ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Θύματα δεν είναι μόνο «αυτοί»!

28 νεκροί και 300 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να σου φανεί μικρός. Έχεις συνηθίσει σε χιλιάδες όσον αφορά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά, καθώς και σε χιλιάδες όσον αφορά τα θύματα πολέμου. Είναι αρκετός για να σε κάνει να γράψεις #JeSuisBruxelles στο facebook ή στο […]

Default avatar

Guest Author

28 Μαρτίου, 2016

28 νεκροί και 300 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να σου φανεί μικρός. Έχεις συνηθίσει σε χιλιάδες όσον αφορά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά, καθώς και σε χιλιάδες όσον αφορά τα θύματα πολέμου. Είναι αρκετός για να σε κάνει να γράψεις #JeSuisBruxelles στο facebook ή στο Twitter, ίσως όμως όχι αρκετός, ώστε να αναλογιστείς τις αληθινές διαστάσεις του ζητήματος που αποκαλύπτουν ότι τελικά ο πραγματικός αριθμός θυμάτων κάθε άλλο παρά μικρός είναι.

Οι 28 νεκροί δεν είναι απλά ένας αριθμός. Ήταν άτομα με όνομα, ζωή, όνειρα, στόχους, προσδοκίες. Θύματα λοιπόν, δεν είναι μόνο οι 28, αλλά και όλα όσα συναπαρτίζουν τη ζωή τους. Θύματα είναι και οι οικογένειες, οι φίλοι, οι γνωστοί κι όσοι αγαπούσαν τα άτομα αυτά, αφού είναι πλέον αναγκασμένοι να συνυπάρχουν με τη θλίψη, τον τρόμο, την ανησυχία. Οι άνθρωποι που φοβούνται να κυκλοφορήσουν, οι απαισιόδοξοι, οι καχύποπτοι και οι φανατισμένοι, θύματα κι αυτοί. Θύμα η ίδια η δημοκρατία και η ελευθερία, που αντικαταστάθηκαν από τα όπλα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη κάνοντάς την να μοιάζει με «προληπτικό» πεδίο μάχης.

Τα θύματα όμως, δεν σταματούν εδώ. Αφανή θύματα οι Σύριοι πρόσφυγες. Το «φάντασμα» των τζιχαντιστών, από το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν, τους στοιχειώνει ακόμη, καθώς πείθει ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις να απαρνηθούν το ανθρώπινό τους πρόσωπο. Μεταμορφώνει τους πρόσφυγες σε τζιχαντιστές που εισέρχονται λαθραία και ζητά γι’ αυτό να απομονωθούν ή να θανατωθούν. Εκεί ακριβώς ευδοκιμεί κι ο εθνικισμός που συνηθίζει να ελλοχεύει σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, έτοιμος να εκμεταλλευτεί τα θύματα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – των επιθέσεων. Θύμα λοιπόν κι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών.

Θύματα δεν είναι συνεπώς οι 28 νεκροί και οι 300 τραυματίες. Αυτά είναι θύματα αριθμητικά. Πραγματικό θύμα της υπόθεσης είναι τελικά μια Ευρώπη λαβωμένη, που αρνείται ή μάλλον διστάζει να αναπνεύσει και είναι καθήκον μας να τη βοηθήσουμε έμπρακτα να το ξεπεράσει.

 

OUR20s

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

DIGITAL

Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET