«Saw: Legacy» | Ο Jigsaw επιστρέφει και πηγαίνει την έννοια της φρίκης σε άλλο επίπεδο!


Όταν το πρώτο Saw ξεχύθηκε στις αίθουσες το 2004, κανείς δε φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Ήταν μια low-budget ταινία τρόμου (δεν κόστισε ούτε ενάμιση εκατομμύριο), χωρίς κάποιον μεγάλο σταρ, πέρα από κάποια ψιλό-γνωστά ονόματα και γενικά έμοιαζε με ένα ακόμα φιλμ προς μαζική κατανάλωση, προορισμένο να αραχνιάσει στα ράφια των βιντεοκλάμπ.

Κι όμως, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να διαφημιστεί πειστικά, με τον πιο αγνό τρόπο: το word-of-mouth. Ξαφνικά, όλοι μιλούσαν για μια γαμάτη ταινία που έπρεπε να δεις! Σε πολύ μικρό διάστημα, έγινε ένα από τα πιο «καυτά» χιτ της σεζόν '04-'05. Η δημιουργία ενός σίκουελ, ήταν επιτακτική ανάγκη για τους μεγαλοκαρχαρίες των χολιγουντιανών στούντιο, που μυρίστηκαν το ζεστό χρήμα!

Βασικό συστατικό του Saw ήταν το concept του, το οποίο έδωσε άπειρες ιδέες και έδαφος για πειραματισμούς. Η ιδέα ενός ιδιοφυούς δολοφόνου που δημιουργεί ευρηματικές παγίδες για τα θύματα του, ανάλογα με το παρελθόν και τις δυνατότητες τους, ήταν ένα τέλειο σενάριο για να βασιστεί όχι μια ή δυο ταινίες, αλλά ολόκληρη σειρά! Κάπως έτσι, γεννήθηκε ένα από τα πιο πετυχημένα και κερδοφόρα franchise όλων των εποχών, με μία ταινία να βγαίνει κάθε χρόνο, μέχρι το 2010!

Συνολικά βγήκαν επτά ταινίες και οι εισπράξεις πλησίασαν τα 900 εκατομμύρια δολάρια! Το πράγμα αναμενόμενα κάπου ξέφτισε, αλλά η επιρροή του στην ποπ κουλτούρα των 00s, ήταν αδιαμφισβήτητη. Επανέφερε ένα ευρύ ενδιαφέρον για ταινίες τρόμου, δημιούργησε ένα δικό του υπο-είδος που ονομάστηκε "torture porn", απέκτησε προσηλωμένους φαν, αλλά και φανατικούς haters, που το έβρισκαν γελοίο και αποκρουστικό.

Ύστερα από 7 χρόνια, η σειρά επανέρχεται για να ανεβάσει την έννοια της φρίκης στο επόμενο στάδιο! Μετά από μια σειρά φόνων που φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα του Jigsaw, η αστυνομία αρχίζει να κυνηγάει το φάντασμα ενός άνδρα, νεκρού για πάνω από μια δεκαετία, σε ένα νέο παιχνίδι που είναι μόνο στην αρχή... Έχει επιστρέψει ο Τζον Κράμερ από τους νεκρούς για να σου θυμίσει πως πρέπει να είσαι ευγνώμων για το δώρο της ζωής...; Ή είναι μια παγίδα ενός άλλου δολοφόνου με τη δική του ατζέντα...;

Ό,τι κι αν συμβεί, η κληρονομιά (όπως λέει κι ο τίτλος) του ευφάνταστου serial killer, είναι όχι μόνο ζωντανή, αλλά και ηχηρή! Κι αν κρίνουμε από το χαμό που έγινε το 2014, που η πρώτη ταινία βγήκε σε επετειακή επανέκδοση για τα 10 της χρόνια, δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο κόσμος ανυπομονεί να δει τι θα σκαρφιστούν σ' αυτό το μέρος!

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι πολυτάλαντοι αδερφοί Σπίριγκ, που παλαιότερα γύρισαν αληθινά διαμάντια τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, όπως το Daybreakers ή το Predestination.  To «Saw: Legacy» πατάει Ελλάδα στις 9 Νοεμβρίου, από την Tanweer.

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το τρέιλερ και... πάρτε θάρρος για νέες, ακραίες καταστάσεις!

 

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Χάρης Κυριακόπουλος