ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Οι Φιλιππίνες θέλουν τους φοιτητές να φυτεύουν 10 δέντρα για να πάρουν το πτυχίο τους!

Πρόκειται για διαδικασία που θα αποτελεί κανονικά μέρος της τελετής αποφοίτησης, οπότε είναι κάτι σαν επιπλέον υποχρέωση μετά το διάβασμα και τις εξεταστικές, ωστόσο μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια ακούγεται περισσότερο απ’ οποτεδήποτε άλλοτε, με άλλους να κάνουν απλώς τα στραβά μάτια και να αρνούνται να δεχτούν τα γεγονότα επειδή πολύ απλά δεν τους συμφέρει και άλλους (βλ. Φιλιππίνες στην προκειμένη περίπτωση), να καταφεύγουν σε πιο απλούς τρόπους, που μπορούν ωστόσο να κάνουν τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, ένας νέος νόμος που πέρασε στη χώρα της Ασίας στις 15 Μαΐου, θέλει τους μαθητές και φοιτητές να επιδίδονται πρώτα στη διαδικασία της δεντροφύτευσης (10 δέντρα έκαστος), προτού πάρουν στα χέρια τους το απολυτήριο ή το πτυχίο τους αντίστοιχα.

Πρόκειται για διαδικασία που θα αποτελεί κανονικά μέρος της τελετής αποφοίτησης, οπότε είναι κάτι σαν επιπλέον υποχρέωση μετά το διάβασμα και τις εξεταστικές, αλλά κατά πολύ λιγότερο ψυχοφθόρα.

Μιλώντας σαν φοιτητές πάντως, η αλήθεια είναι ότι εφόσον είχαμε περάσει όλα τα υπόλοιπα εμπόδια (εξεταστικές), το να φυτέψουμε μερικά δεντράκια ακόμα δε θα μας καθόταν και τόσο βαριά σαν ιδέα. Και είναι πραγματικά μια αποτελεσματική κίνηση, καθώς δεν πρόκειται για καμια εξουθενωτική εργασία, η οποία ωστόσο μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει ονομαστεί “Graduation Legacy for the Environment Act”, εισηγητής του οποίου είναι ο Gary Alejano.

Στην ουσία, αποσκοπεί σε δύο πράγματα: πρώτον, στην αύξηση του πράσινου που με τη σειρά του θα μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών από νεαρές ηλικίες. Και ειλικρινά, δεν μπορείς να βρεις τίποτα λάθος σ’ αυτήν την ιδέα. 

Αν κάθε μαθητής/φοιτητής προτού την «κάνει» από το σχολείο/πανεπιστήμιο φυτέψει 10 δέντρα, τότε στο τέλος της ημέρας ο αριθμός θα φτάσει πολύ ψηλά. Κατά συνέπεια, θα έχει συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Φαντάσου δε, αν κάτι τέτοιο ίσχυε σε όλον τον κόσμο, και οι φοιτητές και μαθητές κάθε χώρας καλούνταν να βάλουν το λιθαράκι σπόρο τους προτού ξεμπερδέψουν με τις σχολικές και ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Τότε θα μιλάγαμε για μεγάλο έργο, μόνο που για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε και για το πρόβλημα. Και όπως είπα στον πρόλογο, υπάρχουν δυστυχώς κι εκείνοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, στις Φιλιππίνες η αρχή έγινε, και σκοπεύουν να περάσουν το μήνυμα και τον νόμο αυτό στα σχολεία υπεύθυνα και με τον κατάλληλο τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET