fbpx

10 εκνευριστικά πράγματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, που θα θέλαμε να αλλάξουν το 2019!


Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι όταν μπήκαμε στο πανεπιστήμιο το είχαμε κάπως αλλιώς στο μυαλό μας από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ίσως πιο ωραιοποιημένο για αυτό και αργά ή γρήγορα γευτήκαμε κάποιες απογοητεύσεις.

Να λοιπόν, συγκεντρωμένα 10 πράγματα που εκνευρίζουν λίγο πολύ, κάθε φοιτητή εκεί έξω:

1. Οι παλιές εγκαταστάσεις

Η πλειονότητα των ελληνικών πανεπιστημίων δεν φημίζεται για τις εγκαταστάσεις της. Μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πολλές αίθουσες και αμφιθέατρα μοιάζουν σχεδόν ετοιμόρροπα, ενώ ορισμένες σχολές δε διαθέτουν ούτε καν δικό τους κτίριο. Καλά, για πρόσθετες εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ), ούτε λόγος.

2. Η γραμματεία

Νομίζω τα λόγια για την γραμματεία είναι περιττά. Λειτουργεί δυο ώρες τη μέρα κι ούτε λεπτό παραπάνω, οι υπάλληλοί της δε σηκώνουν ποτέ το τηλέφωνο, «μετακομίζει» εντελώς απροειδοποίητα κάθε τρεις και λίγο, ενώ κάθε φορά που ζητάς πληροφορία/εξυπηρέτηση ή θα σε στείλουν αλλού ή θα σου βγάλουν το λάδι μέχρι να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου. Θες κι άλλα;

3. Η βιβλιοθήκη του τμήματος

Σε πολλές σχολές, η βιβλιοθήκη δεν είναι καν στην ίδια περιοχή με το κεντρικό κτίριο. Λειτουργεί περιορισμένες ώρες και συχνά δε βρίσκεις την βιβλιογραφία που υποτίθεται ότι θα υπήρχε εκεί, ενώ αρκετά βιβλία είναι σε κάκιστη κατάσταση. Με λίγα λόγια, πώς βλέπεις τα αναγνωστήρια του εξωτερικού στις ταινίες και στις φωτογραφίες; Ε, καμία σχέση…

4. Οι κομπλεξικοι καθηγητές

Είναι αποδεδειγμένο πως σε κάθε σχολή, υπάρχει τουλάχιστον ένας καθηγητής ο οποίος νομίζει ότι είναι κάποιο εξαιρετικό μυαλό που χαραμίζεται στον Ευρωπαϊκό Νότο, έχει υφάκι χιλίων καρδιναλίων και στάνταρ θα φάει ώρες ολόκληρες να σε πρήζει με το τι έχει κάνει, πότε τον κάλεσαν στο τάδε πανεπιστήμιο ή πότε μίλησε στην τηλεόραση και πόσο αξιόλογο κι αναγνωρισμένο είναι το σύγγραμμά του. Κούλαρε, μαν…

5. Το «κόψιμο» με …4

Πολλά πράγματα μπορείς να καταπιείς, αλλά το κόψιμο με 4 …ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ! Είναι άτιμο, πολύ άτιμο αυτό το πράγμα. Εδικά αν έχεις παρακολουθήσει, έχεις διαβάσει, έχεις …αντιγράψει, βρε αδερφέ. Υπάρχει και χειρότερο βέβαια και δεν είναι άλλο από τη φάση όπου έχεις δείξει θέμα σε άλλον κι εκείνος περνάει ενώ εσύ οχι. Παράνοια!

6. Οι εργασίες που δεν προσμετρώνται στη βαθμολογία

Αρχή εξαμήνου ακόμα, κι ο καθηγητής κάτι λέει για εργασία. Ωραία, σκέφτεσαι, μπας κι ανέβει καθόλου ο βαθμός. Τρως όλο το παλούκι την κάνεις, την παραδίδεις στην ώρα σου και τελικά ενημερώνεσαι πως δε μετράει στη βαθμολογία. Και εσύ για ποιον την έκανες; Για την ψυχή της μάνας σου; Λέγε ρε!

7. Το θέμα στην εξεταστική που δεν είχε αναφέρει ποτέ ο καθηγητής

Πιθανότατα σου ‘χει τύχει στην εξεταστική να δεις θέμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ο,τι έχεις διαβάσει, που δε συνάδει καν με την προβλεπόμενη ύλη και που ουδεμία αναφορά υπήρχε στις σημειώσεις του εξαμήνου. Ο καθηγητής ήθελε να το βάλει και το ‘βαλε, το τι λες εσύ και πόσο διαμαρτύρεσαι, λίγους ενδιαφέρει…

8. Το μάθημα στις 8 – 9 το πρωί

Ώρες μαρτύριο. Δε θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα πριν τις …11 τουλάχιστον! Άσε που κάποιος που μένει μακριά από τη σχολή του, πρέπει να ξυπνήσει κανά δίωρο νωρίτερα για να προλάβει και θέση της προκοπής. Με λίγα λόγια, μάθημα ποτέ!

9. Το πρόγραμμα

Πολλές ώρες συνεχόμενες ή αντίθετα τα πολύωρα κενά, σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν φοιτητή που προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στην ημέρα του. Και στις δύο περιπτώσεις, η φάση δεν παλεύεται. Στη μια γιατί το συνεχόμενο σε κουράζει και στην άλλη γιατί χάνεις δίωρα-τρίωρα χωρίς να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ στην ουσία.

10. Η βρώμα

Ελληνικό πανεπιστήμιο σημαίνει …ακαταστασία! Πολύ συχνά η κατάσταση ξεπερνά τα όρια της αηδίας. Σκουπίδια παντού, τουαλέτες απλησίαστες, τοίχοι βαμμένοι και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Μα είναι τόσο δύσκολο να καθαρίζονται πια οι σχολές, πόσο;!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET