ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπίζονται ύποπτα ή επιβεβαιώμενα κρούσματα σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ!

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν μπορεί να μετακινηθεί ο ίδιος, θα τον παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ.

Neopolis Team

18 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στις εκπαιδευτικές μονάδες έχουν δοθεί αναλυτικά και αφορούν τις περιπτώσεις εκείνες που η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη σε κάποιο μάθημα, ειδάλλως συνεχίζονται οι εξ αποστάσεως διαλέξεις.

Τι γίνεται όμως, όταν διαπιστώνεται επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ακόμη και κάποιο ύποπτο;

Το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ έχουν κάνει κάποια βήματα για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ένα περιβάλλον όπου οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί θα νιώθουν ασφαλείς αλλά ταυτόχρονα θα είναι καλά ενημερωμένοι. Συγκεκριμένα, και τα δύο προχώρησαν στη δημιουργία της «Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19» και «Στρατηγικής Επιτροπής για Θέματα Υγείας και Covid» αντιστοίχως, καθώς η κατάσταση μοιάζει πιο κρίσιμη από την περασμένη άνοιξη και η ανάγκη να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα είναι επίσης μεγαλύτερη.

Αναλυτικότερα όμως, το ΑΠΘ μη έχοντας αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής (το ίδιο και το ΕΚΠΑ), προχώρησε στη σύσταση της παραπάνω Επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη συντονισμού των ενεργειών για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού εντός του campus. Σε αυτήν συμμετέχουν μόνο γιατροί, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και μικροβιολόγοι, όπως ο κ. Σίμος Μεταλλίδης, κ. Γιάννης Κιουμής και κ. Θόδωρος Κοντακιώτης, με κάθε μέλος να αποτελεί υπεύθυνο μίας μόνο σχολής του ιδρύματος.

Μέσα στα σχέδιά της είναι και ένας «οδικός χάρτης» για την αντιμετώπιση ύποπτου ή και επιβεβαιωμένου κρούσματος, «ώστε το κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να γνωρίζει επακριβώς το τι πρέπει να κάνει, πού πρέπει να το δηλώσει, πώς πρέπει να ενεργήσει», όπως δηλώνει ο Πρύτανης, κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο οδικός αυτός χάρτης προβλέπει ακόμη ότι κάθε σχολή θα ορίσει τον δικό της υπεύθυνο για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, ενώ θα μεριμνάται και η εκπαίδευση των υπευθύνων αυτών προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν πιθανά κρούσματα και στη συνέχεια να ακολουθούν τις οδηγίες της Επιτροπής.

Σε κάθε σχολή του ΑΠΘ θα προβλέπεται ειδικός χώρος, καλά αεριζόμενος, ώστε να μεταφέρεται εκεί πιθανό κρούσμα, έως ότου τον παραλάβει το ΕΚΑΒ, εφόσον δεν θα είναι σε θέση να μετακινηθεί ο ίδιος. Εφόσον διαγνωστεί θετικό τεστ θα ακολουθήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο Covid της σχολής και την Επιτροπή και φυσικά απολύμανση των χώρων.

Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, θα είναι αρμόδια να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κλείσει κάποιο τμήμα ή και κάποια σχολή του ΑΠΘ, αναλόγως της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες, οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα το ΑΠΘ, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αρμόδιος αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος:

Aυτή τη στιγμή βρίσκονται στις εστίες περί τους εξακόσιους φοιτητές. Όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα πιστεύω ότι θα έρθουν πολλοί ακόμη, θα ξεπεράσουμε τους χίλιους. Οι εστίες είναι ένας χώρος όπου δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την ίδια προσήλωση όπως στο υπόλοιπο campus γι’ αυτό και εστιάζουμε περισσότερο εκεί την προσοχή μας και έχουμε ζητήσει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Από την άλλη, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ έκανε γνωστή τη δημιουργία της εν λόγω Επιτροπής μέσω ανακοίνωσής του, αναφέροντας σε αυτήν μεταξύ άλλων:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την υπ’ αριθμ. 115744/Ζ1/4.9.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους», (ΦΕΚ Β΄3707), με την οποία ορίζονται τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ειδικότερα η υποχρέωση θέσπισης Πρωτόκολλου διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 και ορισμού υπευθύνων διαχείρισης κρουσμάτων ανά Σχολή/Τμήμα καθόρισε τα παρακάτω:

Με απόφαση του Πρύτανη, μέσω του Πρυτανικού Συμβουλίου, ορίζεται Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 του ΕΚΠΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-21 ως εξής:

α) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντης Θεραπευτικής Κλινικής, Πρύτανης,

β) Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ/ντη Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης Διοικητικών  Υποθέσεων,

γ) Δημήτριος Καραδήμας, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,

δ) Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης,

ε) Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής,

στ) Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντρια της  Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής,

ζ) Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας,

η) Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και

θ) Άννα Κυπριάδου, Δ/ντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας.»

Στη συνέχεια δίνονται επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος και πρέπει να θορυβηθεί, όσο και για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση αυτών, όπως:

«Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΕΚΠΑ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ε.Τ.Ε.Π., Διοικητικό Προσωπικό) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

  • Εφόσον βρίσκεται σε χώρους του ΕΚΠΑ, φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί, αφού πρώτα ενημερώσει την υπηρεσία του/το Τμήμα του.

Εάν η κατάσταση του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του:

  • Ενημέρωση του Τοπικού Υπεύθυνου COVID-19
  • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους
  • Εφαρμογή μάσκας
  • Κλήση του ΕΚΑΒ.

Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ:

  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
  • Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) και σύμφωνα με την κρίση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 ή του θεράποντος Ιατρού θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

  • Ο φοιτητής, -τρια/εργαζόμενος ενημερώνει αμελλητί τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Κτήριο όπου φοιτά/ εργάζεται, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).
  • Ενημερώνεται η επιτροπή COVID-19 ΕΚΠΑ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-diaxeirisi-epafon.pdf

  • Η επιτροπή COVID-19 ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών

– Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία του Δήμου / Περιφέρειας

– Μοριακό τεστ σε όλες τις επαφές του κρούσματος

– Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) των όλων των επαφών.

Πότε θα επιστρέψει στο ΕΚΠΑ φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα:

  • Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
  • Οι πιθανές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από  τον χώρο που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
  • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, γραφείου κλπ θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.»

Η αλήθεια είναι πως επικρατεί ένα αλαλούμ στο θέμα των μέτρων και των οδηγιών και από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια σε λίγο καιρό θα ανοίξουν ξανά τις πύλες τους για τους φοιτητές τους, καλό είναι να γίνονται τέτοιες διευκρινίσεις ώστε να ξεκαθαρίζονται οι υποχρεώσεις του καθενός αυτήν την περίοδο. Οπότε, ίσως πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα ιδρύματα το παράδειγμά τους.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET