Έρευνες λένε

Σε παίρνει κι εσένα εύκολα ο ύπνος την ώρα του μαθήματος; Δε φταις εσύ, τα γονίδιά σου!

Υπάρχουν κάποιοι φίλοι μας (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε) που έχουν ένα μοναδικό ταλέντο να κοιμούνται στα πιο άκυρα σημεία. Τόσο άκυρα που ακόμα κι αν δίπλα τους σκάσει βόμβα, ίσως και να μην ενοχληθούν. Η επιστήμη ασχολήθηκε σοβαρά με αυτή την κατηγορία ανθρώπων, προκειμένου να εξηγήσει πως γίνεται να… κοιμούνται τόσο εύκολα και […]

Neopolis Team

27 Σεπτεμβρίου, 2018

Υπάρχουν κάποιοι φίλοι μας (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε) που έχουν ένα μοναδικό ταλέντο να κοιμούνται στα πιο άκυρα σημεία. Τόσο άκυρα που ακόμα κι αν δίπλα τους σκάσει βόμβα, ίσως και να μην ενοχληθούν.

Η επιστήμη ασχολήθηκε σοβαρά με αυτή την κατηγορία ανθρώπων, προκειμένου να εξηγήσει πως γίνεται να… κοιμούνται τόσο εύκολα και οπουδήποτε.

Το Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία, πραγματοποίησε μια μελέτη σε ποντίκια και σύμφωνα με αυτή, αποκάλυψε πως μια μεμονωμένη γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα –καθόλου λατρεμένο– ποντίκι, κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις ανθρώπινες συνήθειες στον ύπνο.

Για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες για τη μετάλλαξη μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται SIK3, και εξέτασαν τις επιδράσεις που είχε στις συνήθειες ύπνου των ποντικών.

Παράλληλα, οι ερευνητές εκτός από την ώρα που ήταν ξύπνια και την ώρα που κοιμούνται, εξέτασαν και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τις περιόδους ονείρου, καθώς και τα επίπεδα εγρήγορσης όταν δεν κοιμούνται.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως με τη μετάλλαξη του 551ου αμινοξέος στο SIK3, τα ποντίκια χρειάζονταν περισσότερο ύπνο, και κοιμόντουσαν παραπάνω, πράγμα που αντανακλάται στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τα ποντίκια ήταν επίσης, ξύπνια για λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, που συνήθως είναι πιο δραστήρια. Και αυτό κατά τους ερευνητές δείχνει πως το SIK3 εμπλέκεται σε πολύ συγκεκριμένους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Takoto Honda, πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτού του συγκεκριμένου αμινοξέος σε αυτή την πρωτεΐνη είναι παρόμοια σε όλο το ζωικό βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα σχετίζονται με τον άνθρωπο και θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη διεξαγόμενη έρευνα για διαταραχές του ύπνου στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, μπορεί να έχουν μια μεταλλαγμένη μορφή της ίδιας πρωτεΐνης που εξετάστηκε στην έρευνα.

ΌΜΩΣ!

Ακριβώς επειδή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, δεν παίρνουν και όρκο ότι τα πραγματα είναι ακριβώς έτσι.

Παρ’όλα αυτά, με βάση τις παλαιότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί, ο ύπνος είναι ξε-κά-θα-ρα σημαντικός. Τόσο που αν αφιερώνουμε όλοι ένα 8ωρο στον ύπνο μας καθημερινά, τότε αποφεύγουμε παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης κτλ.

Αν, δηλαδή, είσαι στην κατηγορία εκείνων που κοιμούνται συνεχώς, τότε πολύ καλά κάνεις! 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET