ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Αν πιστεύεις ότι γνωρίζεις έστω και τα «βασικά» για το AIDS, μάλλον κάνεις λάθος!

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως οι περισσότεροι νέοι, έτσι κι εμείς, δε γνωρίζαμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον ιό HIV και τη θανατηφόρα νόσο AIDS. Γι’ αυτό το λόγο επισκεφτήκαμε […]

Δήμητρα Πραντάλου

1 Δεκεμβρίου, 2017

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως οι περισσότεροι νέοι, έτσι κι εμείς, δε γνωρίζαμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον ιό HIV και τη θανατηφόρα νόσο AIDS. Γι’ αυτό το λόγο επισκεφτήκαμε το Κέντρο Ζωής, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που από το 1991 έχει αναλάβει την ενημέρωση όλων των ανθρώπων, μιας και ο ιός αφορά τους πάντες, αλλά και την στήριξη οροθετικών σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και των οικογενειών τους.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον κ. Κώστα Χατζημωράκη, Διευθυντή του Κέντρο Ζωής, ρωτήσαμε όλα όσα σκεφτόμασταν και ανακαλύψαμε πως τελικά γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα απ’ όσα θα έπρεπε:

Σε τι ποσοστά κυμαίνεται ο ιός HIV στην Ελλάδα; Είναι τελικά ενημερωμένοι οι νέοι της σημερινής γενιάς;

«Πόσο διαδεδομένος είναι τελικά ο ιός στη χώρα μας;» ρώτησα τον Κώστα, σχεδόν σίγουρη μάλιστα ότι ο αριθμός έχει παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Προς μεγάλη μου έκπληξη, με διέψευσε λέγοντας μου ότι «σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει μία ελαφριά μείωση, χωρίς αυτό να σημαίνει εννοείται ότι πρέπει να εφησυχαστούμε κιόλας. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα που θεωρεί ότι δεν τους αφορά ο ιός».

Ωστόσο, στα περσινά επιδημιολογικά στοιχεία, μπορεί μεν να παρατηρήθηκε ελαφριά μείωση στο σύνολο, στην εσωτερική ανάλυση όμως – στοιχεία δηλαδή ανάλογα με το φύλο – υπήρχε αύξηση στις γυναίκες. «Διεισδύοντας ακόμα περισσότερο στα στοιχεία, ο τρόπος μετάδοσης στις γυναίκες ήταν αποτέλεσμα της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής πράξης».

Εκεί λοιπόν γεννήθηκε και μία καμπάνια από το Κέντρο Ζωής, με καθόλου κανιβαλιστική προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στο ότι η γυναίκα μπορεί να έχει πια νευραλγικές θέσεις και να παίρνει πρωτοβουλίες σε οποιοδήποτε μέρος της καθημερινότητάς της.

Είναι υποχρέωση της πια να ζητήσει τη χρήση του προφυλακτικού και δικαίωμα της να μην προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή αν αυτό δε συμβεί από τον άντρα.

Συγκεκριμένα, η παρακάτω καμπάνια με τίτλο «Κάνε το πρώτο βήμα και στην προφύλαξή σου» έχει την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ένα ίδρυμα που δε σχετίζεται με το HIV κι αποτελεί  την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τον HIV ή και το AIDS στην Ελλάδα.

Πρωταγωνίστριες της καμπάνιας είναι οι Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά και Γιούλικα Σκαφιδά, ηθοποιοί που έχουν τιμηθεί με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη για τις ερμηνείες τους.

Όσον αφορά τους νέους, ο Κώστας τόνισε ότι είναι ελλιπώς ενημερωμένοι.

Πράγμα ακατανόητο και ανησυχητικό όταν η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καθημερινή και πλέον τόσο έντονη. Όπως λέει κι ο ίδιος «στις παλιές εποχές μπορεί οι νέοι να μην είχαν το διαδίκτυο, οι της σημερινής γενιάς που έχουν πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες ωστόσο, έχουν μία συμπεριφορά αρκετά εκτεθειμένη σε διάφορους “κινδύνους”. Γι’ αυτό κι εμείς σαν οργανισμός θέλουμε με το χιούμορ να τους προσεγγίσουμε για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Να τους δώσουμε δηλαδή μ’ αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να αλλάξουν την κατεύθυνση τους».

Ενημέρωση υπάρχει, συνέχισε,  αλλά το θέμα είναι ότι σε μία περίοδο όπου οι έφηβοι είναι στα «κάγκελα» πρέπει να υπάρξουν τρόποι να δώσουν στους νέους την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία με την πηγή για να τους δημιουργηθεί μία ασφάλεια.

Ποια είναι οι πιθανοί τρόποι Μετάδοσης του ιού HIV;

  • Με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, είτε πρωκτική είτε κολπική είτε στοματική, από σύριγγες χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και μέσω θηλασμού. Γι’ αυτό κι η οροθετική μητέρα δε θηλάζει ποτέ το παιδί της.
  • ΔΕΝ μεταδίδεται από τα κουνούπια, όπως πολλές φορές έχει ακουστεί κάτι τέτοιο, από την τουαλέτα, από τον ιδρώτα και ούτε από το σάλιο. Μπορεί ναι μεν να ανιχνευθούν αντισώματα στο σάλιο, γι’ αυτό και πραγματοποιείται το τεστ σάλιου, δεν υπάρχει όμως ο ιός σ’ αυτό. Ωστόσο, αν κάποιος έχει μία ουλίτιδα, τότε υπάρχει η αίσθηση της επικινδυνότητας λόγω του αίματος.
  • Όσον αφορά τώρα το τατουάζ, μιας και πολλοί νέοι χτυπούν πλέον κι από ένα, ο Κώστας μας είπε αυτά που θεωρούνται αυτονόητα. Η βελόνα δηλαδή πρέπει να ανοίγεται μπροστά μας και το χρώμα να είναι ατομικό. Αν δηλαδή μείνει κάποια ποσότητα από ένα προηγούμενο τατουάζ, να μη χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση στον επόμενο. Γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε να παίρνουμε μαζί φεύγοντας και τη βελόνα και το μελάνι.

«Η εξέταση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής» 

Η εξέταση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, στον οποιοδήποτε ενεργά σεξουαλικό άνθρωπο. Είναι το πιο αναγκαίο και απαραίτητο μέτρο πρόληψης, ώστε ο ιός HIV να μην φτάσει στο στάδιο να είναι AIDS. Μπορεί κάποιος να είναι οροθετικός και να μην το ξέρει, αφού πολλές φορές δεν υπάρχουν καν συμπτώματα.

Αν κάποιος κάνει την εξέταση και ανακαλύψει ότι είναι θετικός στον HIV, σημαίνει ότι θα πάρει τα φάρμακά του, ώστε ο ιός να μην αναπτυχθεί ποτέ στη θανατηφόρα νόσο που λέγεται, AIDS.

AIDS είναι η νόσος, HIV είναι ο ιός

Γι’ αυτό λοιπόν είναι λάθος να λέμε ότι κάποιος είναι φορέας του AIDS. Το ορθό είναι ότι κάποιος είναι θετικός στον HIV. Ένας άνθρωπος δηλαδή για να νοσήσει, δε θα πρέπει να έχει κάνει εξετάσεις.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η εξέταση, εκτός από δωρεάν, είναι (και οφείλει να είναι) ανώνυμη

Ο HIV και το AIDS έχουν φορτωθεί με πάρα πολύ φόβο, το ίδιο ισχύει και για τις καμπάνιες κάποιων χρόνων, γι’ αυτό και το Κέντρο Ζωής προσεγγίζει πλέον το θέμα με έναν πιο χιουμοριστικό τρόπο.

«Σκεφτείτε δηλαδή πόσες ταμπέλες έχουν δεχτεί οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργήθηκε κι η καμπάνια με πρωταγωνιστές και πρεσβευτές την Τζένη Μπαλατσινού και τον Θοδωρή Μαραντίνη, δύο άνθρωποι που επίσης έχουν δεχτεί άπειρες ταμπέλες εξαιτίας της προβολής τους στα media. Όπως οι ίδιοι έριξαν τις ταμπέλες τους, έτσι ακριβώς ζητήθηκε κι από τον κόσμο, κάτι σαν “Call to Action” δηλαδή, να πατήσουν angry στο facebook, σε κάθε ταμπέλα που έχει δεχτεί ένας οροθετικός άνθρωπος. Σε κάποια χιλιάδες angry που συγκεντρώνονταν, έπεφτε και μία ταμπέλα. Αποδομούσαμε δηλαδή το στίγμα. Ένας διαφορετικός τρόπος που προσεγγίζει στον απόλυτο ρεαλισμό, δε χρυσώνουμε το χάπι πουθενά.»


Η φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του οργανισμού ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, έχει στόχο την εξάλειψη των παρανοήσεων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV. Δηλαδή:

Η Κατερίνα είναι θετική στον HIV και φοβάται, ότι δε θα περάσει όλα τα μαθήματα στη σχολή!

«Ναι μεν η Κατερίνα φοβάται γιατί ζει με τον HIV, αλλά μπορεί να φοβάται ότι δε θα τα καταφέρει με όλα τα μαθήματα στη σχολή. Είναι κάτι αυτονόητο, παίζουμε στην ουσία με την πραγματικότητα».

«Η υπευθυνότητα είναι το κλειδί σε όλα»

Κάτι που σίγουρα δε γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι αν κάποιος βρεθεί σεξουαλικά μ’ έναν άνθρωπο θετικό στον ιό και του το εκμυστηρευτεί εντός 72 ΩΡΩΝ (3 ημέρες), τότε εκείνος μέσα σ’ αυτές τις ώρες μπορεί να πάει σε μία μονάδα ειδικών λοιμώξεων και να λάβει μια προφυλακτική αγωγή για ένα μήνα, η οποία μηδενίζει την πιθανότητα μετάδοσης. Μετά τις 72 ώρες, δε γίνονται πολλά πράγματα.

Ίσως να σου γεννηθεί η ερώτηση μετά από αυτό τύπου «ποιος θα έλεγε ότι είναι οροθετικός;» Η απάντηση είναι τόσο απλή και τόσο ξεκάθαρη. Το πώς προφυλάσσει ο καθένας τον εαυτό του, αφορά τον ίδιο. Είναι δικαίωμα σου να βάλεις ή να ζητήσεις τη χρήση προφυλακτικού.

Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι Παγκόσμια Ημέρα AIDS (χωρίς το «κατά» όπως με διόρθωσε ο Κώστας), το Κέντρο Ζωής έχει προγραμματίσει δράσεις. Η ακριβώς από πάνω καμπάνια είναι μία από αυτές. Επιπλέον θα συμμετέχει σε διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ενημέρωσης σπουδαστών, όπως διαδραστικές ομιλίες σε Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, την Τετάρτη οι ιθύνοντες μίλησαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούπολη.


Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 από τον Frank Olcvary

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Ελλάδα, μία περίοδο βέβαια όπου οι Έλληνες δεν γνώριζαν τι σημαίνει HIV και AIDS. Αυτό που γνώριζαν μόνο, είναι ότι άνθρωποι πέθαιναν από AIDS. Στην ουσία λοιπόν, το Κέντρο Ζωής ήταν ένας χώρος για όσους ήθελαν να λάβουν στήριξη, είτε γιατί τους είχε εγκαταλείψει η οικογένειά τους, είτε γιατί πέθαιναν και έπρεπε απλά να πάνε κάπου να πεθάνουν και όσο κι αν αυτό ακούγεται τραγικό, εκείνη την εποχή παγκοσμίως τα πράγματα δεν είχαν προχωρήσει και οι άνθρωποι δεν γνώριζαν. Στην πορεία των πραγμάτων, όλα αυτά άλλαξαν, η επιστήμη προχώρησε και πλέον είναι αυτονόητο και πάρα πολύ γνωστό πια ότι ένας άνθρωπος ο οποίος ζει με HIV στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αν παίρνει τα φάρμακα του και τηρεί αυτά που του λέει ο γιατρός μπορεί να έχει μία καθ’όλα φυσιολογική ζωή, μπορεί να είναι άκρως παραγωγικός και επίσης μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

Το Κέντρο Ζωής λοιπόν είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζεται οικονομικά απ’το κράτος αφού όλα γίνονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Παρέχει επιπλέον υπηρεσίες και προγράμματα δωρεάν, όπως δηλαδή ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη.

Υπάρχει ακόμα το κέντρο ημέρας όπου είναι ένας χώρος υποστήριξης ανθρώπων με HIV, όπου μπορούν να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα και να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους και παράλληλα να τους προσφέρεται και φαγητό. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται πραγματικά δωρεάν και όχι μόνο σε εκείνους που ζουν με HIV αλλά και σε ανθρώπους του περιβάλλοντος τους. Η HIV λοίμωξη άλλωστε, αφορά τους πάντες, όχι μόνο τους εν δυνάμει οροθετικούς αλλά και το περιβάλλον, τις οικογένειες κτλ.

Παράλληλα υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία είναι εξατομικευμένα, όπως η υποστήριξη οροθετικών γυναικών, κρατουμένων και αποφυλακισμένων, πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πως θα ζήσει ένας οροθετικός άνθρωπος όσον αφορά δηλαδή και την τήρηση των φαρμάκων του,  πώς μπορεί επίσης ο HIV να επιδράσει με τις σεξουαλικές πρακτικές που μπορεί να έχει. Με λίγα λόγια ένας άνθρωπος πρέπει να θωρακιστεί με εκπαίδευση.

Επιπλέον υπάρχει το πρόγραμμα των σχολείων με πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, επιστημονική επιμέλεια από την ΕΘνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί η ασφάλεια στον κόσμο για το υλικό που παρουσιάζεται στα παιδιά. το οποίο έχει αξιολογηθεί και έχει περάσει από έγκριση από οργανισμούς για την καταλληλότητα του.

Οποιοδήποτε σχολείο σε όλη την Ελλάδα θέλει ενημέρωση, μπορεί να καλέσει και να κλείσει ραντεβού ώστε να μπει σε προγραμματισμό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την μέγιστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χωρίς την υποστήριξη του δεν θα μπορούσε το Κέντρο Ζωής να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα.


Το Κέντρο Ζωής διαθέτει δύο γραφεία:

Αθήνα / Ιερά Οδός 42

Θεσσαλονίκη / Εγνατία 112 

Όσα θέλεις να μάθεις για τις δράσεις και τις καμπάνιες του οργανισμού, δεν έχεις παρά να μπεις στο www.kentrozois.gr.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Χατζημωράκη, Διευθυντή του Κέντρο Ζωής, για τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals και η Sporty & Rich ανακοίνωσαν την τελευταία τους συνεργασία!

ΣΤΥΛ

H Tommy Hilfiger μας συστήνει την ‘Kendall and Friends’ καμπάνια για την άνοιξη 2024!

HAPPY BODY

10+1 tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς να τα βρεις σκούρα!

HAPPY BODY

Η adidas επαναλανσάρει τα SUPERNOVA, τα must have παπούτσια για τους runners!

ΟΜΟΡΦΙΑ

CeraVe: Νέο Hydrating Hyaluronic Acid Serum με πανίσχυρα συστατικά για λείο & απαλό δέρμα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET