ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

6 στάνταρ σκέψεις που περνούν από το μυαλό κάθε αποφοίτου, όταν ψάχνει για δουλειά!

Ορίστε, φαγώθηκες να πάρεις το πτυχίο και τι κατάλαβες; Μόλις υπέγραψες την καταδίκη σου. Σε περιμένουν ώρες και μέρες αγωνίας, μιας και η περίοδος ξεγνοιασιάς κάπου εδώ τελείωσε. Άντε τώρα να ψάχνεις ολημερίς και οληνυκτίς δουλειά πάνω σ’ αυτό που σπούδασες, να μη σε παίρνουν πουθενά γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και φυσικά στο τέλος να […]

Ορίστε, φαγώθηκες να πάρεις το πτυχίο και τι κατάλαβες; Μόλις υπέγραψες την καταδίκη σου. Σε περιμένουν ώρες και μέρες αγωνίας, μιας και η περίοδος ξεγνοιασιάς κάπου εδώ τελείωσε. Άντε τώρα να ψάχνεις ολημερίς και οληνυκτίς δουλειά πάνω σ’ αυτό που σπούδασες, να μη σε παίρνουν πουθενά γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και φυσικά στο τέλος να καταλήγεις σε μία θέση εντελώς άσχετη με το αντικείμενο των σπουδών σου και με λίγες απολαβές.

Σόρρυ που τα λέω χύμα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα στο Ελλάντα σήμερα. Αν προτιμήσεις να πας στο εξωτερικό, είναι άλλη υπόθεση. Εδώ όμως, θα χρειαστεί να προσπαθήσεις πολύ και να κοπιάσεις για να βρεις τελικά μία δουλειά που να σε ικανοποιεί και να σε κάνει χαρούμενο/η. Και πίστεψέ με, η όλη διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι.

Όσο μάλιστα θα αναζητάς την πολυπόθητη θέση, θα περάσουν πολλές σκέψεις από το μυαλό σου, κυρίως όμως οι παρακάτω:

1. «Ευκολάκι. Έχω τα προσόντα που πρέπει. Θα με πάρουν!»

Αααχ, χρυσό μου παιδί! Ξέρεις πόσοι πριν από εσένα έκαναν ακριβώς την ίδια σκέψη; Είναι δυνατόν κάποιος να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να θεωρεί πως θα πάρει την εκάστοτε δουλειά; Όλοι πάνε με την ψυχολογία του νικητή. Η πραγματικότητα διαφέρει όμως. Δε λέω, να πας με μία πρόσχαρη διάθεση και αυτοπεποίθηση, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί η απόρριψη θα σου φανεί βουνό κι αυτό είναι το τελευταίο που θες να συμβεί.

2. «Α οκ, υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω με προσόντα. Θα τους ανταγωνιστώ όλους!»

Χμμ, βλέπεις ότι δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νόμιζες τελικά, ε; Συγγνώμη που θα σε πληγώσω, αλλά υπάρχουν χιλιάδες βιογραφικά σαν το δικό σου εκεί έξω. Με το να έχεις σε όλα άριστα δεν ξεχωρίζεις από τη μάζα. Αυτό που θα εκτιμήσει σε εσένα ο εκάστοτε εργοδότης είναι κάτι παραπάνω από την αριστεία σου. Μιλάμε για ένα συνονθύλευμα καλών στοιχείων, όπως η δυναμική σου προσωπικότητα, η αποφασιστικότητα, το πόσο προσαρμοστικός/ή είσαι σε κάθε περιβάλλον, το να αναλαμβάνεις ευθύνες και άλλα. Ο ανταγωνισμός θα είναι επομένως δυσκολότερος από όσο νόμιζες.

3. «Πού να τη βρω την προϋπηρεσία, βρε βλαμμένοι; 22 χρονών είμαι μόνο!»

Μία ερώτηση που θα μείνει αναπάντητη μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Κανείς δεν ξέρει, ούτε και οι ίδιοι εδώ που τα λέμε. Μιλάμε για ΤΗΝ παράνοια. Ακόμη δεν πρόλαβες να ενηλικιωθείς ξέρω εγώ, σπουδάζεις και έχουν την απαίτηση να έχεις δουλέψει ήδη κάποια χρόνια για να πάρεις μία δουλειά! Τρελό; Θα ήθελα πολύ να μας πουν αν εκείνοι έκαναν κάτι αντίστοιχο στη δική μας ηλικία. Σε αντίθετη περίπτωση ούτε εκείνοι πληρούν τις προϋποθέσεις. ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!

4. «Οι σπουδές μου φταίνε! Τι έπινα όταν έφτιαχνα το μηχανογραφικό;»

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Είδες κι απόειδες να βρεις μια θέση εργασίας, οπότε φυσικό και επόμενο να τα φορτώσεις όλα στις σπουδές σου. Για να μην ξεχνιόμαστε, λίγο καιρό πριν διψούσες σαν τρελός/ή να πάρεις εκείνο το πτυχίο. Just saying. Τώρα καταριέσαι το πανεπιστήμιο και το πτυχίο σου μαζί και όλες εκείνες τις κακές επιλογές που έκανες πίσω στη Γ ‘ Λυκείου και σε στοιχειώνουν μέχρι σήμερα. Ήσουν νιος και χαζός, δεν φταις εσύ!

5. «Αν τους παρακαλέσω να με προσλάβουν γιατί δεν αντέχω άλλο να μένω με τους δικούς μου, πείθει;»

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα εδώ που τα λέμε. Εγώ θα σε λυπόμουν πάντως και θα έκανα το ψυχικό. Θα έσωζα μία ζωή. Δεν το λες και λίγο αυτό. Σοβαρά τώρα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να προστεθεί στο βιογραφικό σου. «Σας χιλιοπαρακαλώ, στα πόδια σας πέφτω, έχω φτάσει σε μία ηλικία, δεν αντέχω άλλο να μένω στο πατρικό μου. Προσλάβετέ με να βγάλω λεφτάκια να πάω να μείνω μόνος/η σαν άνθρωπος και εγώ!» Βάλε το στην κορυφή με γραμματοσειρά 12 Times New Roman και είσαι κομπλέ.

6. «Θα στείλω βιογραφικά παντού και όπου με πάρουν!»

Μα τέτοια απελπισία πχια; Ούτε τα στάνταρ σου δε θα τηρήσεις; Εδώ που τα λέμε δεν έχεις κι άδικο. Έχεις πάει σε ένα σωρό συνεντεύξεις και τζίφος. Από μία στιγμή και μετά απλά δε σε νοιάζει. Λες δεν πάει στο διάολο, θα στείλω παντού και όλο και κάποιος θα ενδιαφερθεί. Σιχαίνομαι που θα το πω αυτό, αλλά μην παραδίδεις τόσο εύκολα τα όπλα. Πρέπει να διεκδικήσεις το πιο δύσκολο για να καταφέρεις να κάνεις εν τέλει κάτι αξιοπρεπές που να σε γεμίζει και να σε ευχαριστεί.


Guys, η αναζήτηση εργασίας είναι μία απίστευτα δύσκολη, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Ό,τι κι αν συμβεί όμως, πάντα να σκέφτεσαι με αισιοδοξία. Κανείς δεν πάει χαμένος. Θα σε απορρίψουν πολλές φορές, αλλά στο τέλος οι κόποι σου θα ανταμειφθούν!

OUR20s

DIGITAL

Καθηγητής του Γεωπονικού διδάσκει αγένεια και σεξισμό σε ταμεία, λογικά ξέρει από παιδεία!

DIGITAL

Κάπως έτσι μοιάζει ο «τέλειος άντρας» και η «τέλεια γυναίκα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET