ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Με αναβολές ξεκινά το εξάμηνο – Τα πανεπιστήμια που μετέθεσαν την έναρξη των μαθημάτων!

Η αναβολή, της αναβολής, ω αναβολή!

Neopolis Team

4 Οκτωβρίου, 2021

Αυτή η αρχή ακαδημαϊκού έτους αποτελεί ξεχωριστή ιστορία. Ποτέ ξανά το ξεκίνημα δεν υπήρξε τόσο περίπλοκο και οι αναβολές τόσες πολλές. Το μόνο βέβαιο ήταν πως αυτή τη χρονιά θα επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα, αλλά το πώς και το πότε συνεχίζουν να αποτελούν μυστήριο.

Τα πανεπιστήμια φαίνεται να δυσκολεύονται στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων κι έτσι, βρισκόμαστε Οκτώβρη μήνα χωρίς διαλέξεις και με συνεχείς μεταθέσεις ημερομηνιών για το πότε αυτές θα ξεκινήσουν. Και με εκπλήξεις σαν της Νομικής ΕΚΠΑ!

Λίγα πανεπιστήμια, λοιπόν, έχουν μπει σε ρυθμό δια ζώσης μαθημάτων, με ελάχιστα από αυτά να έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, και άλλα να κάνουν πρεμιέρα σήμερα, όπως το ΕΜΠ, το Παν/μιο Κρήτης, το Παν/μιο Ιωαννίνων, το ΔΠΘ καθώς και το Παν/μιο Θεσσαλίας.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην προετοιμασία που καλούνται να κάνουν και στην αδυναμία τους να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, το αίτημά τους στο Υπ. Παιδείας για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξ αποστάσεως μαθημάτων καθώς οι αίθουσες που διαθέτουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους φοιτητές και να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, πήρε αρνητική απάντηση.

Ενώ λοιπόν η νέα χρονιά έπρεπε να ξεκινήσει σήμερα, πολλά ΑΕΙ ανέβαλαν την πρεμιέρα τους για τις 11/10, ή ακόμα και τις 18/10!

Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Το ΠΑΔΑ βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρύματα που θα κάνουν πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου, ύστερα από σχετική απόφαση της Συγκλήτου κι ανακοίνωση της Αντιπρυτάνεως. Κατά συνέπεια τροποποιήθηκε και το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το οποίο αναρτήθηκε εδώ.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης: Άλλο ένα ίδρυμα που θα μπει σε πρόγραμμα από 11/10, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου που έλαβε στη συνεδρίασή της στις 29/9. Το αρχικό πλάνο έλεγε το ξεκίνημα να γίνει την 1η Οκτωβρίου, στη συνέχεια στις 4/10 και τώρα στις 11/10. Ας ελπίσουμε να ισχύσει η τελευταία ημερομηνία τουλάχιστον.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Για τη βέλτιστη προετοιμασία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.», αναγράφεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ιδρύματος.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Με πρώτη σκέψη να αποτελεί το άνοιγμα στις 4/10, το σχέδιο άλλαξε και αυτό μεταφέρθηκε για την άλλη εβδομάδα, τη Δευτέρα 11/10 συγκεκριμένα.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Για άλλη μία φορά, η πρεμιέρα του εξαμήνου αναβλήθηκε για τις 11/10, με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο να διαμορφώνεται βάσει των νέων δεδομένων. Θα το βρείτε εδώ.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: Άλλο ένα ίδρυμα που αποκλίνει αρκετά από το αρχικό πλάνο, αναβάλλοντας την έναρξη της χρονιάς για τις 11/10 από τις 27/9 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Το ΠΑΠΕΙ έρχεται να κάνει τη διαφορά, ξεκινώντας αργότερα από όλους το εξάμηνό τους, και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου από 11/10 που είχε οριστεί αρχικά. Κατ’ επέκταση διαφοροποιήθηκε και το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, όπου η χειμερινή εξεταστική φαίνεται να τελειώνει στις 5 Μαρτίου και η εαρινή στις 23 Ιουλίου. Καλά θα περάσουμε πάλι…

Πανεπιστήμια που επίσης ξεκινούν μαθήματα στις 11 Οκτωβρίου 

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, «κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου πραγματοποιείται δια ζώσης… από την 11η Οκτωβρίου 2021 για τα προγράμματα σπουδών α’ κύκλου και από την 4η Οκτωβρίου 2021 για τα προγράμματα σπουδών β’ κύκλου».

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το Παν/μιο Αιγαίου κάνει επίσης ποδαρικό στο νέο ακαδημαϊκό έτος στις 11 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί νωρίτερη ημερομηνία.

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Όπως προβλέπει και το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του ιδρύματος, το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει στις 11/10 και θα τελειώσει στις 21 Ιανουαρίου.

Γεωπονικό Παν/μιο Αθήνας: «Ενημερώνουμε τους πρωτοετείς φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι διαλέξεις και τα εργαστήρια των μαθημάτων του Α’ εξαμήνου θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11.10.2021, λόγω καθυστερημένης αποστολής της λίστας ονομάτων επιτυχόντων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», αναφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα, δίνοντας έναν διαφορετικό λόγο καθυστέρησης. 

Γενικότερα, η αρχή του έτους για τα περισσότερα πανεπιστήμια έχει καθυστερήσει, που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η περίοδος εξεταστικής ή το πρόγραμμα αυτής δε θα είναι και τόσο φιλικό. Όπως και να ‘χει, δεν είναι προς όφελός μας…

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET