ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων: Τουλάχιστον 40 νεκροί μέχρι στιγμής – Φοιτητές τα περισσότερα θύματα!

Πολλοί από αυτούς επέστρεφαν από το τριήμερό τους...

Neopolis Team

1 Μαρτίου, 2023

Ο νέος μήνας μπήκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο…

Ξυπνήσαμε στην είδηση της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες – ορισμένοι από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό, μία επιβατική αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με μία εμπορευματική. Επιβάτες της πρώτης και πολλοί φοιτητές, που επέστρεφαν από το τριήμερο… Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες, φοιτητές είναι και τα περισσότερα θύματα.

Από τη στιγμή του συμβάντος, το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας έχει γεμίσει κόσμο που περιμένει εναγωνίως νέα για τους ανθρώπους του που βρίσκονταν στο τρένο. Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετρά 14 νεκρούς και 20 τραυματίες, ενώ ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο από την άλλη, έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας από τους φοιτητές που βρίσκονταν στο τέταρτο βαγόνι, περιέγραψε με λίγα λόγια το συμβάν, αφού έφτασε σώος κι αβλαβής στη Θεσσαλονίκη.

Ήμουν στο τέταρτο βαγόνι, τα τρία μπροστά διαλύθηκαν. Βγήκαμε στα χωράφια μόνοι μας. Σπάσαμε με τις βαλίτσες τα τζάμια και βγήκαμε. Νιώσαμε ένα έντονο φρεναρισμα, τα τρία βαγόνια μπροστά διαλύθηκαν, είχαν πιάσει φωτιά. Ένιωσα έντονο φρενάρισμα, σπίθες στα πλαϊνά των παραθύρων και μετά ξαφνικό σταμάτημα. Εμείς γυρίζαμε στα χωράφια. Το ταξίδι ήταν εντάξει, υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στο σταθμό της Λάρισας, δεν ξέρω γιατί. Νιώθω μεγάλη λύπη για το χαμό τόσων ανθρώπων.

«Οι σοβαρότερα τραυματισμένοι είναι στα πρώτα βαγόνια. Είναι όλα νέα παιδιά. Ελπίζω από καρδιάς να μην έχουμε θύματα. Μας βοήθησαν τα νέα παιδιά. Άνοιξαν την πόρτα, πήραν τα πράγματα μας, μας βοήθησαν να κατεβούμε», δήλωσε νωρίτερα επιβάτιδα, προτού γίνει γνωστός ο θάνατος των 32 (έως τώρα) θανάτων.

Φοιτητές οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες 

Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως οι περισσότεροι φοιτητές επέστρεφαν από το τριήμερό τους. Ένα τριήμερο διασκέδασης που κατέληξε σε τραγωδία.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, έκανε λόγο για εικόνες θεομηνίας. «Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Ελλάδας αυτό που συνέβη. Είναι βγαλμένο από ταινία του Χόλυγουντ», είπε. Σημείωσε ότι βαγόνια σηκώθηκαν στον αέρα, ενώ υπάρχει βαγόνι που έχει εγκλωβιστεί κάτω από άλλα, τα οποία το καταπλάκωσαν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλοί νέοι, φοιτητές, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στη διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη.

Τα αίτια του ατυχήματος

Το ατύχημα χαρακτηρίζεται ως μία από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες που έχει ζήσει η χώρα. Όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ, ένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα χθες, είχε ως αποτέλεσμα επάλληλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ανθρώπινο λάθος, που οδήγησε να βρεθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Οι μαρτυρίες των επιβαινόντων δεν κάνουν καν λόγο για φρενάρισμα, ενώ πολλοί μιλούν για μεγάλες ταχύτητες από τα δύο τρένα.

Εικάζεται λοιπόν πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα δε γύρισε τα κλειδιά -μηχανισμός που ρυθμίζει τη διέλευση στις διακλαδώσεις-, αφήνοντας την αμαξοστοιχία να ανέβει από τη γραμμή καθόδου.

Τα πάντα ωστόσο θα διερευνηθούν και θα επιβεβαιωθούν από την έρευνα που θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, έχουν οδηγηθεί προς εξέταση στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, ο κλειδούχος του σταθμού και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο, ευκαιρία να κάνεις εκείνο το tour που σκεφτόσουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET