fbpx

4 τεχνικές διαλογισμού που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς στην εξεταστική!


Namaste και… να ‘μαστε στην πιο δύσκολη περίοδο κάθε εξαμήνου: την εξεταστική. Πραγματικά, υπάρχει κάποιος που να έχει όρεξη να διαβάσει ή μόνο εγώ προτιμώ να κάνω 17839 άκυρα πράγματα αντί να στρωθώ; Δηλαδή με κάνει να σκέφτομαι… αφού σπουδάζω κάτι που αγαπώ, γιατί δε θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτό και να τελειώσω με καλό βαθμό; Μήπως τελικά δε μου αρέσει; Να, είδες; Ένα από τα 17839 άκυρα πράγματα είναι και το overthinking. Προτιμώ να παιδεύω το μυαλό μου και να βασανίζομαι παρά να ανοίξω κάνα βιβλίο.

Κάτι άλλο βέβαια που συνηθίζω και μόνο θετικά με επηρεάζει, είναι η yoga. Εκεί λοιπόν που έκανα το διαλογισμό μου και άδειασα το κεφάλι μου από αρνητικές σκέψεις, μου ήρθε φλασιά: μήπως ο διαλογισμός είναι ό,τι χρειάζομαι για να συγκεντρωθώ στην εξεταστική; 

Και η απάντηση είναι, ναι. Αφού έκανα την έρευνά μου (αντί να διαβάσω 🤡), διαπίστωσα ότι λίγο meditation προτού ξεκινήσεις τη μελέτη, μπορεί να βελτιώσει την αναγνωστική κατανόηση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, καθώς και να μειώσει το στρες και το άγχος. Ό,τι πρέπει δηλαδή!

Στη φάση που βρισκόμαστε δοκιμάζουμε τα πάντα. Κι αν ισχύει ότι με το διαλογισμό το μυαλό μας είναι λιγότερο πιθανό να περιπλανιέται σε fake scenarios και άσχετες σκέψεις, αξίζει να το δούμε. Whatever it takes για να περάσουμε στην εξεταστική, παιδιά!

Ορίστε λοιπόν 4 τεχνικές που μπορούν να ωφελήσουν το μυαλό και να βελτιώσουν την απόδοσή σου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής:

Διαλογισμός αυτοσυγκέντρωσης

Εδώ θα χρειαστεί να εστιάσεις σ ένα πράγμα. Αυτό μπορεί να είναι ο ρυθμός της αναπνοής σου, η φλόγα ενός κεριού, ο ήχος της βροχής ή του αέρα που φυσάει στο παράθυρό σου – και οι τεχνητοί ήχοι μας κάνουν, να ‘ναι καλά το YouTube. Στην αρχή λίγο θα δυσκολευτείς, επειδή πρέπει να κάνεις focus αποκλειστικά σε ένα πράγμα και να διώξεις την προσοχή σου από οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί, που προφανώς δεν είναι παιχνιδάκι. Δώσε λίγο χρόνο όμως στον εαυτό σου και θα δεις ότι θα καταφέρεις να αγνοήσεις τις ανήσυχες και άσχημες σκέψεις και μαζί το άγχος που σου προκαλούν. 

Αυτή η τεχνική θα μειώσει το άγχος και θα βελτιώσει την συγκέντρωση, aka όχι άλλη αναβλητικότητα!

Περιπατητικός διαλογισμός

Η φάση «κάθομαι οκλαδόν επί 30 λεπτά χωρίς να κάνω τίποτα» δεν είναι για όλους. Πράγμα που μας φέρνει στο #2 της λίστας! Βρες ένα μέρος – όσο πιο κοντά στη φύση και ήσυχο τόσο το καλύτερο – και καθώς περπατάς με αργό και σταθερό ρυθμό, δώσε βάση στο πώς αισθάνεσαι το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και συγκεντρώσου στον ρυθμό της αναπνοής σου. Δώσε επίσης σημασία στους ήχους του περιβάλλοντος και θα νιώσεις μια γαλήνη. Θα γυρίσεις στο γραφείο σου αναζωογονημένος/η και με όρεξη να συνεχίσεις το διάβασμα.

Αυτή η τεχνική θα τονώσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός

Αν τα προηγούμενα σου φαίνονται κομματάκι δύσκολα, τι καλύτερο από το να έχεις κάποιον να σου μιλάει δίνοντας οδηγίες κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σου; Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσεις το μυαλό σου άδειο και χωρίς περισπασμούς. Γράψε στην αναζήτηση του YouTube «καθοδηγούμενος διαλογισμός», κάθισε αναπαυτικά στο κρεβάτι ή στο χαλί σου και άφησε κάποιον άλλον να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για εσένα.

Αυτή η τεχνική θα μειώσει το άγχος, θα σε ανακουφίσει και θα ηρεμήσει το μυαλό.

Διαλογισμός ευγένειας

Βρες ένα μέρος άνετο για να καθίσεις ή να ξαπλώσεις (αλλά μη σε πάρει ο ύπνος!) και συγκεντρώσου στην εισπνοή και την εκπνοή. Μόλις ρυθμίσεις την ανάσα σου, δημιούργησε συναισθήματα καλοσύνης και συμπόνιας προς τον εαυτό σου και τους άλλους. Σκέψου κάποιον που είσαι ευγνώμων που έχεις στη ζωή σου (τις γάτες σου ας πούμε, λέω εγώ μια ιδέα) ή κάτι που αγαπάς στον εαυτό σου. Όσο περισσότερο εξασκείς αυτού του είδους το διαλογισμό, τόσο πιο χαρούμενος/η θα νιώθεις. 

Αυτή η τεχνική θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα αυξήσει τα συναισθήματα του σκοπού και της αποδοχής του εαυτού σου.

Ελπίζω να πήρες μια βοήθεια και μερικές βαθιές αναπνοές και το διάβασμα που σε περιμένει να μοιάζει πιο εύκολο! Όλα είναι θέμα μυαλού άλλωστε.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET