ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα συμπτώματα πως ένας νέος πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Μην τα υποτιμάς!

Φταίνε οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής; Ευθύνεται ο υπολογιστής, το Ίντερνετ και η καθιστική ζωή των νέων; Μήπως δίνουμε υπερβολική σημασία σε κάτι που παλιότερα αγνοούσαν; Δεν ξέρω ποιο απ’ όλα είναι το πραγματικό αίτιο, πολλοί 20χρονοι όμως, πάσχουν από έντονα συμπτώματα άγχους ή κρίσεων πανικού και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να το […]

Νότης Κουτσούκος

25 Σεπτεμβρίου, 2016

Φταίνε οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής; Ευθύνεται ο υπολογιστής, το Ίντερνετ και η καθιστική ζωή των νέων; Μήπως δίνουμε υπερβολική σημασία σε κάτι που παλιότερα αγνοούσαν; Δεν ξέρω ποιο απ’ όλα είναι το πραγματικό αίτιο, πολλοί 20χρονοι όμως, πάσχουν από έντονα συμπτώματα άγχους ή κρίσεων πανικού και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να το ξεπεράσουν και να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Δεν είμαι επιστήμονας, ούτε σπουδάζω ψυχολογία ή κάτι τέτοιο. Γράφω ένα καθαρά εμπειρικό άρθρο το οποίο συνοδεύτηκε από μια σχετικά επιφανειακή έρευνα στο διαδίκτυο. Πιστεύω όμως, πως θα φανεί αρκετά χρήσιμο για αρκετούς νέους ανθρώπους εκεί έξω οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα «τέρας» το οποίο δεν έχουν ιδέα πως να καταπολεμήσουν. Ελπίζω το κείμενο αυτό να αποτελέσει την αρχή μιας μάχης με ευχάριστο αποτέλεσμα…

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άγχους χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία τα «Σωματικά» κι από την άλλη τα «Ψυχολογικά». Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη κατηγορία που είναι τα «Ψυχοσωματικά» αλλά δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να τα αναλύσει σωστά.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι το γεγονός πως τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε λεγόμενες «άκυρες» στιγμές. Εκεί που δεν το περιμένεις, είσαι ήρεμος και για πρώτη φορά μέσα στην ημέρα δεν αγχώνεσαι για κάτι. Το αμφιθέατρο είναι ένας χώρος που επίσης μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα τα συμπτώματά σου ενώ πολύ συνηθισμένο είναι και το φαινόμενο να ταλαιπωρηθείς στα ΜΜΜ. Ειδικά αν έχεις κάποια μορφή κλειστοφοβίας. Τέλος, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα και στο κρεβάτι σου λίγο αφότου ξαπλώσεις και προτού σε πάρει ο ύπνος.

Σωματικά συμπτώματα

Αίσθημα παλμών κι αρρυθμίες της καρδιάς

Έντονη εφίδρωση

Πόνος στο στήθος

Ζαλάδες

Μουδιάσματα

Βαριά χέρια, πόδια και γενικότερα άκαμπτο σώμα

Γενικότεροι πόνοι σε ολόκληρο το κορμί

Όλα τα παραπάνω σου θυμίζουν συμπτώματα από βαριές αρρώστιες ενώ τις λέξεις καρκίνος, έμφραγμα κι εγκεφαλικό δεν αντέχεις ούτε να τις ακούς. Σκέψου όμως λογικά. Ένα άτομο, τόσο νέο το οποίο μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα μπορεί να αρρώστησε έτσι ξαφνικά; Επίσης, αν ήταν κάτι σοβαρό θα σε έπιανε και θα σε άφηνε κάθε λίγο και λιγάκι; Βέβαια, αντιλαμβάνομαι πως είναι πολύ εύκολο να το λες και να το γράφεις σε αντίθεση με το να το βιώνεις. Καμιά φορά όμως, βοηθάει να το ακούς ή να το βλέπεις μπροστά σου από κάποιον τρίτο…

Ψυχολογικά Συμπτώματα

Οι αγχώδεις διαταραχές ωστόσο, δεν αρκούνται μόνο στα συμπτώματα που αντιλαμβάνεται το άτομο στο σώμα του. Η συνεχής πίεση που αυτά προκαλούν σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογική σου κατάσταση, μπορεί να σου προκαλέσουν ένα ή και συνδυασμό περισσοτέρων (το πιο σύνηθες) από τα παρακάτω:

Φόβος πως τρελαίνεσαι

Φόβος πως είσαι βαριά άρρωστος και θα πεθάνεις από στιγμή σε στιγμή

Ανορεξία. Όχι μόνο για το φαγητό αλλά και για άλλες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα σου άρεσαν πολύ

Απώλεια σεξουαλικής ορμής

Αϋπνίες

Αισθήματα ενοχών και ντροπής

Συχνές ερωτήσεις

1. Και τώρα τι κάνω;

Αρχικά θέλει ψυχραιμία. Αμέσως μετά, θα πρέπει να μιλήσεις. Ξεκίνα από τον ίδιο σου τον εαυτό και στη συνέχεια απευθύνσου στο περιβάλλον σου. Είτε αυτό είναι οι γονείς σου, οι κολλητοί ή η σχέση σου. Αν δεις πως τίποτα από αυτά δε σε βοηθά τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείς ένας ψυχολόγο. Είναι σίγουρο πως εκείνος θα ξέρει ακριβώς πως να σε καθοδηγήσει για να δεις τα συμπτώματά σου να σε αφήνουν σιγά σιγά.

2. Είμαι τρελός;

Εννοείται πως όχι! Το γράψαμε και παραπάνω. Οι αιτίες του άγχους δεν είναι συγκεκριμένες αλλά είναι τέτοια η καθημερινότητα της εποχής μας που οι διαταραχές αυτές μόνο έκπληξη δεν προκαλούν. Οπότε σταμάτα να σκέφτεσαι ανοησίες!

3. Πρέπει να επισκεφτώ γιατρούς;

Η δική μου πρόταση είναι να μην μπεις σε αυτό το τρυπάκι από τα 20 σου. Αν βέβαια δεις πως τα συμπτώματα επιμένουν ολοένα και περισσότερο και τίποτα δε σε βοηθά τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αρχικά πέρνα από τον παθολόγο σου, πες του τι είναι αυτό που βιώνεις κι εκείνος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

4. Είμαι ο μόνος;

Όχι! Ξεκάθαρα όχι! Ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζεις εσύ το αντιμετωπίζουν χιλιάδες ακόμη συνομήλικοί σου. Δεν είναι κάτι άγνωστο. Έχει όνομα. Γίνονται μελέτες πάνω σε αυτό κι αναζητείται λύση. Σίγουρα πάντως, έχεις συνοδοιπόρους στον …Γολγοθά σου.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως…

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals και η Sporty & Rich ανακοίνωσαν την τελευταία τους συνεργασία!

ΣΤΥΛ

H Tommy Hilfiger μας συστήνει την ‘Kendall and Friends’ καμπάνια για την άνοιξη 2024!

HAPPY BODY

10+1 tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς να τα βρεις σκούρα!

HAPPY BODY

Η adidas επαναλανσάρει τα SUPERNOVA, τα must have παπούτσια για τους runners!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET