UNI LIFE & TIPS

Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία | Αυτά είναι τα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας!

Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις πιο γνωστές ακαδημαϊκές πόλεις της Ευρώπης και γενικότερα του κόσμου. Το επίπεδο σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές της είναι άριστο και το πτυχίο που δίνεται σε μερικούς από αυτούς αποτελεί ισχυρό εφόδιο για το μέλλον του καθενός. Εμείς λοιπόν στο πλαίσιο του «εγχειριδίου» που ετοιμάζουμε για τις σπουδές στο […]

Default avatar

Guest Author

4 Μαΐου, 2017

Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις πιο γνωστές ακαδημαϊκές πόλεις της Ευρώπης και γενικότερα του κόσμου. Το επίπεδο σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές της είναι άριστο και το πτυχίο που δίνεται σε μερικούς από αυτούς αποτελεί ισχυρό εφόδιο για το μέλλον του καθενός.

Εμείς λοιπόν στο πλαίσιο του «εγχειριδίου» που ετοιμάζουμε για τις σπουδές στο εξωτερικό, σας παρουσιάζουμε τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Αγγλίας καθώς και το αντικείμενο σπουδών του καθενός από αυτά!


1. UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)

www.ucl.ac.uk

Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όλες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρντς διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα.
Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html

2. ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE

www.ic.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.

Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής. Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και το www.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.

3. LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)

www.lse.ac.uk

Ενα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.

Όλες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στο www.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στο www.lse.ac.uk/graduate.

4. QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON

www.qmul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μία ποιοτικά ασφαλής επιλογή.

5. ΚING’S COLLEGE LONDON

www.kcl.ac.uk

Τo Κing’s ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα.

Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα, το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας.

Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.

Γενικότερα το Κing’s έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.html και επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.

6. ΒIRKBECK COLLEGE

www.birkbeck.ac.uk

Το Μπίρκμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι.

Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση.

Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση.

7. GOLDSMITHS COLLEGE

www.goldsmiths.ac.uk

Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.

8. SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)

www.soas.ac.uk

Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές. Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες.

Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Έλληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.

9. LONDON ΒUSINESS SCHOOL

www.lbs.ac.uk ή www.london.edu

Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα.

Τα προσφερόμενα ΜΒΑ’s προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.

10. SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)

www.ssees.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.

11. ROYAL ΗOLLOWAY

www.rhul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1886.Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.

H επαρχία των κολοσσών Cambridge-Oxford. Αυτά τα δύο πανεπιστήμια είναι γνωστά μέχρι την… άκρη του κόσμου. Μιλάμε φυσικά για τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Ποτέ δεν έχουν λείψει από τις λίστες των κορυφαίων ιδρυμάτων του πλανήτη. Εχουν ζωή σχεδόν δύο αιώνων και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να έχουν για πολλά πολλά ακόμη έτη ή και αιώνες! Έχουν σπουδαία φήμη, υψηλό επίπεδο σπουδών και κύρος στην αγορά εργασίας που δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν. Δίπλα τους όμως στην αγγλική επαρχία, λειτουργεί πλήθος δημοσίων πανεπιστημίων με κύρος και απήχηση τα οποία επίσης βρίσκονται ψηλά στις σχετικές λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου.

12. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

www.cam.ac.uk

O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαικής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαική ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ακαδημαικός κλάδος στο Κέϊμπριτζ που να υστερεί. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ήδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html

Η πλήρης λίστα με τα προπτυχιακά στο www.cam.ac.uk/cambuniv/undergrad/ και τα μεταπτυχιακά στο www.admin.cam.ac.uk/offices/gradstud/app-grad.html.

13. UNIVERSITY OF ΟXFORD

www.ox.ac.uk

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα. Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όλοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ’ όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία, στα οποία κυρίως εστιάζουν, βρίσκεται στο www.ox.ac.uk/colleges

Η Οξφόρδη κατέχει, εναλλασσόμενη με το Cambridge, την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου.. Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στο www.admin.ox.ac.uk/gao/

14. ΥORK UNIVERSITY

www.york.ac.uk

Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλον δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge). Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

15. ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK

www.warwick.ac.uk

Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Έρευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά: www.warwick.ac.uk/postgrad/

16. UNIVERSITY OF ΝOTTINGHAM

www.nottingham.ac.uk

Διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια μια θέση ανάμεσα στα πολύ καλά ιδρύματα της Βρετανίας. Αν και θεωρείται κυρίως ως προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές, τα προπτυχιακά του προγράμματα είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας. Για πληροφορίες, αιτήσεις και προσπέκτους σχετικά με τις προπτυχιακές σπουδές επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nottingham.ac.uk/undergraduate.phtml. Για μεταπτυχιακά το www.nottingham.ac.uk/postgraduate.phtml

17. UNIVERSITY OF ΒRISTOL

www.bristol.ac.uk

Η παραδοσιακή εναλλακτική πρόταση των Βρετανών της επαρχίας απέναντι στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ για προπτυχιακές σπουδές. Το κλίμα στο Βristol έχει περιγραφεί ως ακαδημαϊκά πολύ δυνατό. Το πανεπιστήμιο διατηρεί εξαιρετικά υψηλά στάνταρντ διδασκαλίας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές επιστήμες και οι απόφοιτοί του αντιμετωπίζουν ελάχιστες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου στο www.bris.ac.uk/Faculties/deptsbyfac.html

18. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER, ΙNSTITUTE OF SCIENCE AND ΤECHNOLOGY (UΜΙSΤ)

www.umist.ac.uk

Το UΜΙSΤ είναι προϊόν της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1824 με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ειδικευμένους εργάτες. Είναι ένα από τα διασημότερα ακόμη και εκτός συνόρων πολυτεχνεία που παρέχει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Μηχανολογίας/Μηχανικής, της Φυσικής Επιστήμης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η λίστα με τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκεται στο www.umist.ac.uk/ugrad και η αντίστοιχη των μεταπτυχιακών στο www.umist.ac.uk/pgrad

19. LANCASTER UNIVERSITY

www.lancs.ac.uk

Συγκαταλέγεται εδώ και μια πενταετία στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Ιστορία, Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες, Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογία, Γεωγραφία και Αγγλική Φιλολογία είναι τα δυνατότερά του σημεία.

20. UNIVERSITY OF SUSSEX

www.sussex.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1961 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα συνδυαστικά προγράμματα σπουδών. Προσφέρονται οι ακόλουθοι κλάδοι σπουδών: Πληροφορική, Μηχανολογική & Πληροφορική Τεχνολογία, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

21. UNIVERSITY OF DURHAM

www.durham.ac.uk

Ενα από τα πολύ αξιόπιστα πανεπιστήμια της Βρετανίας το οπoίο διατηρεί το παραδοσιακό κολεγιακό σύστημα οργάνωσης. Ιστορία, Νομική, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Χημεία, Γεωγραφία και Γεωλογία διακρίνονται για το άριστο επίπεδο σπουδών σύμφωνα με τις επίσημες αξιολογήσεις. Το Ντέραμ παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/undergrad και μεταπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/postgrad

22. UNIVERSITY OF READING

www.reading.ac.uk

Ιδρύθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1926 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο χαρακτήρα με έμφαση στην έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το 22% των φοιτητών του προέρχεται από 112 χώρες του κόσμου. Διαθέτει 5 σχολές Γεωργίας & Τροφίμων, Επικοινωνιακών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Αστικών & Περιφερειακών Σπουδών και Φυσικών Επιστημών.

23. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER

www.man.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1851 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά συγκροτήματα της Βρετανίας που προτιμάται από τους Βρετανούς μαθητές περισσότερο από κάθε άλλο για προπτυχιακές σπουδές. Εξαιρετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός (υπάρχουν 9.000 pcs στο campus), υψηλή και ισόρροπα κατανεμημένη ποιότητα σε κάθε τομέα σπουδών, η τρίτη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως η ποδοσφαιρική ομάδα της Μanchester United, καθιστούν το πανεπιστήμιο και την πόλη πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Βρείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του Μάντσεστερ στο www.man.ac.uk/study/ugrad και τα μεταπτυχιακά στο www.man.ac.uk/study/pgrad

24. UNIVERSITY OF ΒIRMINGHAM

www.birmingham.ac.uk

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1900 και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στις θεωρητικές επιστήμες, τις Επιχειρήσεις, τη Μηχανολογία, τη Νομική, την Ιατρική και τις Κοινωνικές Επιστήμες διατηρώντας ιδιαίτερα ποιοτικά στάνταρντ στη διδασκαλία.
Από τους 20.000 φοιτητές του οι 3.000 προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κοινωνιολογία, Καλές Τέχνες, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά αλλά και Γερμανική, Γαλλική Φιλολογία και Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα προγράμματά του.

25. UNIVERSITY OF ΒATH

www.bath.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε μια καταπράσινη περιοχή 600 στρεμμάτων στην κορυφή ενός λόφου τρία χιλιόμετρα έξω από τη γεωργιανή πόλη του Βath. Το τμήμα της Μηχανικής Μηχανολογίας θεωρείται κορυφαίο, ενώ η Φαρμακευτική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι σπουδές Δημόσιας Διοίκησης συμπληρώνουν τα ατού του πανεπιστημίου που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης.

26. UNIVERSITY OF LEICESTER

www.le.ac.uk

Από τα 11 τμήματά του τα 7 βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική Διεύθυνση Ελέγχου Διδακτικής Ποιότητας για το 2000. Επιπλέον, η Κρατική Έκθεση για την Ποιότητα της Έρευνας βαθμολόγησε ψηλά τα 28 από τα 40 προγράμματα σπουδών. Το κορυφαίο του τμήμα είναι αυτό των σπουδών στη Φυσική και την Αστρονομία, το οποίο συνεργάζεται στενά με τη ΝΑΣΑ. Για τον πλήρη κατάλογο με τα προπτυχιακά προγράμματα μπείτε στο www.le.ac.uk/admissions/ugprospectus03/ και επιλέξτε Degree Courses. Για τα μεταπτυχιακά μπείτε στο www.le.ac.uk/graduateoffice/pgprospectus/courses.html

27. UNIVERSITY OF ΕSSEX

www.essex.ac.uk

Το Εssex απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1965 και κατέχει μόνιμη θέση στα πολύ καλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας όσο και για τη διδασκαλία. Η ακαδημαϊκή ισχύς του είναι ισόρροπα κατανεμημένη στο σύνολο των σχολών του, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές των Κοινωνικών Επιστημών και δη τα Οικονομικά. Το Κόλτσεστερ, η πόλη δηλαδή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο δεν θα ενθουσιάσει. Ωστόσο σε κάθε βρετανική πόλη μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ασχολίες.

28. CRANFIELD UNIVERSITY

www.cranfield.ac.uk

Το Κράνφιλντ απολαμβάνει διεθνούς φήμης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ και DΒΑ (Μάστερ και Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αντίστοιχα). Επιπλέον ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την έρευνα της μηχανικής, των εφαρμοσμένων επιστημών, των ιατρικών και βιοϊατρικών επιστημών, της διοίκησης σε σχέση με τη βιομηχανία, το εμπόριο, την άμυνα, το περιβάλλον και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι κλάδοι της Μηχανικής Μηχανολογίας και Διοίκησης βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική κυβέρνηση. Προσφάτως οι κλάδοι της Γεωπονικής και της τεχνολογίας κατασκευών και υλικών έλαβαν επίσης θετικές αξιολογήσεις.

29. UNIVERSITY OF ΕXETER

www.ex.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Έξετερ, που έχει ιστορία 145 χρόνων αναγνωρίζεται κυρίως για τη σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου, τις Λογοτεχνικές σπουδές και τη Γεωγραφία. Αξιόλογοι είναι επίσης οι κλάδοι Οικονομικών, Ισλαμικών πολιτικών επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

30. ΤEESSIDE UNIVERSITY

www.tees.ac.uk

Το Τισάιντ είναι ένα νέο πανεπιστήμιο (1992) με καλή παράδοση δεσμών με τη βιομηχανία και το εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακαδημαϊκά προγράμματα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς. Το management είναι η δημοφιλέστερη ειδικότητα.

31. UNIVERSITY OF LUTON

www.luton.ac.uk

Ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο (1993) που υποδέχεται φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες. Πρόσφατη έρευνα των Τimes, κατέτασσε το Λούτον πολύ ψηλά στα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων. Οι σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.

32. UNIVERSITY OF LINCOLN

www.lincoln.ac.uk

Από το έτος ίδρυσής (1861), το προφίλ του ιδρύματος έχει υποστεί πολλές αλλαγές έως ότου λάβει τη σημερινή πανεπιστημιακή του υπόσταση (1992). Διαθέτει αξιόλογα τμήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, ενώ εστιάζει κυρίως στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στις γλώσσες την εγκληματολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τις πολιτικές επιστήμες.

33. UNIVERSITY OF SALFORD

www.salford.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελείται από τις σχολές θεωρητικών επιστημών, ΜΜΕ & Κοινωνικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων & Ιnformatics, Υγείας, Μηχανολογίας και Περιβάλλοντος. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα τμήματα των επιστημών Υγείας συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές.

34. UNIVERSITY OF CENTRAL ΕNGLAND IN ΒIRMINGHAM

www.uce.ac.uk

Πρώην πολυτεχνείο που έγινε πανεπιστήμιο το 1992. Αποτελείται από 9 σχολές, Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογίας, Πληροφορικής, Μηχανολογίας & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών και Μουσικής.

35. STAFFORDSHIRE UNIVERSITY

www.staffs.ac.uk

Τo πανεπιστήμιο του Στάφορντσερ είναι ένα ανερχόμενο ίδρυμα 8 σχολών μεταξύ των οποίων οι εξής: Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων (που είναι και η πλέον προτιμώμενη), Πληροφορικής, Μηχανολογίας/Μηχανικής, Εξελιγμένης Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών επιστημών.

36. SHEFFIELD ΗALLAM UNIVERSITY

www.shu.ac.uk

Οι περισσότερες λίστες του βρετανικού τύπου κατατάσσουν το Sheffield Ηallam στα 10 πρώτα από τα νέα βρετανικά πανεπιστήμια, τα πρώην πολυτέκνικς δηλαδή που απέκτησαν πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Σε αντίθεση με το Sheffield University, το Xάλαμ εστιάζει στη επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο να εξασφαλίσει άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του.

37. ΒATH SPA UNIVERSITY COLLEGE

www.bathspa.ac.uk

Με παράδοση 100 χρόνων, το πανεπιστήμιο απέκτησε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’80. Όλες οι σχολές προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με τον τομέα των business να είναι ο πλέον ζητούμενος.

38. ΑNGLIA ΡOLYTECHNIC UNIVERSITY (ΑΡU)

www.apu.ac.uk

Το ΑΡU έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Νοσηλευτική και η Φυσιολογία είναι οι κύριοι τομείς που εστιάζει το ενδιαφέρον του.

39. ΒRADFORD UNIVERSITY

www.bradford.ac.uk

Το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες και ειδικότερα στη Φαρμακευτική, Οπτομετρική, Βιοϊατρική και ιδιαίτερα στη Μηχανολογία (χημική, πολιτική, ηλεκτρονική /ηλεκτρολογική & μηχανική /κατασκευαστική) στην οποία βάσει προσφάτων αξιολογήσεων κατέχει πολύ καλή θέση. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο admission των ενήλικων φοιτητών.

40. LIVERPOOL JOHN ΜOORES UNIVERSITY

www.livjm.ac.uk

Αν και έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1823), είναι ένα μοντέρνο ίδρυμα που έχει αναπτύξει σχετικά καλό όνομα για τα προγράμματα Φαρμακευτικής, Xημείας και τις Αmerican studies. Στη γενική μηχανολογία και τις αθλητικές επιστήμες, βαθμολογήθηκε με άριστα για την ποιότητα της Έρευνας.

41. UNIVERSITY OF ΕAST ΑNGLIA

www.uea.ac.uk

Το campus βρίσκεται σε μία όμορφη και ήρεμη τοποθεσία 15 χιλιόμετρα από το Νόριτς, γεγονός που ευνοεί τις σπουδές Δημιουργικής Γραφής, για τις οποίες το πανεπιστήμιο είναι περισσότερο γνωστό. Οι αναπτυξιακές και οι περιβαλλοντικές σπουδές, καθώς και η Ιστορία της Τέχνης και οι λεγόμενες Αmerican Studies είναι τα υπόλοιπα δυνατά σημεία του κουλτουριάρικου αυτού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1963.

42. ΑSTON UNIVERSITY

www.aston.ac.uk

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται εκτενώς με την αγορά δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εργαστούν για ένα χρόνο στη βιομηχανία ή στο εμπόριο ως τμήμα των σπουδών τους. Αν και τα πιο δυνατά του σημεία είναι τα τεχνολογικά προγράμματα, τόσο η Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και οι Φιλολογίες έχουν καλό όνομα.

43. WOLVERHAMPTON UNIVERSITY

www.wolverhampton.ac.uk

Το μεγαλύτερό του τμήμα είναι αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1992 και διαθέτει 11 σχολές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Υπολογιστών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Μηχανολογίας & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Υγείας.

44. ΜANCHESTER ΜETROPOLITAN UNIVERSITY

www.mmu.ac.uk

Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1992 και προτιμάται κυρίως για τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανολογίας, Νομικής, Βιβλιοθηκονομίας, Βιομηχανίας Τροφίμων και Μεταλλουργίας,. Ένα πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών και 400 προσφερόμενα προγράμματα σε 70 ακαδημαϊκούς τομείς.

45. UNIVERSITY OF LEEDS

www.leeds.ac.uk

Τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία (μία από τις μεγαλύτερες σχολές στη Βρετανία.), τους Υπολογιστές, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Λογιστική, τα Οικονομικά και τη Νομική είναι τα πλέον ζητούμενα, ενώ αυξανόμενη απήχηση έχουν οι σπουδές στη στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Μedia και την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη. Από τους 24.000 σπουδαστές, οι 4.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα.. Τo Leeds θεωρείται η πόλη με την εντονότερη φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

46. UNIVERSITY OF ΚEELE

www.keele.ac.uk

Λειτουργεί ως πανεπιστήμιο από το 1962 και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ίδρυμα υπό την έννοια ότι προσπάθησε και εν μέρει πέτυχε να σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αrts και Sciences. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 40 βασικών επιστημονικών πεδίων και να συμπληρώσουν τη βασική τους κατεύθυνση με κάποιες από τις 400 συνολικά διατιθέμενες επιλογές. Οι τομείς Μηχανολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, καθώς και η νέα Ιατρική Σχολή που από κοινού με το πανεπιστήμιο του Μanchester λειτούργησε φέτος στο Κιλ, είναι οι πλέον δυνατοί. Ένας στους τρεις φοιτητές παρακολουθεί μεταπτυχιακά.

47. ΤHE UNIVERSITY OF WEST ΕNGLAND, ΒRISTOL

www.uwe.ac.uk

Αναγνωρίστηκε ως πανεπιστήμιο το 1992. Στην πρόσφατη αξιολόγηση ποιοτικής διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο έλαβε υψηλή βαθμολογία σε αρκετούς κλάδους σπουδών. Βusiness, Μanagement, Πληροφορική, Νομική και Αγγλική Φιλολογία είναι τα πιο δυνατά του τμήματα.

48. ΝOTTINGHAM ΤRENT UNIVERSITY

www.ntu.ac.uk

Ένα από τα πολυπληθέστερα, νέα πανεπιστήμια (1992) . Τα πιο γνωστά του τμήματα είναι αυτά των Δημιουργικών Τεχνών (Creative Arts), η Νομική Σχολή και τα προγράμματα Ενδυματικού Σχεδίου. Επίσης το πανεπιστήμιο έχει μία καλή σχολή Δημοσιογραφίας που αξιοποιεί τα παλιά στούντιο του ΒΒC.

49. LEEDS ΜETROPOLITAN UNIVERSITY

www.lmu.ac.uk

Η έμφαση δίδεται στα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς τα περισσότερα τμήματα επικεντρώνονται σε εξειδικεύσεις που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία ως εργαζόμενοι. Ωστόσο το LΜU, θεωρείται επίσης δυνατό στα προγράμματα Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογραφικών Εφέ, Τουριστικών Σπουδών, Αθλητικού Μanagement καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας.

50. UNIVERSITY OF ΚENT AT CANTERBURY

www.kent.ac.uk

Το πανεπιστήμιο είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρισμένο για την ακαδημαϊκή αρτιότητα στη διδασκαλία και την έρευνα, κυρίως στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Σε αυτό τον τομέα επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον των περίπου 2.500 ξένων φοιτητών που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού. Το Κάντερμπερι αποτελεί μία έξοχη βρετανική επαρχία ιδανική για μελέτη και έρευνα.


Μελέτησε τα λοιπόν ενδελεχώς, δες τι ταιριάζει στις προτιμήσεις και τις ακαδημαϊκές σου δυνατότητες και επίλεξε το πιο ιδανικό για εσένα!

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η SAS και το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ εισάγουν νέα εξειδίκευση στη Στατιστική και στην Επιστήμη των Δεδομένων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 17 Γεωπονικές Σχολές – Στους δρόμους οι φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τέμπη: Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν αίθουσες με τα ονόματα των αδικοχαμένων συμφοιτητών τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νέες πτώσεις ταβανιών σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, νιώθουμε ασφαλείς στα «αναβαθμισμένα» ΑΕΙ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET