fbpx

Speakeasy, please | Τα «μυστικά» μπαρ που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της βραδινής ατζέντας!


Γράφει η Μαρία Μαθιουδάκη, αναγνώστρια του Neopolis.gr

Jazz, ελληνικές οπερέτες, η φωνή της Edith Piaf ή του John Kash, κλασσικά cocktails (π.χ. Old Fashioned, Tom Collins) κάνουν πάλι την εμφάνιση τους στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας κι άλλων πόλεων. Η δυναμική αναβίωση της εποχής του Μεσοπολέμου, του ρετρό, είναι γεγονός. Τα Speakeasy bars πλέον βρίσκονται στην κορυφή της βραδινής ατζέντας πολλών πολιτών.

Ας γυρίσουμε όμως τον χρόνο λίγο πίσω, ώστε να καταλάβουμε τι ήταν τα speakeasy bars και ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτό που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα.

Speakeasy-Bar-And-Restaurant

O όρος “Speakeasy bar” εμφανίστηκε στην Αμερική κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933). Στο διάστημα αυτό, απαγορεύθηκε η πώληση, επεξεργασία και μεταφορά αλκοόλ. Η απαγορευμένη λοιπόν πλέον κατανάλωση αλκοολούχων σε μπαρ της εποχής, δημιούργησε την ανάγκη μίας νέας μορφής μπαρ, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να καταναλώσουν αλκοόλ, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει γνωστό στις αστυνομικές αρχές. Τα μέρη αυτά, τα οποία διαχειρίζονταν συχνά από ανθρώπους που ήταν μέρος του οργανωμένου εγκλήματος, για να κρατήσουν μυστική την ταυτότητα τους, κρύβονταν σε υπόγεια, μέσα σε μαγαζιά ή πίσω από βιτρίνες.

speakeasy0215-the-owl-bar_0

Επίσης ο όρος “speakeasy” μπορεί να αποδοθεί ως «μίλα σιγά (για να μη μας ακούσουν)». Πράγματι, οι θαμώνες τους καλούνταν να μιλάνε γι’ αυτά χαμηλόφωνα όχι μόνο σε δημόσιο χώρο, ώστε να διατηρηθεί το απόρρητο της τοποθεσίας τους, αλλά κι όταν βρίσκονταν μέσα, προκειμένου να μην ενοχληθούν οι γείτονες. Γι’ αυτό άλλωστε κι η μουσική ήταν σε διακριτική ένταση. Τα πρώτα Speakeasy bars δημιουργήθηκαν στην Πενσιλβανία. Τα χαμηλής ποιότητας ποτά, τα οποία σέρβιραν, έδωσαν το έναυσμα για μία στροφή στα κλασσικά κοκτέιλ, τα οποία βασίζονται στην ωμή γεύση του αλκοόλ.

secret-speakeasy-bar

Αν και μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης αυτό το είδος μπαρ άρχισε να εκλείπει, σήμερα κάνει την επανεμφάνιση του. Πλέον το speakeasy είναι συνώνυμο του ρετρό στιλ.

Tο “Speakeasy” ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας των μπαρ της ποτοαπαγόρευσης, δεν γνωστοποιεί δηλαδή τη διεύθυνση του. Βρίσκεται κάπου κοντά στο Σύνταγμα και μπορεί να το επισκεφτεί μόνο όποιος ξέρει τη διεύθυνση του και χτυπήσει το κουδούνι του. Μυστήριο, συνωμοτική ατμόσφαιρα, vintage πινελιές, μοναδικά κοκτέιλ και ανάλαφρη μουσική είναι ίσως μερικά από τα χαρακτηριστικά του που έχουν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των επισκεπτών του. Κάτι ανάλογο μπορείς να βιώσεις και στο μπαρ Gin Joint, Barreldier ή στο Wets and Drys, το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η επιστροφή των speakeasy δίδει έμφαση στην ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των θαμώνων τους. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον, απαλή μουσική συνοδευμένη από εξαιρετικής ποιότητας πλέον κοκτέιλ και φυσικά αγαπημένοι άνθρωποι, είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να βιώσεις μία extra exclusive νύχτα, κάνοντας το απαραίτητο ταξίδι στη δεκαετία των 20s.

roaring-twenties

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγεις και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι ξεχωριστό, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς κάποιο Speakeasy bar…

Σςςς όμως, μπορεί να μας ακούσουν!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET