fbpx

Ποιο Ρίο; 7 πόλεις στην Ελλάδα που ξεσηκώνουν τον κόσμο με το Καρναβάλι τους!


Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο Καρναβάλι της χώρας, είναι αυτό της Πάτρας. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν είναι και το μοναδικό στο οποίο ο κόσμος και ειδικά οι νέοι, του δίνουν να καταλάβει!

Κι αν για την Ξάνθη και το Ρέθυμνο έχεις ξανακούσει, τι γίνεται με τις υπόλοιπες 4 πόλεις που ξεφαντώνουν στις Απόκριες; Μήπως ήρθε η στιγμή, να αλλάξουμε προορισμό; Αν όχι φέτος, σίγουρα από του χρόνου…

Πάτρα

Το πιο ξακουστό καρναβάλι της Ελλάδας, που ξεσηκώνει τον κόσμο εδώ και 180 χρόνια, ξεκινάει κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με τον τελάλη να αναγγέλλει την έναρξη του και να καλεί τον κόσμο να παρευρεθεί στην «πρεμιέρα» του. Μουσικές, χοροί και μαυροδάφνη (πολλή μαυροδάφνη), δίνουν κάθε χρόνο το παρόν και δημιουργούν την πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Χιλιάδες κόσμος, μεταμφιεσμένος σε ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, παρελαύνουν μαζί με τα άρματα, τα οποία ύστερα από μήνες προετοιμασίας, περνούν τα δικά τους πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα με σατιρικό τρόπο. Η γιορτή αυτή διαρκεί 40 ημέρες, με την τελετή λήξης να λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της Πάτρας, με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου να αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με πυροτεχνήματα και μουσικές να το συνοδεύουν.


Ξάνθη

Το καρναβάλι της Ξάνθης μετρά ήδη 52 χρόνια ζωής και συνεχίζει. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν 3 εβδομάδες πριν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και λαμβάνουν χώρα στην Κεντρική Πλατεία και το Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης. Χοροί και μουσικές δίνουν το βήμα στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες να μπουν στο κλίμα και να διασκεδάσουν τις μέρες αυτές. Το τριήμερο μάλιστα της Καθαράς Δευτέρας είναι εκείνο που απολαμβάνει τον περισσότερο κόσμο, λόγω των συναυλιών και των παρελάσεων που διοργανώνονται. Η μεγάλη παρέλαση είναι εκείνη της Κυριακής, η οποία κάνοντας μια διαδρομή 3 χλμ. καταλήγει στο Δημοτικό Στάδιο Ξάνθης. Τέλος η τελετή λήξης, περιλαμβάνει πέρα από την παρέλαση και το κάψιμο του ομοιώματος του Τζάρου.


Ρέθυμνο

Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι έκανε την αρχή του το 1914 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα της Ελλάδας. Όπως σε αυτό της Πάτρας, έτσι κι εδώ, ο τελάλης γυρνώντας την περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνου ανακοινώνει την έναρξη των εκδηλώσεων. Αυτές περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις με άρματα και την γνωστή καντάδα, όπου καρναβαλιστές παρέα μ εμουσικά σχήματα κάνουν το γύρω της παλιάς πόλης τραγουδώντας. Η μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου σημαίνουν το τέλος της καθιερωμένης αυτής γιορτής για την πόλη του Ρεθύμνου.


Σύρος

Το καρναβάλι του νησιού είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή, σατιρικό ποιητή με καταγωγή από το νησί. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς με την πρώτη παρέλαση στην Άνω Σύρο και στη συνέχεια γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ την επόμενη μέρα συνεχίζουν στο κέντρο της πόλης και την Ερμούπολη όπου γίνεται η κεντρική παρέλαση. Τα άρματα και τα γκρουπ που λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις ξεκινούν από το λιμάνι και καταλήγουν στην Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται και η βράβευση των καλύτερων πληρωμάτων. Ωστόσο η γιορτή δε σταματά εκεί, καθώς μουσικές, χοροί και φαγητά κατακλύζουν το νησί, τα οποία μάλιστα προσφέρονται δωρεάν από τον εμπορικό σύλλογο του νησιού.


Κέρκυρα

Η παράδοση του καρναβαλιού στην Κέρκυρα διαρκεί πάνω από 450 χρόνια! Οι απόκριες στο νησί είχαν επηρεαστεί αρχικά από την άφιξη των Βενετών, οι οποίοι ερχόμενοι έφεραν τα δικά τους καρναβαλικά έθιμα και τρόπο διασκέδασης. Σημαντικό κομμάτι του κερκυραϊκού καρναβαλιού, αποτελούν τα πετεγόλια (κουτσομπολιά), τα οποία παίζονται στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια, όπου παρουσιάζονται αναδρομές εθίμων, ενώ ακόμη στο πρόγραμμα προστίθενται ντόπια σατυρικά τραγούδια και καντάδες. Την παράσταση αυτή «κλείνουν» οι κάτοικοι των διπλανών σπιτιών, με τη λεγόμενη πρόζα, ένα μουσικοχορευτικό θεατρικό έργο.


Καλαμάτα

Το συγκεκριμένο καρναβάλι μπορεί να μετρά μόλις 6 χρόνια και να είναι το νεότερο της λίστας, ωστόσο έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Πολλοί λοιπόν, ιδιαίτερα από τους γύρω νομούς, είναι εκείνοι που προτιμούν την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ώστε να περάσουν τις γιορτινές αυτές μέρες. Η έναρξή του γίνεται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, με τη συνέχεια να περιλαμβάνει παρέλαση των πληρωμάτων, τα οποία καταλήγουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου.


Νάουσα

Στην ορεινή πόλη της Μακεδονίας γιορτάζουν ένα πιο παραδοσιακό καρναβάλι, με το πιο γνωστό έθιμο να είναι οι «Μπούλες» ή αλλιώς «Γενίτσαροι και Μπούλες, με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος ονομάζονται μπουλούκια και με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού, γυρνούν στους δρόμους χορεύοντας. Το έθιμο αυτό ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, στις επόμενες μέρες ακολουθούν γλέντια με διάφορα παραδοσιακά φαγητά και συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου τα μπουλούκια συναντώνται για να γλεντήσουν μαζί στην περιοχή Σπηλαίου.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET