ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Σεξυπνία | Η διαταραχή του να βλέπεις ότι κάνεις σεξ στον ύπνο σου και την επομένη δεν θυμάσαι τίποτα!

Η Καναδή σεξολόγος και συγγραφέας, Sue Johanson, έχει πει το εξής: «Είναι θλιβερό που οι πιο υπέροχες σεξουαλικές μας εμπειρίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι, ντροπιασμένοι, αμήχανοι κι ανώμαλοι.» Αυτό λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιωθεί και πρέπει να το έχει υπόψιν κάθε άνθρωπος στις μέρες μας που πάσχει από την σεξυπνία. Πρόκειται για μία διαταραχή, που […]

Θεώνη Σταματοπούλου

19 Φεβρουαρίου, 2017

Η Καναδή σεξολόγος και συγγραφέας, Sue Johanson, έχει πει το εξής: «Είναι θλιβερό που οι πιο υπέροχες σεξουαλικές μας εμπειρίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι, ντροπιασμένοι, αμήχανοι κι ανώμαλοι.» Αυτό λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιωθεί και πρέπει να το έχει υπόψιν κάθε άνθρωπος στις μέρες μας που πάσχει από την σεξυπνία.

Πρόκειται για μία διαταραχή, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου και το εν λόγω άτομο ονειρεύεται πως εμπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις με τον ερωτικό του σύντροφο είτε με κάποιον άγνωστο, παρά το γεγονός ότι έχει ενεργή σεξουαλική ζωή στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το όνειρο μπορεί να είναι τόσο έντονο και να προσιδιάζει στην αλήθεια, που το άτομο να νιώθει πως αναγκάζεται να κάνει σεξ χωρίς τη θέλησή του, μιλάμε δηλαδή για βιασμό.

Ενώ τα σεξουαλικά όνειρα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για πολλούς ανθρώπους, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μία διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που είναι στην εφηβεία αλλά και σε άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν στον ύπνο τους. Οι ειδικοί ωστόσο, δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη τους λόγους για τους οποίους ένα άτομο υφίσταται αυτή την διαταραχή, πάντως τείνουν να υποστηρίζουν ότι πλήττει κατά βάση άτομα που πάσχουν από άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, όσων λαμβάνουν αλκοόλ και ναρκωτικά αλλά και υπνωτικά φάρμακα.

Η διαταραχή κάθε άλλο παρά σπάνια είναι, καθώς φαίνεται πως το 1/3 του πληθυσμού πάσχει από αυτήν.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Health Network στο Τορόντο του Καναδά (2014), βγήκε το συμπέρασμα ότι η διαταραχή είναι πιο κοινή στους άνδρες και ανέρχεται στο ποσοστό του 11%, δηλαδή 3 φορές περισσότερη σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το ποσοστό ανέρχεται στο 4%.

Υπάρχει θεραπεία;

Εάν κάποιο άτομο πάσχει από αυτή την διαταραχή, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να ζητήσει βοήθεια. Η μέθοδος που συνίσταται είναι ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Tripadvisor: Δύο παραλίες της Κρήτης στις 25 καλύτερες του κόσμου για το 2023!

Είναι viral

Μετά από 961 προσπάθειες πήρε το δίπλωμα οδήγησης στα 69 της και μας έδωσε ελπίδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET