ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Οι πραγματικές συνέπειες των social media στους 20χρονους και τι πρέπει να διορθώσουμε!

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας η επικοινωνία με τους γύρω μας έχει διευκολυνθεί πάρα πολύ χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Βάσει ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το Pew Research Center, σχεδόν το 94% των νέων συνδέονται καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και το 71% χρησιμοποιούν παραπάνω από ένα δίκτυο επικοινωνίας. Στον καθένα έχει συμβεί άλλωστε, να αντικρίσει […]

Default avatar

Guest Author

3 Νοεμβρίου, 2015

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας η επικοινωνία με τους γύρω μας έχει διευκολυνθεί πάρα πολύ χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Βάσει ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το Pew Research Center, σχεδόν το 94% των νέων συνδέονται καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και το 71% χρησιμοποιούν παραπάνω από ένα δίκτυο επικοινωνίας. Στον καθένα έχει συμβεί άλλωστε, να αντικρίσει μια παρέα στην οποία αντί να συζητούν μεταξύ τους οι φίλοι, ασχολούνται με το κινητό τους και είναι συνδεδεμένοι στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι όμως αυτό πραγματική επικοινωνία; Θα λέγαμε πως όχι. Επομένως ίσως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε σήμερα οι νέοι την επικοινωνία, αλλά και τα πράγματα γενικότερα (Αν αυτά δεν μας αρέσουν φυσικά!)

Είμαστε μαζί αλλά και χώρια

Πόσοι είναι οι νέοι που έχουν πολλούς «φίλους» στα social media, τους οποίους δεν γνωρίζουν προσωπικά; Η μοναξιά κι η αποξένωση είναι χαρακτηριστικά σημεία των καιρών μας. Ίσως φταίνε οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι πολλές υποχρεώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφυγή από την ζοφερή πραγματικότητα. Για κάποιους η συνομιλία με την οθόνη, με κάτι άψυχο κι απόμακρο είναι πιο βολικό. Συχνά, πολλοί νέοι αποφασίζουν να μοιραστούν μία σημαντική πληροφορία για τον εαυτό τους με κάποιον μέσω του facebook, επειδή φοβούνται την αντίδραση του προσώπου στο οποίο απευθύνονται ή απλά επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν τα πραγματικά τους αισθήματα, τα οποία κι έχουν σταματήσει να εκφράζουν ανοιχτά οι περισσότεροι.

Άλλοι πάλι, προσπαθούν να κρύψουν την αμηχανία τους με το να είναι συνεχώς πάνω από ένα κινητό σε μια έξοδο για παράδειγμα, με παρέα την οποία δε γνωρίζουν και τόσο καλά. Όμως έτσι, αντί να καταπολεμούν την αμηχανία τους και να μπαίνουν ενεργά στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, απομακρύνονται από ανθρώπους που στο μέλλον θα μπορούσαν να είναι φίλοι, σύντροφοι ή απλά χάνουν το επόμενο αστείο της παρέας (κι αυτό έχει την αξία του). Μη μπερδεύεστε, δε λέω πως είναι ανάγκη να μιλάς με όλους. Ωστόσο, πιστεύω πως σίγουρα υπάρχει κάποιος εκεί έξω να σε ακούσει ή να σε κάνει να ξεφύγεις πραγματικά. Αρκεί να μη φοβάσαι να το ζήσεις και να τολμήσεις να μιλήσεις και να εκφραστείς χωρίς τον φόβο πως θα πληγωθείς.

Ας το αναβάλλω

Μήπως αργείς να πας στις υποχρεώσεις σου ή να τελειώσεις μια εργασία; Η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα συχνά προκαλεί τέτοιες καθυστερήσεις και είναι η αιτία για την έλλειψη διάθεσης. Αν όμως θες πραγματικά να ολοκληρώσεις μία υποχρέωση σου, είναι προτιμότερο να κλείνεις τον ήχο των ειδοποιήσεων ή να καθορίζεις συγκεκριμένη ώρα που θα είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Αν δυσκολεύεσαι πραγματικά πολύ, σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που θα σε ελέγχει ή φτιάξε ένα πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις που έχεις να κάνεις την εκάστοτε ημέρα και κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους αποσυνδέσου πλήρως από το ίντερνετ.

Εγώ και η βαρεμάρα μου

Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπω άτομα στην παρέα να αδιαφορούν για το θέμα συζήτησης και να βαριούνται. Είναι προτιμότερο όμως να επικοινωνείς με κάποιον από κοντά, ακόμα και αν δεν ταιριάζεις παρά να χάνεσαι σε μια οθόνη. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα, να προβληματιστείς, να διαφωνήσεις …ή μήπως αυτό είναι που φοβάσαι; Επίσης σε οποιαδήποτε ευκαιρία βρίσκεις ή είσαι σε κατάσταση αναμονή, το κινητό σου είναι εκεί για να διώξει τη βαρεμάρα σου. Μήπως όμως έτσι χάνεις πράγματα και χάνεσαι από τον κόσμο γύρω σου; Παύεις να μαθαίνεις και να δέχεσαι ερεθίσματα. Ίσως σου φανεί παράξενο, αλλά όντας ενεργός με τον κόσμο γύρω σου μπορεί μέχρι και να παρατηρήσεις κάτι που να σου δώσει ιδέες για την πτυχιακή σου εργασία, κάτι το οποίο σε εμποδίζει να κάνεις η άνοια και το κινητό σου. Χάνεις μαγικά τοπία ή ξεχνάς μέρη και στιγμές μόνο και μόνο επειδή ήσουν συνδεδεμένος στα social media. Και μην μου πεις ότι ήσουν εκεί και τα φωτογράφησες, γιατί αν τα παρατηρούσες, θα κέρδιζες και θα ένιωθες περισσότερα.

Μην διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα

Στη σημερινή κοινωνία, το φαίνεσθαι αγιοποιείται. Όμως ξέρουμε αρκετά καλά πως φίλοι μας στο facebook και το Instagram, το Twitter , το Tumblr και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτό που παρουσιάζουν στον διαδικτυακό κόσμο. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μάλιστα, πολλές είναι οι περιπτώσεις των γυναικών που νιώθουν μειονεκτικά βλέποντας την αποδοχή που έχουν πρότυπα ομορφιάς και «τελειότητας». Τα ποσοστά ορθορεξίας, παχυσαρκίας και νευρικής ανορεξίας ολοένα κι αυξάνονται, ενώ οι κολοσσοί των επιχειρήσεων με ρούχα δεν σταματούν να πλουτίζουν. Από την άλλη, άντρες με ενδιαφέροντα, απόψεις κι ιδέες, διστάζουν να πλησιάσουν μια κοπέλα, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αρεστοί στο facebook, επομένως κι από κοντά, όπως οι ίδιοι συμπεραίνουν ασυνείδητα. Τελικά, ο ναρκισσισμός, ως μάστιγα της γενιάς μας, κάνει τους νέους να εγκλωβίζονται στην εικόνα την οποία δημιουργούν, την εν πολλοίς τυποποιημένη. Η μόδα είναι ωραία συχνά, αλλά πολλές φορές δίχως προσωπικότητα και νόημα. Γι’ αυτό κι ως νέοι, δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να τολμούμε να διαφέρουμε και καμιά φορά να είμαστε και λίγο παραπάνω άσχημοι!

Άλλου είδους αναζήτηση

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μόνο ένα μέσο γνωριμίας και παρουσίασης του εαυτού μας, αλλά πολλά παραπάνω. Ένα πλέγμα, στο οποίο μπορείς να αναζητήσεις άρθρα, πληροφορίες για θέματα που σε απασχολούν και σε ενδιαφέρουν, ένα μέσο ενασχόλησης με την τέχνη, αφού μπορείς να βρεις εκατοντάδες εκδηλώσεις στις οποίες μπορείς να πας, ένα μέσο για να ανακαλύψεις ιδιαίτερα μέρη, πράγματα τα οποία προσφέρονται δωρεάν ή τρόπους για να προσφέρεις σε μη εθελοντικές οργανώσεις με σκοπό να αναλάβεις δράση για καλό σκοπό! Πόσο πιο δημιουργικό από το να στέλνεις emoticons και βιντεάκια που ούτως ή άλλως κοινοποιούνται κατά χιλιάδες;

Και με την υγεία; Τι γίνεται με την υγεία;

Η πολύωρη επαφή με την οθόνη είναι υπεύθυνη για οφθαλμικές παθήσεις. Επίσης, η καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή κι η λάθος στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει ένα πρόβλημα σκολίωσης, ενώ ευθύνεται σε ένα βαθμό και για την παχυσαρκία. Νέοι μπορεί να κινδυνεύσουν χωρίς να το καταλάβουν, στον δρόμο, σε τυχαία περιστατικά κινδύνου, ενώ είναι απορροφημένοι στην οθόνη του κινητού τους.
Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά δίκτυα δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινή πραγματικότητα, σε κάτι υλικό και με ουσία, αλλά ανάγονται στη σφαίρα του ιδεατού, κάτι το οποίο διαστρεβλώνει τη γνώμη και τη γνώση του ατόμου για το ίδιο και για τις σχέσεις. Αυτή η επιρροή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη, ενώ η συνεχής σύγκριση κι η έννοια για κοινοποίηση παρουσίας, συνομιλία με συγκεκριμένα πρόσωπα προκαλεί σύγχυση κι άγχος. Ας μη μιλήσουμε για τον εθισμό, που φτάνεις κάθε φορά στο σημείο να θες να σπάσεις το κινητό ή το λάπτοπ, όταν κολλάει το ίντερνετ. Αποτελεί επίσης, ένδειξη κοινωνιοπάθειας, αφού συνδέεται με τον εγωκεντρισμό και την κοινωνική απομόνωση.

Κοινοποίηση παρουσίας ή αλλιώς «Ο χρήστης … νιώθει … μαζί με …»

Σήμερα, οι νέοι ζουν τις ζωές τους μέσα από το κάτοπτρο της ζωής των άλλων, βλέποντας κοινοποιήσεις για το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι και τι κάνουν. Η μίμηση καραδοκεί κι οι τάσεις συμπαρασύρουν. Είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι όμως κάθε ώρα και στιγμή πού πας; Ή μήπως αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για τους ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης στην οποία βρίσκεσαι; Κανείς δεν περιμένει από εσένα ούτε την κοινοποίηση ούτε που είσαι για να έρθουν να σε βρουν. Αυτοί που σε περιμένουν είναι οι φίλοι σου, οι σύντροφοί σου. Χαμογέλασε τους, αγκάλιασε τους, φανέρωσε τους τα πραγματικά σου συναισθήματα και τον πραγματικό σου εαυτό χωρίς φόβο, για να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET