Ριζικές αλλαγές στον πίνακα των βάσεων φέρνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ανεξάρτητα με τον βαθμό δυσκολίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, η απουσία των συγχωνευμένων ΤΕΙ στην Αττική έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα Πανεπιστήμια της. Εν ολίγοις, οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δύσκολο έργο να επιτελέσουν φέτος.
Ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που παραδοσιακά επιλέγουν πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, είναι πιθανό φέτος να δηλώσουν ως δεύτερη επιλογή τμήματα του νέου Πανεπιστημίου, μετά τις σχολές του ΕΜΠ. Ανεξαρτήτως με το γεγονός πως το επιστημονικό τους επίπεδο αντιστοιχεί σε εκείνο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Αναπόφευκτα, οι βάσεις 2018 θα διαμορφωθούν με διαφορετικά κριτήρια ζήτησης από εκείνα της περασμένης χρονιάς.
Αναδιάταξη των βάσεων προβλέπεται όμως και από την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των παιδαγωγικών σχολών, οι οποίες εντασσόμενες στα υπόλοιπα αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος διακριτή άνοδο.
Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί είναι η μαζική ροή μετεγγραφόμενων φοιτητών την ερχόμενη χρονιά σε όλα τα περιζήτητα πανεπιστήμια των αστικών κέντρων. Ο νέος νόμος περί μετεγγραφών που ψηφίστηκε από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται κυριολεκτικά να «βουλιάξει» τα προγράμματα των πανεπιστημίων που εδρεύουν στα αστικά κέντρα με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών τους αποτελεσμάτων και την απογύμνωση των τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημίων. Φέτος εξάλλου δεν υπάρχει κανένας ποσοτικός περιορισμός στς μετεγγραφές φοιτητών προς το κέντρο.
Παράλληλα, για πρώτη φορά έχουμε μετεγγραφή από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο. Οι φετινοί αιτούντες μετεγγραφής στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα είναι μεταξύ άλλων οι “τυχεροί” της χρονιάς, αφού μπορεί να μπήκαν σε τμήματα με χαμηλή βάση, ο κ.Γαβρόγλου όμως τους… προώθησε σε Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών και βάσεων.
Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει το νέο εξεταστικό σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ωστόσο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης, είχε προτείνει να ανακοινωθεί σίγουρα μέχρι τέλος του Ιανουαρίου. «Θα πρέπει μαθητές και εκπαιδευτικοί στις αρχές του 2018 να γνωρίζουν τα βήματα που θα οδηγήσουν σε ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουζέλης.
Αναπόφευκτα οι μαθητές που το 2020 θα δίνουν Πανελλήνιες, γνωρίζουν από τώρα πως και εκείνη η χρονιά αναμένεται δύσκολη καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για το εν λόγω εξεταστικό σύστημα. Με λίγα λόγια άγχος από τώρα για τα επόμενα δύο χρόνια.
Την ίδια ώρα, ιδρύθηκε το πρώτο επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο που απευθύνεται στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε στα εγκαίνια: «Η Αθήνα χρειαζόταν ένα ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ήταν χρέος στα παιδιά μας και αποτελεί σύμβολο για τις ίσες ευκαιρίες που όλοι δικαιούνται στην εκπαίδευση».
Όπως καταλαβαίνετε, η παιδεία υποδέχεται μεγάλες αλλαγές, αλλά κυρίως ριζικές. Το αν είναι καλό αυτό ή όχι, θα φανεί εν καιρώ…