fbpx

Ξεκινά από αύριο η διάθεση των self tests – Τα βήματα για να το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι!


Ο κόσμος γύρω μας έχει αρχίσει να ανοίγει σιγά-σιγά, ενώ γενικότερα τα σχέδια της κυβέρνησης είναι μέχρι το καλοκαίρι να γίνουμε η παλιά γνώριμη Ελλάδα με τους τουρίστες της. Ίσως τελικά, έπρεπε να φτάσουμε στο χειρότερο σημείο μας για να γίνει αυτό…

Στα πλαίσια λοιπόν του γενικότερου ανοίγματος που γίνεται σταδιακά από εδώ και πέρα, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα self tests ως ένα μέσο περιορισμού της διασποράς, ή έστω βοήθειας αυτού. Σήμερα (6/04) αυτά κατέφτασαν στα φαρμακεία, ενώ από αύριο (7/04) θα ξεκινήσει η διανομή τους στους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και την Παρασκευή (9/04) σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Γενικότερα, με τα self tests ο καθένας θα ελέγχει τον εαυτό του από το σπίτι του (σύμφωνα με ειδικές οδηγίες που θα δίνονται) αν νοσεί από την Covid-19 ή όχι κι αναλόγως θα πράττει. Σε περίπτωση που αυτό βγει αρνητικό (μία γραμμή), τότε θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα, ενώ σε περίπτωση που βγει θετικό (δύο γραμμές), τότε θα προχωράει και σε μοριακό τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, σε 15 περίπου λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα του self test.

Αν έχει βγει μια γραμμή είναι αρνητικό. Αν είναι δύο οι γραμμές, είναι θετικό. Σε περίπτωση θετικού κάνουμε επιβεβαίωση με μοριακό.

Τη διαδικασία αυτή θα υποχρεούνται να κάνουν, μεταξύ άλλων, και μαθητές/φοιτητές, ώστε να λάβουν μέρος σε δια ζώσης μαθήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Άκη Σκέρτσο, προτεραιότητα θα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί – διοικητικό προσωπικό των σχολείων εν όψει του ανοίγματος αυτών, οπότε αυτή την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά μόνο τα ΑΜΚΑ αυτών για να τα προμηθευτούν.

Στη συνέχεια, αυτά θα μοιραστούν στις ηλικίες 18-64 ετών, ενώ τελευταίοι θα τα προμηθευτούν οι άνω των 67, μιας και μεγάλο μέρος έχει κάνει ήδη το εμβόλιο.

Ο καθένας δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα (4 το μήνα συνολικά), ενώ σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Κώστας Μαριάκης, εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στo ΣΚΑΪ, η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα

Εισχωρούμε τη «μπατονέτα» γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)

Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι

Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα τη μπατονέτα

Περιστρέφουμε τη μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα

Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από τη μπατονέτα όλο το υλικό

Μετά πετάμε τη μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)

Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ

Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης

Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

Αναλυτικότερα όμως στην περίπτωση που το τεστ έχει θετική ένδειξη, τότε θα γίνεται δήλωση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (θα μπει σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, ενώ οι γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός για τη διάθεση των πρώτων self tests από τα φαρμακεία:

Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα.
•  Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας».  

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET