Εθελοντισμός σημαίνει να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Στην πραγματικότητα όμως, πάντα κερδίζεις. Αποκτάς εμπειρίες, γνωρίζεις ανθρώπους, ανακαλύπτεις μια νέα εκδοχή του εαυτού σου και του κόσμου. Μόλις συμμετάσχεις στην πρώτη σου δράση, θέλεις να το ξαναζήσεις!
Το ίδιο πιστεύει και η Κωνσταντίνα Κορφιάτη, εργαζόμενη και εθελόντρια του Ομίλου Attica.
Η Κωνσταντίνα έχει σπουδάσει στο Ηράκλειο Κρήτης Κοινωνική Εργασία, καθώς επίσης Κοινωνικοθεραπεία και Αναλυτικό Ψυχόδραμα στο Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Αθηνών, όπου εργάστηκε και ως Ψυχοθεραπεύτρια και Κοινωνική Λειτουργός στην Ψυχοθεραπευτική Κοινότητα του Κέντρου. Ωστόσο, η ζωή τής επιφύλασσε ένα plot twist και βρέθηκε να εργάζεται σε έναν πολύ διαφορετικό τομέα, αυτόν την ναυτιλίας. «Ένας χώρος που, παρότι διαφορετικός αυτού της ιδιότητάς μου, σταδιακά με κέρδισε», σημειώνει η ίδια.
Ο συγκεκριμένος χώρος έγινε η αφορμή να κοιτάξει πιο ζεστά το θέμα του εθελοντισμού και να ανακαλύψει τη δύναμή του. Μέσα από τη συμμετοχή της στις περιβαλλοντικές ΑποΔράσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του προγράμματος Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης «Πλέουμε Μαζί» της Attica Group, οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΜΚΟ, Aegean Rebreath, έμαθε ότι κάθε μικρή κίνηση έχει αντίκτυπο και πως η αίσθηση του να βλέπεις έναν καθαρότερο βυθό χάρη στη δική σου προσπάθεια, είναι ανεκτίμητη!
Αν ο εθελοντισμός θεωρείται challenge, τότε είναι σίγουρα από εκείνα που πρέπει να δοκιμάσουμε όλοι, τουλάχιστον μία φορά!
Η Κωνσταντίνα το έχει κάνει πολλές φορές και το συνιστά hands down. Η πιο πρόσφατη περιβαλλοντική ΑπόΔραση του «Πλέουμε μαζί» όπου συμμετείχε η ίδια μαζί με 140 εργαζόμενους-εθελοντές της Attica Group, έτρεξε στην Κρήτη στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2024. Έλαβαν μέρος σε δράσεις που υποστηρίζουν εμπράκτως την τοπική κοινωνία του νησιού, καταφέρνοντας να συλλέξουν περισσότερα από 4.000 ανακυκλώσιμα αντικείμενα και απομακρύνοντας περίπου 1 τόνο εγκαταλελειμμένων διχτυών από το βυθό!
Ένα μεγάλο βήμα με μεγάλο αντίκτυπο! 🙌
Ωστόσο, η δράση της Κωνσταντίνας δεν σταματά εδώ. Στο σημείο του βιογραφικού της όπου περιγράφει τα χόμπι της, πέρα από ταξίδια, γυμναστική, χορό και ιστιοπλοΐα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει συμπεριλάβει και τον συντονισμό περιβαλλοντικών δράσεων υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών ως μέλος της Aegean Rebreath.
Τι σημαίνει όμως πραγματικά να αφιερώνεις χρόνο σε τέτοιες πρωτοβουλίες;
Θέλαμε να κάνουμε ένα dive in στον κόσμο του εθελοντισμού και η εμπειρία της Κωνσταντίνας ήταν η ιδανική αφορμή για να μάθουμε περισσότερα!
Κωνσταντίνα, πες μας λίγα λόγια για σένα! Πώς και πότε μπήκε στη ζωή σου ο εθελοντισμός και τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς πιο ενεργά;
Η πρώτη μου εμπειρία με τον εθελοντισμό ήταν μέσα από το «Πλέουμε Μαζί» και συγκεκριμένα στην πρώτη Περιβαλλοντική απόΔραση στη Νάξο. Ωστόσο, η σκέψη και η ανάγκη για εθελοντική δράση υπήρχαν μέσα μου εδώ και καιρό.
Τι σε τράβηξε περισσότερο στο πρόγραμμα «Πλέουμε Μαζί» και σε παρακίνησε να γίνεις μέρος του; Ήταν κάτι που είδες, κάποια ιστορία που άκουσες ή μια προσωπική ανάγκη να προσφέρεις;

Θυμάσαι την πρώτη σου δράση στο πρόγραμμα; Πώς ένιωσες μόλις ολοκληρώθηκε;
Βεβαίως, ήταν στην Κω! Ένιωσα ευτυχία, ολοκλήρωση και… κούραση που όμως σε γεμίζει!
Πόσο δύσκολη ή απαιτητική είναι μια αποστολή σαν αυτές που κάνετε; Τι χρειάζεται ένας εθελοντής για να ανταπεξέλθει;
Οι αποστολές συχνά είναι εξαιρετικά απαιτητικές. Χρειάζονται θέληση, ενθουσιασμό, ομαδικότητα και προθυμία να μοιραστείς την ευθύνη, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από τη συνεργασία της ομάδας.
Υπάρχει κάποια στιγμή από τις δράσεις που δεν θα ξεχάσεις ποτέ; Ίσως κάτι συγκινητικό, μια έντονη εμπειρία ή ένα περιστατικό που σου έμεινε χαραγμένο στο μυαλό;
Με συγκινεί πάντα, η αυθόρμητη συμμετοχή των απλών ανθρώπων που είτε προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας είτε εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, ακόμα και με ένα λουλούδι, επειδή τους δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουν τον τόπο τους.
Πριν μπεις στο πρόγραμμα, είχες εικόνα του πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης; Ήταν καλύτερα ή χειρότερα απ’ ό,τι περίμενες; Και ποιο ήταν το πιο περίεργο αντικείμενο που συνάντησες στον βυθό;
Πριν τη συμμετοχή μου η εικόνα που είχα ήταν ελλιπής και απείχε κατά πολύ, της εικόνας που απέκτησα μετά από 3 χρόνια δράσης. Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε θαλάσσιους καθαρισμούς σε πολλά μέρη της Ελλάδος συνειδητοποιώντας το μεγάλο μέγεθος της θαλάσσιας και παραθαλάσσιας ρύπανσης, η οποία είναι εκτεταμένη. Έχουμε βρει τα πάντα στον βυθό: από πλαστικά μπουκάλια μέχρι… καναπέδες, υπολογιστές και πλυντήρια!
Έχει αλλάξει η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα τον τρόπο που βλέπεις τη δουλειά σου ή τους συναδέλφους σου; Είναι τελικά το περιβάλλον του εθελοντισμού ένας καλός τρόπος για bonding;
Ο εθελοντισμός ενισχύει τις σχέσεις και δημιουργεί δεσμούς που δύσκολα δημιουργούνται σε άλλες συνθήκες. Η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια μας φέρνουν πιο κοντά.
Έχει επηρεάσει η εμπειρία σου αυτή τις καθημερινές σου συνήθειες; (Π.χ. σκέφτεσαι διαφορετικά όταν πετάς σκουπίδια, κάνεις ανακύκλωση, προσέχεις περισσότερο τις επιλογές σου;)
Σίγουρα! Έχω αλλάξει τη στάση μου και τις συνήθειες μου απέναντι στο περιβάλλον ώστε να το επιβαρύνω λιγότερο.
Μέσα από το «Πλέουμε Μαζί» ανακάλυψες κάτι νέο για σένα ή για το περιβάλλον που θα ήθελες να μοιραστείς;
Προσωπικά ήταν μεγάλη εμπειρία η οποία με έκανε να κατανοήσω καλύτερα τις ανάγκες του περιβάλλοντος και να συνειδητοποιήσω την ευθύνη που έχω σε ατομικό επίπεδο, καθώς και να επανεκτιμήσω σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους γύρω μου, μέσα από τις κοινές μας εμπειρίες.
Πέρα από τις ΑποΔράσεις του «Πλέουμε Μαζί», έχεις συμμετάσχει και σε άλλες εθελοντικές δράσεις;
Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι ενεργό μέλος και συντονίστρια πεδίου δράσεων στην Περιβαλλοντική Οργάνωση “Aegean Rebreath”. Μέσα από αυτόν τον ρόλο, έχω συμμετάσχει σε πολλές δράσεις καθαρισμού θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην προστασία των θαλασσών μας και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Ο εθελοντισμός για μένα δεν περιορίζεται μόνο στο πρόγραμμα του Ομίλου «Πλέουμε Μαζί», αλλά αποτελεί έναν τρόπο ζωής, μέσα από τον οποίο μπορώ να προσφέρω και να συμμετέχω ενεργά σε πρωτοβουλίες με ουσιαστικό αποτύπωμα.
Θεωρείς ότι τα προγράμματα εθελοντισμού μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά; Και τι χρειάζεται για να λειτουργούν σωστά;
Ήταν μια μοναδική εμπειρία που με βοήθησε να κατανοήσω βαθύτερα τις ανάγκες του περιβάλλοντος και να συνειδητοποιήσω την ευθύνη που έχω σχετικά με τη δική μου συμπεριφορά. Παράλληλα, αυτή η εμπειρία με ώθησε να επανεκτιμήσω τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μου με τους ανθρώπους γύρω μου, μέσα από κοινές δράσεις και προσπάθειες. Έμαθα πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό και πώς οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει εθελοντής, αλλά διστάζει;
Να ακούσει την καρδιά του και να το τολμήσει, γιατί η εμπειρία του εθελοντισμού είναι ανεκτίμητη. Όχι μόνο θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους και κοινότητες που τη χρειάζονται, αλλά θα νιώσει και ο ίδιος μια βαθιά ικανοποίηση, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμμετοχή του.
Is this our sign να σκεφτούμε πιο ζεστά τον εθελοντισμό; Ξεκάθαρα! Γιατί κάθε μικρή πράξη έχει μεγάλο αντίκτυπο και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις, είναι εκεί που νιώθεις ότι ανήκεις.








