fbpx

Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο – Πολλά τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα!


Το εαρινό εξάμηνο δεν ξεκίνησε ακόμα και ήδη τα πανεπιστήμια προβληματίζονται για την πορεία του, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί κι αυτό εξ αποστάσεως.

Βασική έγνοια αποτελούν οι κλινικές, εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις φυσικά, οι οποίες έχουν πέσει για τα καλά θύματα του κορωνοϊού και καμία τηλεκπαίδευση δεν τις σώζει. Πρόκειται δηλαδή για τις περιπτώσεις αυτές που τα τελευταία δύο εξάμηνα – στα οποία σε λίγο καιρό θα προστεθεί και τρίτο – βρίσκονται στον αέρα και έχουν κάνει φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να ανησυχούν για απώλεια εξαμήνου. Ιατρικά Τμήματα δε, στα οποία δε νοούνται σπουδές χωρίς τις παραπάνω ασκήσεις, τραβούν ακόμα περισσότερη προσοχή πάνω τους και ζητούν απελπισμένα λύσεις.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ λοιπόν, εν όψει του νέου εξαμήνου που θα συνεχίσει από εκεί που το άφησε το χειμερινό (από την οθόνη του υπολογιστή δηλαδή) συνεδρίασε στις 18/02 και ασχολήθηκε με την τρέχουσα εξεταστική αλλά και το δεύτερο μισό του ακαδημαϊκού έτους που καταφτάνει, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη πραγματοποίησης των διαδικασιών που απαιτούν φυσική παρουσία των φοιτητών, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου να μην απειληθεί η ολοκλήρωση του εξαμήνου. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η αναστολή διενέργειας αυτών έχει επιφέρει προβλήματα σε πολλά από τα Τμήματά του, επομένως είναι αναγκαίο αυτή τη φορά να παρθούν μέτρα που θα επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών και θα εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του εξαμήνου.

Αναλυτικά, ό,τι αναφέρει η ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου, συζήτησε σχετικά με την πορεία των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου και την εκπαιδευτική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου, η οποία αρχίζει με το πέρας των εξετάσεων. Σχετικά με το δεύτερο θέμα η Σύγκλητος διαπιστώνει τα εξής:

  • Με δεδομένο ότι, εξαιτίας των μέτρων για την παρεμπόδιση εξάπλωσης της πανδημίας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί αναγκαστικά με τις εξ αποστάσεως μεθόδους και κατά το Εαρινό Εξάμηνο, θα πρέπει να ληφθεί επειγόντως πρόνοια, ώστε κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις, και εργαστήρια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκπαίδευσή τους και να μην τεθεί θέμα απώλειας του εξαμήνου. Η μέχρι τώρα αναστολή της διενέργειας των εν λόγω εκπαιδευτικών διαδικασιών έχει δημιουργήσει προβλήματα σε τμήματα πολλών Σχολών του ιδρύματός μας και ιδιαίτερα, βέβαια, σε Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (π.χ. Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική), της Σχολής Θετικών Επιστημών (π.χ. Τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, Φυσικής, Πληροφορικής, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, κλπ), της Φιλοσοφικής Σχολής (π.χ. Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

 

  • Για τους προαναφερθέντες λόγους κρίνεται αναγκαία, επίσης, η άμεση έναρξη της διενέργειας των κλινικών, πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και κάθε άλλης εκπαιδευτικής διαδικασίας των εν λόγω προγραμμάτων σπουδών που απαιτεί φυσική παρουσία των φοιτητών (π.χ. εκπόνηση ορισμένων διπλωματικών).

 

  • Στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχουν συμπληρωθεί τρία εξάμηνα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι ήδη μεγάλος ο αριθμός τους στο σύνολο των οκτώ εξαμήνων που διαρκούν στα περισσότερα τμήματα οι προπτυχιακές σπουδές. Είναι ανάγκη επιτακτική να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να αρχίσει κανονικά με την παρουσία των φοιτητών στα Τμήματά τους.  

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επιληφθεί των προαναφερθέντων θεμάτων και δηλώνει ότι η Διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι στη διάθεσή του για την παροχή οιασδήποτε σχετικής συνδρομής.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET