ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα τελευταία χρόνια κοιμόμαστε δύο ώρες λιγότερο κατά μ.ο., λόγω άλλων προτεραιοτήτων!

*Γκούχου, next episode, γκούχου!*

Ο ύπνος είναι μεγάλη λατρεία, και όχι, δε θυμηθήκαμε να το πούμε σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Απλά να, όταν οι 24 ώρες της ημέρας γίνονται ανεπαρκείς, τότε καταλήγεις να τον περιφρονείς. Δεν είναι ότι το θες. Αντιθέτως, όταν πας να βάλεις ξυπνητήρι στις 8 και συνειδητοποιείς ότι έχεις μόνο 6 ωρίτσες ύπνου, ένα δάκρυ κυλάει που δεν μπορείς να περάσεις περισσότερο χρόνο στην αγκαλιά του.

Αλλά ρε φίλε, και το Netflix είναι μεγάλη λατρεία! Γυρίζεις σπίτι πτώμα το βράδυ, κάνεις το μπανάκι σου, τσιμπάς κάτι και αντί να πέσεις κατευθείαν στο κρεβάτι ξέροντας ότι αύριο θα ξαναζήσεις ακριβώς την ίδια μέρα, θες να περάσεις λίγο me time. Ε, το ένα επεισόδιο φέρνει τ’ άλλο και εκεί που έλεγες να κοιμηθείς 12, φτάνει 2… Πράγμα που επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ, παρ’ όλο που όταν ξυπνάς υπόσχεσαι να μην το ξανακάνεις. Binge watch, aka το hangover των introverts. 

Με τη ζωή να έχει πάρει τρελούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας αναπροσαρμογές στην καθημερινότητά μας, ειδικοί βρήκαν ότι η διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί 2 ώρες κατά μέσο όρο. Πράγμα που συμφέρει τις εταιρείες με eye patches, αλλά όχι ιδιαίτερα την υγεία μας…

Η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, μας ενημερώνει για τη συγκεκριμένη μείωση που σημειώνεται τα τελευταία 50 χρόνια και τονίζει τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

«O σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή», είναι το μακάβριο μήνυμα. Το πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει από τη συνήθεια να κόβουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής – η οποία χαρακτηρίζεται πολύ επικίνδυνη.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή, είναι βασικές ανάγκες του οργανισμού μας και η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ακόμη, η έλλειψή του αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Ναι, τώρα θορυβηθήκατε! *Side eye*

Οπότε, ναι, καλό θα ήταν να μη βάζουμε κάθε βράδυ μερικά επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς πάνω από τον ύπνο. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη, θα μου πεις.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Clinéa: Η πιο αποτελεσματική clean skincare ρουτίνα για το απόλυτο #GlassSkin effect!

ΣΤΥΛ

Fashion items που κακώς φοβάσαι να εντάξεις στην γκαρνταρόμπα σου

ΟΜΟΡΦΙΑ

NIVEA SUN UV Derma Skin Clear SPF50+: Αντηλιακή προστασία για επιδερμίδες με τάση για ατέλειες!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET