fbpx

Αγαπημένα τηλεοπτικά σίριαλ που άφησαν εποχή!


Δηλώνω μανιακός με την τηλεόραση και τα σήριαλ και δεν ντρέπομαι γι’αυτό. Ή για να το διορθώσω, δηλώνω μανιακός με την παλιά καλή τηλεόραση και τα παλιά και καλά σήριαλ. Τότε που μαζευόμασταν με την οικογένεια και τους φίλους μπροστά από την τηλεόραση και το γέλιο μας έβγαινε τόσο αυθόρμητα λες και μας καθάριζαν αυγά. Ωραίες εποχές εν αντιθέσει με την σημερινή εποχή, που τίποτα το σημαντικό δεν μας εξάπτει το ενδιαφέρον.

Τις παλιές καλές εποχές της τηλεόρασης της δεκαετίας του ’90 και ’00 πέρασαν από την οθόνη μας τα πιο δυναμικά σήριαλ τόσο από πλευρά σεναρίου όσο κι από πλευρά ηθοποιών. Οι πιο δυνατές πένες της σεναριογραφίας πήραν φωτιά και ονόματα όπως οι Ρήγας, Αποστόλου, Ρέππας, Παπαθανασίου, Παπαπέτρου, Παπαδοπούλου, Ρώμας, φρόντισαν να γεμίσουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα με σειρές γεμάτες κέφι και χιούμορ που ακόμη και σήμερα απολαμβάνουμε και δύσκολα τις ξεχνάμε.

1. Στο Παρά Πέντε (2005 – 2007)

Αν και έχει χαρακτηριστεί ως κωμική, η σειρά μπορεί να ενταχθεί στο είδος των σειρών περιπέτειας και μυστηρίου με άφθονα κωμικά στοιχεία. Το κεντρικό θέμα της σειράς είναι μια υπόθεση εξιχνίασης εγκλήματος, κατά την εξέλιξη της οποίας συμβαίνουν πολλές κωμικές καταστάσεις. Η πορεία προς τη λύση περνά μέσα από διάφορα στάδια, και οι βασικοί χαρακτήρες ξεπερνούν διαδοχικά εμπόδια. Η διαμόρφωση των χαρακτήρων είναι συνεπής και παρακολουθεί πιστά την εξέλιξη της υπόθεσης. Ποιός θα ξεχάσει τον Σπύρο (Γιώργος Καπουτζίδης), τον Φώτη (Αργύρης Αγγέλου), την Αγγέλα(Αγγελική Λάμπρη), την Ντάλια (Σμαράγδα Καρύδη) και την Ζουμπουλία (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου) σε στιγμές άφθονου γέλιου και δράσης. Κάθε ατάκα και σχολιασμός, κάθε σχολιασμός και γέλιο. Την παράσταση όμως έκλεψαν και οι super τηλεοπτικές γιαγιάδες Σοφία (Ειρήνη Κουμαριανού) και Θεοπούλα (Έφη Παπαθεδώρου).

2. Ντόλτσε Βίτα (1995 – 1997)

H πιο οικεία, η πιο οικογενειακή, η πιο γλυκιά κωμωδία χαρακτήρων που έχει παιχτεί στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά εξιστορούσε τον παράνομο έρωτα μιας χήρας διευθύντριας εργοστασίου, της Χριστίνας Μαρκάτου (Αννα Παναγιωτοπούλου) με τον νεαρό Αντώνη Καλούδη (Θανάσης Ευθυμιάδης), ο οποίος μάλιστα επρόκειτο αρχικά να γίνει γαμπρός της. Ολόκληρη η δομή του σήριαλ ήταν βασισμένη στο πώς θα μείνει μέσα από κωμικές καταστάσεις κρυφός αυτός ο δεσμός, από το ευρύτερο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον της εργοστασιάρχου. Επίσης, η Ασπασία (Μαρία Καβογιάννη), η Σάσα (Κατιάνα Μπαλανίκα) και η γιαγιά Μαρκάτου (Μαρία Φωκά) κλέβουν τις εντυπώσεις, χαριζοντάς μας άφθονες στιγμές γέλιου, με ατάκες που έγραψαν ιστορία.

3. Δυο Ξένοι (1997 – 1999)

Η σειρά παρουσιάζει την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης μεταξύ μιας λαϊκής και χαμηλής σε μόρφωση νεαρής γυναίκας, παρουσιάστριας τηλεοπτικής εκπομπής ελαφρού περιεχομένου και ενός καθηγητή δράματος με έντονα υπεροπτικές αρχές και εσωστρεφή προσωπικότητα. Δύο ονόματα. Nτένη (Ντίνα Κώνστα) και Φλώρα (Χρυσούλα Διαβάτη) ήταν ικανά για να εκτοξεύουν το εν λόγω σήριαλ στην κορυφή του ελληνικού χιούμορ. Επίσης, οι εξαιρετικές ερμηνείες των Εβελίνα Παπούλια και του αείμνηστου Νίκου Σεργιανόπουλου θα μείνουν χαραγμένες στην καρδιά μας.

4. Εγκλήματα (1998 – 2000)

Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται γύρω από δύο οικογένειες και επικεντρώνεται στην παράνομη σχέση του Αλέκου Παπαδήμα και της Φλώρας Μητροπούλου αλλά και τις προσπάθειες της δαιμόνιας Σωσώς να σκοτώσει τον σύζυγό της Αλέκο . Κωμωδία σταθμός της δεκαετίας του ’90 , με την πιο »εγκληματική» παρέα της ελληνικής τηλεόρασης και τους αξιοζήλευτους ρόλους της Κορίνας (Μαρία Καβογιάννη), της Σωσώς (Καίτη Κωνσταντίνου), της Φλώρας (Υρώ Μανέ), του Αχιλλέα ( Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) και του Αλέκου (Κώστας Κόκλας) στην πιο χιουμοριστική έκδοσή τους.

5. Κωνσταντίνου και Ελένης (1998 – 2000)

Αν υπήρχε βραβείο επανάληψης σε σήριαλ, νομίζω πως αυτή η σειρά θα το άξιζε δικαιωματικά. Η Ελένη Βλαχάκη (Ελένη Ράντου) είναι μια βρωμόστομη γκαρσόνα κι ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός (Χάρης Ρώμας) είναι ένας μανιαμούνιας βυζαντινολόγος. Η αναγκαστική συγκατοίκησή τους στο νεοκλασσικό στο Μαρούσι, προσφέρθηκε για τους πιο επικούς καβγάδες των ‘90s, με «παρατηρητές» τα φρέσκα τότε πρόσωπα των Μαρίας Λεκάκη, Βασίλη Κούκουρα και Καλλιρόης Μυριάγκου. Ένα σήριαλ που θα μείνει στην ιστορία για τους ιδιαίτερους διαλόγους του και τις ευρηματικές παρουσίες που πέρασαν από αυτό.

6. Είσαι το ταίρι μου (2001 – 2002)

Αγαπημένη κομεντί με ηθοποιούς που έκλεψαν την παράσταση από τις πρώτες κιόλας σκηνές της σειράς. Δύο φίλες η Στέλλα και η Βίκυ ερωτεύονται και οι δύο τον ίδιο άντρα (Αλέκος Συσσοβίτης) αλλά τελικά καταλήγουν στο λάθος τόπο με τους σωστούς ανθρώπους. Ποιός θα ξεχάσει τις δύο λιχούδες φίλες Στέλλα (Βίκυ Σταυροπούλου) και Τούλα (Σοφία Βογιατζάκη) αλλά και την πληθωρική κακιά της σειράς Ανέτα (Δάφνη Λαμπρόγιαννη).

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET