fbpx

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια – Κλειστές σχολές μέχρι και τη Δευτέρα!


Καταπώς φαίνεται οι φοιτητές δεν τα παρατάνε εύκολα και συνεχίζουν τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις, ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διαγραφή φοιτητών και την εξίσωση των δημόσιων και ιδιωτικών πτυχίων.

Έτσι, μετά τις καταλήψεις και την κινητοποιήση την περασμένη Παρασκευή, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κλείνουν ξανά τις σχολές, με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΟΠΑ να συμμετέχουν εξίσου.

Αναλυτικά τα τμήματα που είναι κλειστά και οι σχετικές αποφάσεις:

Μαθηματικό Αθήνας

«Αγωνιστική απόφαση» για δεύτερη συνεχόμενη φορά πήρε ο ΦΣ του Μαθηματικού. Όπως αναφέρουν, παρά τα κωλύματα που έβαζαν οι καθηγητές για τη διακοπή μαθημάτων, το τμήμα θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 17/10 με τις εξής απόφασεις:

– Συμμετοχή στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 17/10 στις 12:00 στα Προπύλαια
– Από κοινού διοργάνωση όλων των Φοιτητικών Συλλόγων πανελλαδικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα
– Συμμετοχή στην αντιπολεμική κινητοποίηση ενάντια στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία την Πέμπτη 17/10 στις 18:00 στα Προπύλαια
– Διοργάνωση φεστιβάλ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στις σχολές του κέντρου
– Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις την ημέρα της ψήφισης της εξίσωσης των πτυχίων των δημοσίων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με κλειστή σχολή
– Κινητοποίηση στην επόμενη Σύγκλητο ώστε να λάβει θέση για το προβλεπόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
– Καλούμε σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές αλλά και το σύνολο των φορέων της εκπαίδευσης προκειμένου να παρθούν πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση αντιστάσεων απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση
– Κινητοποίηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος ώστε να λάβει θέση για τις διαγραφές και την επί πτυχίω εξεταστική
– Κινητοποίηση στους κ. κ. Αθανασιάδη, Βάρσο, Εμμανουήλ, Φακιολά για τα μεγάλα ποσοστά κοψιμάτων στη Βασική Άλγεβρα, καθώς και στους κ. κ. Γκίκα, Δοδό, Τύρο και Φαρμάκη για τα μεγάλα ποσοστά κοψιμάτων στον Απειροστικό Λογισμό I
– Συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων


Νομική Αθήνας

Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ θα παραμείνει κλειστή για τις ημέρες Πέμπτη 17/10 και την Παρασκευή 18/10.

Ύστερα από μαζική διαδικασία υπερψηφίστηκε το Ενιαίο Αγωνιστικό πλαίσιο (ΡΑΠαΝ ΣΑΦΝ εαακ, ΑρΕν, Αντινομία εαακ), αποφάσεις του οποίου είναι:

– Συμμετοχή του Φ.Σ στην πορεία της Πέμπτης 17/10 στις 12μμ στα Προπύλαια μαζί με άλλους Φ.Σ και μεταφορά της απόφασης της Γ.Σ στο συντονιστικό ΓΣ και καταλήψεων.
– Άμεση σύγκληση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης μετά το πέρας της συνέλευσης για να αποφασίσουμε δράσεις κατά τη διάρκεια της κατάληψης (αντιμαθημα, εκδηλώσεις, μικροφωνική, ακτιβισμοί κτλ)
– Μεταφορά και παράδοση στο Λαύριο των ειδών που συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες με βάση την απόφαση της προηγούμενης ΓΣ την Κυριακή 20/10
– Ακτιβισμός στη λέσχη σίτισης της ΝΟΠΕ τη Δευτέρα 21/10 για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση για όλους και όλες
– Συμμετοχή του ΦΣ στην επόμενη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ την Τρίτη 22/10 στις 9πμ, για απόσπαση τοποθέτησης επί των εξαγγελιών της Κεραμέως
– Παράσταση του Συλλόγου στην επόμενη συνεδρίαση του Τομέα Ποινικού όταν ανακοινωθεί
– Στήριξη στην κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις την Τρίτη 22/10 στις 6.30μμ στο Υπουργείο Ανάπτυξης
– Παράσταση του ΦΣ στην απολογία του νεοναζί αρχηγού της ΧΑ Μιχαλολιάκου την Πέμπτη 31/10 στις 9πμ στο Εφετείο
– Εκδήλωση ΦΣ την Τετάρτη 23/10 στη 1μμ για την τοξικοεξάρτηση και τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ
– Επόμενη ΓΣ του ΦΣ την Τετάρτη 30/10 στη 1μμ στο αμφιθέατρο 1

Δείτε τις ψήφους ΕΔΩ.


Φυσικό Αθήνας

Το τμήμα θα τελεί υπό κατάληψη σήμερα Πέμπτη 17/10, αύριο Παρασκευή 18/10 και Δευτέρα 21/10, ενώ την Τρίτη 22/10 είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνέλευση.


Χημικό Αθήνας

Το τμήμα τελεί υπό κατάληψη από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Δευτέρα 21/10.


Φιλοσοφική Αθήνας

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Πέμπτη 17/10, την Παρασκευή 18/10 και την Δευτέρα 21/10.


Πληροφορική ΕΚΠΑ

Η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου έχει ως εξής:

• Κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, σε συνέχεια των προηγούμενων, με βάση την απόφαση του Συντονιστικού Γενικών συνελεύσεων, την Πέμπτη 17/10 και ώρα 12.00 στα Προπύλαια.
• Διεξαγωγή συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων μετά το τέλος της πορείας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφασίζουν από τα κάτω τη συνέχεια των κινήσεων τους.
• Εκδήλωση με εργαζομένους της ΝΟΚΙΑ την Παρασκευή 18/10 στο χώρο της σχολής.
• Πανελλαδική Κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 31/10.
• Διοργάνωση Φεστιβάλ φοιτητικών συλλόγων για την υπεράσπιση του Ασύλου στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου, το Σάββατο 2/11.
• Προετοιμασία πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης με μαθητές και εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα 4/11.
• Κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει και την εξίσωση πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών κολλεγίων με κατάληψη την ίδια μέρα.
• Κατάληψη της σχολής Πέμπτη 17/10 και Παρασκευή 18/10. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ είναι αιτία πολέμου για τη νεολαία. Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής μετά το τέλος της συνέλευσης.
• Κινητοποίηση στην επόμενη Σύγκλητο και στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος, όποτε γίνει, για να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας. Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πασχάλη τη Δευτέρα 21/10 και ώρα 12.00

Δείτε ΕΔΩ την σχετική ανακοίνωση.


Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου, μετά από 5 χρόνια αδράνειας, έκανε Γενική Συνέλευση με μεγάλη μαζικότητα και πήρε αγωνιστική απόφαση υπερψηφιζοντας το Ενωτικο Αγωνιστικό Πλαίσιο, παίρνοντας θέση υπερ της μαζικότητας, της ενότητας και του αποφασιστικου αγώνα ενάντια στις πολιτικές για την Παιδεία, τις διαγραφές φοιτητών/τριών, την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων, την κατάργηση του ασύλου.

 • Κινητοποίηση την Πέμπτη 17/10 στις 12.00 στα Προπύλαια μαζί με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Κατάληψη της σχολής την ημέρα της κινητοποίησης. Συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων μετά την κινητοποίηση.
 • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Σύγκλητο και τις τμηματικές συνελεύσεις για να πάρουν θέση απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κατάργηση του ασύλου.
 • Κατάληψη της σχολής και κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης νομοσχεδίου για την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων.
 • Την συμμετοχή μας στη διοργάνωση φεστιβάλ φοιτητικών συλλόγων στο κάτω πολυτεχνείο για το ζήτημα του ασύλου.
 • Καλούμε σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης για την οικοδόμηση μαζικών αντιστάσεων στην αναδιάρθρωση. Εκ νέου Συνέλευση του Φ.Σ. την Τρίτη 22/10 ώρα 14:00 Αιθ. 108.
 • Στήριξη στην αντιιμπεριαλιστική/ αντιπολεμική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό στα Προπύλαια στις 6.00, Πέμπτη 17/10

Αναλυτικά η απόφαση ΕΔΩ.


 

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΟΕΕ πήρε αγωνιστική απόφαση από Γενική Συνέλευση έπειτα από 5 χρόνια. Μετά από μαζική και υγιή διαδικασία το σώμα στήριξε το Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο και υπερψήφισε σειρά ψηφισμάτων.

Αναλυτικά η απόφαση ΕΔΩ.


Νοσηλευτική Αθήνας

Το Τμήμα Νοσηλευτικής και η Γραμματεία του Τμήματος, με απόφαση της Συνέλευσης του συλλόγου των φοιτητών, τελεί υπό κατάληψη, από σήμερα Πέμπτη 17-10-2019 έως και Δευτέρα 21-10-2019.


Τούρκικων Σπουδών Αθήνας

Από χθες το τμήμα τελεί υπό κατάληψη, η οποία θα κρατήσει μέχρι και τη Δευτέρα 21/10.


Μεταλλειολόγοι ΕΜΠ

Ο φοιτητικός σύλλογος τελεί υπό κατάληψη από σήμερα Πέμπτη έως και Δευτέρα 21/10.


Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ

Με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, το τμήμα τελεί υπό κατάληψη από σήμερα Πέμπτη έως και Δευτέρα 21/10.


Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ

Αναφορικά με την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου, το τμήμα τελεί υπό κατάληψη σήμερα και ξανά την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η απόφαση ΕΔΩ


Φιλολογία Θεσσαλονίκης

Και στη Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι παρόμοια. Το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας θα παραμείνει κλειστή έως και τη Δευτέρα 21/10.


Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορίας και Αρχαιολογίας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και πήρε απόφαση ψηφίζοντας το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο της ΑΝ.ΟΜ.Ι.Α.

• Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη 17/10 στην Καμάρα στις 12:00 μ.μ. με επιστροφή στο Άσυλο και συμμετοχή στο συντονιστικό των Γ.Σ.

• Κατάληψη του τμήματος στις 17/10 και συμμετοχή στην κινητοποίηση, κατάληψη του τμήματος 18/10 και επανακατάληψη του τμήματος την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

• Σύσταση Συντονιστικής επιτροπής κατάληψης αμέσως μετά την συνέλευση.

• Μαζική παράσταση στον πρόεδρο του τμήματος Β.ΓΟΥΝΑΡΗ για την ανακοίνωση των τμημάτων των καθηγητών και τις οροφές σε μαθήματα.

• Παρέμβαση στο επόμενο τμήμα καθηγητών, όποτε αυτό οριστεί.

• Παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο, όποτε αυτή οριστεί.

• Συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους που θα κινηθούν σε αγωνιστικές αποφάσεις.

• Παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στα σχολεία προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους.

• Από κοινού διοργάνωση όλων των ΦΣ πανελλαδικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα.

• Επόμενη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Ιστορίας Αρχαιολογίας 23/10 13:30 στο Αμφ.Β’

Η απόφαση ΕΔΩ.


Αγγλικής Γλώσσας ΑΠΘ

Ο φοιτητικός σύλλογος προχωρά σε κατάληψη μέχρι αύριο Παρασκευή, με τις εξής αποφάσεις:

 • Την κατάληψη του Τμήματος την Πέμπτη 17/10 και Παρασκευή 18/10
 • Τη συμμετοχή του στην πανεκπαιδευτικη κινητοποίηση Πέμπτη 17/10 στις 12μμ στην Καμάρα και στην αντιπολεμική/αντιρατσιστική διεθνιστική πορεία στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου
 • Την αναστολή των μαθημάτων τη Δευτέρα 21/10 και την συμμετοχή στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων εκείνη τη μέρα
 • Την Τρίτη 22/10 στις 2μμ αποφασίστηκε μαζική παράσταση των φοιτητ(ρι)ώνστο γραφείο του Προέδρου του Τμήματος κ. Τσαγγαλίδη με αιτήματα την κατάργηση των υποχρεωτικών παρουσιών, των μαθημάτων-αλυσίδες, της υποχρεωτικής αγοράς corpus, τις οροφές και την πληρωμένη πρακτική για όλους/ες.
 • Τη μαζική παράσταση στην Πρυτανεία στο άμεσο διάστημα σε συντονισμό με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση, με αιτήματα ορισμό διαδικασίας Συγκλήτου ανοιχτή σε κάθε φοιτητή/ρια, να παρθούν πίσω οι δηλώσεις Παπαϊωάννου για face control και εμπέδωση της κατάργησης του Ασύλου. Παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο, όποτε αυτή οριστεί.
 • Τον ορισμό εκ νέου Γενικής Συνέλευσης με βάση το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ

Ο φοιτητικός σύλλογος με απόφαση τού, κλείνει το τμήμα έως και τη Δευτέρα 21/10.


Αρχιτεκτονική ΑΠΘ

Ύστερα από τη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου η απόφαση έχει ως εξής:

 • κατάληψη της σχολής Πέμπτη και Παρασκευή 17-18/10
 • συνέλευση εκ νέου την Παρασκευή 18/10

Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Κλειστό θα παραμείνει το τμήμα έως και τη Δευτέρα 21/10. 

«Ανακοινώνεται ότι η Γραμματεία και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος θα είναι κλειστές λόγω κατάληψης του κτιρίου από τους φοιτητές του Τμήματος από 17-10-19 έως και 21-10-19.»


 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET