ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει νιώσει το συναίσθημα της ζήλιας! Όμως, πώς τη διαχειρίζεσαι;

Στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε ερωτικές είτε φιλικές, συναντάμε πολλά συναισθήματα. Συναισθήματα χαράς, αγάπης, έρωτα, εμπιστοσύνης, ευτυχίας. Όμως συναντάμε και αρνητικά συναισθήματα… Πολλές σχέσεις διακατέχονται από κακία, μίσος, φθόνο, άγχος, ανασφάλεια. Όλα αυτά αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για να γεννηθεί η ζήλια. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει το συναίσθημα της ζήλιας. Είναι ένα αναπόσπαστο […]

Default avatar

Guest Author

31 Μαρτίου, 2016

Στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε ερωτικές είτε φιλικές, συναντάμε πολλά συναισθήματα. Συναισθήματα χαράς, αγάπης, έρωτα, εμπιστοσύνης, ευτυχίας. Όμως συναντάμε και αρνητικά συναισθήματα… Πολλές σχέσεις διακατέχονται από κακία, μίσος, φθόνο, άγχος, ανασφάλεια. Όλα αυτά αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για να γεννηθεί η ζήλια. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει το συναίσθημα της ζήλιας. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Η ζήλια υπάρχει σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ζήλια για τον/τη σύντροφο μας, αλλά κι αυτή που νιώθουμε για τον φίλο μας, την κολλητή μας.

Εσύ; Την έχεις νιώσει;

Η ζήλια είναι ένα ύπουλο συναίσθημα που παίζει και ξεγελά το μυαλό. Πολλές φορές γίνεται πραγματικά σφοδρή και οδηγεί αυτόν που ζηλεύει, σε ακραίες καταστάσεις. Καταστάσεις εκτός ελέγχου. Αν κι οι περισσότεροι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ζήλιας, δεν μπορούν να την ελέγξουν. Αυτό δημιουργεί χάσμα στις σχέσεις, κυρίως στις ερωτικές, όπου η ζήλια θα λέγαμε πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Με τον τρόπο αυτό κυριεύει τη λογική και θολώνει την σκέψη. Έτσι σενάρια πλάθονται στο μυαλό, όπου πολλές φορές δεν ισχύουν. Είναι το γνωστό συναίσθημα που νιώθει κάποιος, όταν επιθυμεί την αποκλειστικότητα της αγάπης του/της συντρόφου του/της ή φοβάται ότι θα τον/τη χάσει.

Για τον λόγο αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που ζευγάρια μαλώνουν συχνά, σε επικό βαθμό. Ακόμη, η ζήλια μπορεί να σε οδηγήσει στον έλεγχο του κινητού ή την παρακολούθηση του/της ύποπτου-συντρόφου. Επίσης μπορεί να είναι και σημαντική αιτία χωρισμού, αφού το άτομο που ζηλεύει γίνεται εμμονικό και καταπιεστικό. Μπορεί να φτάσει και σε έντονες καταστάσεις, όπως σε κάποιο έγκλημα πάθους. Αξίζει όμως να ρίξεις την αξιοπρέπεια σου τόσο χαμηλά, προκειμένου να επιβεβαιώσεις τους φόβους σου; Άτομα ανασφαλή και καχύποπτα θα απαντήσουν πως αξίζει.

Υπάρχει ζήλια στις φιλικές σχέσεις;

Δυστυχώς, το ύπουλο αυτό συναίσθημα γεννάται και μεταξύ φίλων. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, γίνεται η αιτία διάλυσης φιλικών σχέσεων που μετράνε χρόνια. Έτσι φιλίες γυναικών, αλλά και ανδρών, μετατρέπονται σε άσπονδες και ψεύτικες.

Το άτομο λοιπόν που ζηλεύει, αισθάνεται μίσος και απέχθεια για τη χαρά και την ευτυχία του «φίλου» του. Ζηλεύει την επαγγελματική του πορεία, το μυαλό του, την εμφάνισή του, τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους που νιώθει κοντά του. Ζηλεύει κάθε θετική πτυχή της ζωής του και δεν συμμετέχει στις σημαντικές χαρές του «φίλου». Ξεκινά μ’ αυτόν τον τρόπο ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και γίνεται χαιρέκακος. Ικανοποιείται με τις ατυχίες και τις αποτυχίες. Τον κακολογεί, προσπαθεί να τον αποθαρρύνει και τον μειώνει.

Αξίζει λοιπόν να συνεχίσεις και να προσπαθείς για τέτοιες ερωτικές και φιλικές σχέσεις;

Απ’ την άλλη βέβαια, η ζήλια δεν λειτουργεί πάντα αρνητικά. Σε μια ερωτική σχέση, μπορεί κανείς να ζηλέψει σ’ έναν λογικό βαθμό, χωρίς να δημιουργήσει έντονο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του στον/στη σύντροφο του, τον διεκδικεί και δίνει πάθος και ένταση στη σχέση. Στις φιλικές σχέσεις, κάποιος/α μπορεί να έχει περισσότερο ως πρότυπο τον/τη φίλο/η του, παρά να τον/τη ζηλεύει. Λειτουργεί ως κίνητρο για βελτίωση. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν είναι ίσως λάθος να «καταδικαστεί» το συναίσθημα αυτό;

Το σημαντικό λοιπόν με το θέμα τη ζήλιας είναι να μην το αφήσουμε να κυριαρχεί στη ζωή μας και να καταλαμβάνει άλλα ευχάριστα συναισθήματα. Να μην το αφήσουμε να μας ελέγχει και να μας στερεί όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε. Μη χάνεις τον εαυτό σου. Είναι λογικό όλοι να βρεθούμε στη θέση αυτή. Είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει και κάποια φαρμακευτική λύση. Το σωστό όμως είναι να την αναγνωρίσουμε και να τη διαχειριστούμε.

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET