπαθεί. Πιάσε τον και ζήτησε να μάθεις προς τι όλη αυτή η αντιπάθεια στο πρόσωπό σου. Τουλάχιστον αν έχεις κάνει κάτι που τον ενόχλησε, να το ξέρεις για να το διορθώσεις. Αν καταλάβεις ότι απλά μισεί όλο τον κόσμο, τότε οκ, άστον να βράζει μες στην κακία του.

#2 Πάρε και μια δεύτερη γνώμη

Ρώτησέ τους αν το έχουν πάρει κι εκείνοι πρέφα ότι ο καθηγητής σου σε αντιπαθεί. Αν ναι, ζήτησε τη γνώμη τους για το πώς να το χειριστείς. Αν από την άλλη, δεν έχουν καταλάβει κάτι, τότε ξανασκέψου μήπως είναι ιδέα σου και τον αδικείς τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι φίλοι σου θα είναι βοηθητικοί και θα σε κάνουν να δεις την κατάσταση με άλλο μάτι και σίγουρα πιο αντικειμενικά.

#3 Μίλησε με έναν άλλο καθηγητή που εκτιμάς

Όχι, δε θα θεωρηθείς καρφί που πάει και λέει άσχημα λόγια για τον καθηγητή του σε έναν άλλο καθηγητή. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό με το να πας και να συζητήσεις για το πρόβλημά σου με κάποιον που εκτιμάς πολύ και εκείνος σε συμπαθεί εξίσου. Μοιράσου την αγωνία σου, άκουσε τι έχει να σου πει και να σε προτρέψει να κάνεις κι αναλόγως θα συμπεριφερθείς από εδώ και στο εξής. Βεβαιώσου πως ό,τι πείτε θα είναι εμπιστευτικό και όλα καλά.

#4 Ντάξει, εννοείται πως διαβάζεις φουλ τα μαθήματά του

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για να του μπεις στο μάτι, είναι να είσαι άψογος στις υποχρεώσεις σου απέναντί του και να διαβάζεις για να γράψεις όσο καλύτερα γίνεται στα μαθήματά του. Αυτό ίσως τον κάνει να σε εκτιμήσει περισσότερο και να αλλάξει γνώμη για εσένα λόγω των μεγάλων βαθμών σου. Στις ενδεχόμενες εργασίες δε, φρόντισε να είσαι εντός των χρονικών προθεσμιών, για να μην έχει να σου προσάψει τίποτα.

#5 Αν η κατάσταση ξεφύγει, απευθύνσου ψηλά

Όταν φτάσει στο επίπεδο να σου μιλάει άσχημα και να σε προσβάλλει μπροστά στους άλλους ή ακόμα και να αδικείσαι στις βαθμολογίες σου, τότε θα πρέπει να λάβεις σοβαρά μέτρα. Μη διστάσεις στιγμή να απευθυνθείς στον Πρύτανή σου και να πεις χαρτί και καλαμάρι τι συμβαίνει. Δε γίνεται να μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα και να εξευτελίζεσαι. Ενημέρωσε τον Πρύτανη και εκείνος σίγουρα θα φροντίσει να διευθετήσει την κατάσταση.

Bonus*

Αν εν τέλει τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, τότε πολύ απλά κι ωραία βρες που μένει και πήγαινε να κάψεις το σπιτάκι του. Προφανώς και κάνω χιούμορ, μη βιαστείτε να κράξετε που τόσο πολύ το θέλετε, αλλά όπως και να το κάνεις είναι μία σκέψη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει περάσει από το μυαλό κάθε φοιτητή και πολύ θα ήθελε να την πραγματοποιήσει. Καθηγητά, έχε χάρη που δε θέλουμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας στη στενή! Φθηνά τη γλίτωσες!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET