ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10 συνήθειες που θα σε φέρουν πιο κοντά στην πραγματικά ευτυχία!

Εάν η αρνητικότητα σου έχει χτυπήσει την πόρτα, εάν ξυπνάς και δεν έχεις διάθεση για τίποτα, τότε αυτό το άρθρο σίγουρα σε αφορά. Λένε πως ο δρόμος προς την ευτυχία ξεκινά από μέσα μας. Και πραγματικά, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Η ευτυχία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η αναζήτηση […]

Θεώνη Σταματοπούλου

20 Νοεμβρίου, 2015

Εάν η αρνητικότητα σου έχει χτυπήσει την πόρτα, εάν ξυπνάς και δεν έχεις διάθεση για τίποτα, τότε αυτό το άρθρο σίγουρα σε αφορά.

Λένε πως ο δρόμος προς την ευτυχία ξεκινά από μέσα μας. Και πραγματικά, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Η ευτυχία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ό,τι πιο σημαντικό για τον καθένα. Όταν είμαστε χαρούμενοι, δεν κάνουμε καλό μόνο στην ψυχολογία μας, αλλά κερδίζουμε κι ένα σωρό πλεονεκτήματα, αφού το συναίσθημα της χαράς έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων, με αυξημένες πιθανότητες να έχουμε μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερο ανοσοποιητικό και περισσότερη δημιουργικότητα.

Πώς θα την κατακτήσεις όμως; Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι που μπορείς να αυξήσεις την προσωπική σου ευτυχία ακολουθώντας απλά τα «μυστικά» ή μάλλον …τις συνήθειες των χαρούμενων ανθρώπων!

Γελάνε με την καρδιά τους.

Λένε πως το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και δεν έχουν άδικο. Όταν γελάμε, προκαλείται η έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της χαράς και την αντιμετώπιση του πόνου. Μία αληθινά διασκεδαστική, κωμική ταινία μπορεί να θεωρηθεί γυμναστική για τον οργανισμό, αφού διαπιστώθηκε ότι κάποια οφέλη της σωματικής άσκησης, όπως ο έλεγχος της όρεξης ή τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το γέλιο!

Έχουν αληθινούς φίλους.

Η υποστήριξη των ανθρώπων που αγαπάμε και βρίσκονται δίπλα μας, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Ο πιο ισχυρός παράγοντας για να εξεταστεί το κατά πόσο ένα άτομο είναι χαρούμενο, είναι η στήριξη του κοινωνικού κύκλου του. Οι άνθρωποι που έχουν 5 ή περισσότερους φίλους με τους οποίους μπορούν να συζητούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, είναι κατά 60% πιο πιθανό να δηλώσουν ότι είναι ευτυχισμένοι.

Γυμνάζονται τακτικά.

Όταν γυμνάζεσαι γνωρίζεις πολύ καλά πως η άσκηση σε κάνει να νιώθεις ευεξία και όρεξη για τη ζωή. Όταν ξεκινάμε τις ασκήσεις μας, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Αμέσως, προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, μειώνοντας έτσι την ενόχληση που προκαλείται στο σώμα από την άσκηση, καθώς επίσης και τα διάφορα αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευφορία. Διατηρώντας τον εαυτό σου σε φόρμα, συνδυάζεις την ευτυχία με τη μακροζωία. Το σώμα σου δεν είναι το ποιος είσαι, αλλά το που κατοικείς.

Κάνουν παρέα με θετικούς ανθρώπους.

Απόφυγε τους τοξικούς ανθρώπους και πέρασε χρόνο με τους ομοϊδεάτες σου. Η χαρά κι η αισιοδοξία είναι «φίλες κολλητές». Όπως κι η μιζέρια με την απαισιοδοξία. Εσύ είσαι αυτός όμως που κάνει την επιλογή. Όταν περιστοιχίζεσαι από θετικούς και χαρούμενους ανθρώπους, είναι πιθανό να γνωρίσεις κι εσύ ο ίδιος την ευτυχία. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard, κάθε χαρούμενος άνθρωπος που προστίθεται στον φιλικό μας κύκλο, αυξάνει την πιθανότητά μας να γίνουμε πιο χαρούμενοι κατά 9%!

Δημιουργούν ισορροπίες στη ζωή τους.

Είναι αναγκαίο να είσαι πολυδιάστατος και να γνωρίζεις πως να διαχειρίζεσαι σωστά όλες τις πτυχές της ζωής σου. Αφιέρωσε τον ίδιο χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους, την εργασία ή τις σπουδές και στα χόμπι σου. Το πάρα πολύ ή όχι αρκετό από αυτά, δημιουργεί άγχος και δυστυχία. Στο κάτω κάτω δεν είμαστε μόνο ψυχολογικά και σωματικά όντα, αλλά εξίσου πνευματικά και συναισθηματικά πλάσματα. Εργάσου στο να είσαι υγιής και ευτυχισμένος σε όλα τα επίπεδα!

Χαίρονται τη φύση.

Η θέα του πράσινου είναι πραγματικά ένα ευχάριστο διάλειμμα για το μυαλό σου, την ίδια στιγμή που η ζωή στην πόλη είναι ανυπόφορη και μπορεί να σε αγχώνει. Μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου ή σε έναν κήπο για να θαυμάσεις την ομορφιά της φύσης, σου υπόσχεται να σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Ασχολούνται με τον εθελοντισμό.

Όταν κάνεις κάτι καλό για την κοινωνία δεν κερδίζουν μόνο οι συνάνθρωποι σου, αλλά κι εσύ. Σύμφωνα με μία μελέτη από την επιθεώρηση Science, οι άνθρωποι που δίνουν χρήματα για φιλανθρωπίες ή όσοι προσφέρουν εθελοντική εργασία είναι συνήθως περισσότερο ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους. Άλλωστε, λένε πως ό,τι δίνεις παίρνεις. Κι εσύ μέσα από την προσφορά σου, να είσαι σίγουρος ότι θα προσκομίσεις πολλά καλά!

Περπατούν καμαρωτά.

Κι όμως, όλα έχουν να κάνουν με τη στάση του σώματος, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η Sara Snodgrass, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Florida Atlantic. Η ίδια ζήτησε από εθελοντές να περπατήσουν για τρία λεπτά. Οι μισοί έπρεπε να το κάνουν κρατώντας το κεφάλι τους ψηλά και κουνώντας έντονα τα χέρια τους. Στο τέλος της δοκιμασίας, οι συγκεκριμένοι ανέφεραν υψηλότερα αισθήματα χαράς από την υπόλοιπη ομάδα.

Δεν κρατούν τα πάντα μέσα τους.

Όταν έχεις πρόβλημα με κάποιον, όσο κι αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις ανοιχτά, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να βρεις τη φωνή που κρύβεις μέσα σου, να ορθώσεις το ανάστημά σου, να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη του λόγου και να μιλήσεις ανοιχτά, ευθέως και ειλικρινά. Είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσεις μία σχέση που κλυδωνίζεται κι ο μόνος δρόμος για να βρεις μια ουσιαστική λύση που θα σε κάνει να νιώσει πιο ευτυχισμένο.

Αλλάζουν ό,τι τους χαλάει.

Μάθε να τολμάς. Εάν αισθάνεσαι ότι κάποιος τομέας της ζωής σου δεν σε καλύπτει, είτε στον προσωπικό, είτε στον οικογενειακό, είτε στον επαγγελματικό τομέα, σκέψου τις μικρές αλλαγές ή εκείνες τις σαρωτικές που, αν τολμήσεις να τις κάνεις, μπορούν να σου ανοίξουν την πόρτα της ευτυχίας. Αν δε σε καλύπτει ο σύντροφός σου, προσπάθησε να αλλάξεις τη σχέση σας, και αν δεις ότι τίποτα δεν αλλάζει, μη φοβηθείς να μείνεις μόνη σου. Το ίδιο ισχύει και για μια φιλία που σε ταλαιπωρεί, για μια οικογενειακή σχέση ή μια επαγγελματική συνεργασία.

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET