ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Στο εξωτερικό ξεκινάει καμπάνια για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, έπρεπε να γίνει κάποια στιγμή!

Ενδεχομένως να έχεις δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην Σαντορίνη με τα ταλαιπωρημένα γαϊδουράκια, αν όμως όχι, τότε να σου υπενθυμίσω ένα αποτρόπαιο βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο και έγινε σε χρόνο μηδέν, viral. Κάθε καλοκαίρι τα γλυκά ιπποειδή αναγκάζονται να ανέβουν τον δικό τους γολγοθά, μεταφέροντας τουρίστες από το λιμάνι του […]

Neopolis Team

3 Απριλίου, 2019

Ενδεχομένως να έχεις δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην Σαντορίνη με τα ταλαιπωρημένα γαϊδουράκια, αν όμως όχι, τότε να σου υπενθυμίσω ένα αποτρόπαιο βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο και έγινε σε χρόνο μηδέν, viral.

Κάθε καλοκαίρι τα γλυκά ιπποειδή αναγκάζονται να ανέβουν τον δικό τους γολγοθά, μεταφέροντας τουρίστες από το λιμάνι του νησιού στον κυρίως οικισμό, 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και με περισσότερα από 600 σκαλιά που υπάρχουν πια.

Το τελεφερίκ βοήθησε μεν να μειωθεί το φορτίο, ωστόσο ο υπερτουρισμός αύξηση τη ζήτηση. 

Μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει και προκειμένου να μπει ένα τέλος, ο Guardian έφερε στο φως μια νέα καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των τουριστών σχετικά με τη μεταφορά τους, με τα γαϊδούρια, καλώντας να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση τους κάθε φορά που θέλουν να καβαλήσουν ένα.

Εξού και έχει τίτλο Put yourself in their hooves (βάλτε τον εαυτό σας στις οπλές τους), που αποτελεί αναφορά στην φράση Put yourself in my shoes (Bάλε τον εαυτό εαυτό σου στα παπούτσια μου), η οποία χρησιμοποιείται όταν κάποιος καλείται να μπει στη θέση κάποιου άλλου.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι επισκέπτες του νησιού θα μάθουν περισσότερα για την πίεση που ασκείται στα ζώα όταν αυτά καλούνται να ανέβουν τα ιλιγγιώδη σκαλιά φορτωμένα με ανθρώπους.   

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα πως η καμπάνια είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

«Εκπρόσωποι από τη διεθνή ένωση κρουαζιέρας ήταν εδώ στο γραφείο την προηγούμενη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση (για το πρόβλημα), ενώ από την πλευρά μας θα μοιράσουμε φυλλάδια με πληροφορίες. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Οι νεότεροι ιδιοκτήτες, ειδικά, έχουν καταλάβει πως τα ζώα χρειάζονται φροντίδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ρομαντικό νησί αποβιβάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, 17.000 τουρίστες ημερησίως. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, τα περισσότερα γαϊδούρια να πάσχουν από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές σπονδύλων και εξάντληση.

Παρ΄όλα αυτά, περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν σχετικό ηλεκτρονικό υπόμνημα εκφράζοντας την λύπη τους γι αυτό που περιγράφουν ως «άσκοπα και περιττά βασανιστήρια των ιπποειδών που χρησιμοποιούνται σκληρά για τη μεταφορά ανθρώπων που θέλουν την πραγματική ελληνική εμπειρία».

Η δημόσια κατακραυγή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη θέσπιση νομοθεσίας που καθιστά παράνομη τη μεταφορά από ιπποειδή «φορτίου που υπερβαίνει τα 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους». Παρότι οι παραθεριστές δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, ο κανονισμός ερμηνεύτηκε ως μια απαγόρευση μεταφοράς υπέρβαρων τουριστών.

Τουλάχιστον αστείο!

Όσον αφορά την καμπάνια, η Κάθριν Ράις βρίσκεται πίσω από την ιδέα, σημειώνοντας:

«Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, ίσως αποτελούν ένα περισσότερο υπεύθυνο τρόπο μεταφοράς».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι εταιρείες κρουαζιέρας συμφώνησαν να πάρουν μέρος στην εκστρατεία μετά από παράπονα επιβατών, ενώ στη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο συμφώνησαν να προβάλουν ένα animated βίντεο στα πλοία τους, όταν αυτά θα ταξιδεύουν προς το νησί.

«Ζητώντας από τους επιβάτες μας ‘να βάλουν τον εαυτό τους στις οπλές τους’ είναι ένα σημαντικό βήμα του σχεδίου βιωσιμότητας προορισμού που έχουμε για το νησί», δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη αντιπρόσωπος ανατολικής Μεσογείου της CLIA, της μεγαλύτερης διεθνούς ένωσης κρουαζιέρας.

Για να δούμε, θα βγει κάτι καλό αυτή τη φορά;

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Ιτέα: Κοπέλα σώζει νεογέννητο γατάκι που βρήκε ασφυχτικά δεμένο σε σακούλα σκουπιδιών!

SPILL THE TEA

Ο Damiano των Måneskin χώρισε και πιάστηκε να φιλιέται με άλλη σε κλαμπ της Ισπανίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Μπουνιές και κλωτσιές παίχτηκαν σε συναυλία του Sidarta, έριξε κι ο ίδιος μερικές!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαρούσι: 8 χρόνια φυλακή στη 18χρονη που σκότωσε τη φίλη της – Θέλει να περάσει Ιατρική!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Λατινικά Προσανατολισμού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Πληροφορική Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET