ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρύτανης Παν/μίου Πατρών για φοιτητικές εστίες: «Ντρέπομαι για την κατάσταση»!

Λογικό το βρίσκουμε...

Neopolis Team

2 Αυγούστου, 2023

Τελικά, δεν είμαστε οι φοιτητές υπερβολικοί όταν φωνάζουμε για τις εστίες των πανεπιστημίων. Η κατάσταση σε αυτές είναι τραγική από πολλές απόψεις. Από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, την ασφάλεια και τις βασικές ελλείψεις – όπως η έλλειψη κλιματισμού το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα -, μέχρι και το ότι δεν υπάρχουν καν για να φιλοξενήσουν φοιτητές.

Η συζήτηση έχει έρθει πολλές φορές στις εστίες και παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Και δεν είναι μόνο οι φοιτητές που απαιτούν από το κράτος να κάνει κάτι, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστο Μπούρα, να επισημαίνει κι αυτός με τη σειρά του το έντονο πρόβλημα. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ντρέπεται ο ίδιος σαν πρύτανης και σαν γονιός για την κατάσταση.

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, όπως διαβάζουμε στο ertnews.gr, ο κ. Μπούρας μίλησε στην ΕΡΤ για το ζήτημα που απασχολεί το δικό του ίδρυμα, σημειώνοντας πως στο Αγρίνιο που δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, δε βρίσκουν καθόλου διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία, όπου κάθε χρόνο υποτίθεται πως γίνεται διαγωνισμός για μίσθωση δωματίων. Ακόμη, πρόσθεσε:

Στο Μεσολόγγι ανακατασκευάσουμε τις φοιτητικές εστίες που ήταν σε εγκατάλειψη. Έχουμε ήδη παραδώσει 10 δωμάτια και μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα παραδώσουμε άλλα 30 δωμάτια. Θα έχουμε βέβαια και ανάγκη για ξενοδοχεία.

Ανάγκη για 200 επιπλέον φοιτητικές κλίνες και στην Πάτρα

Η Πάτρα, ούσα η βάση του πανεπιστημίου, συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Όπως τόνισε ο κ. Μπούρας, δίνεται έμφαση στις δύο μεγάλες εστίες όπου γίνεται ανακατασκευή όπου χρειάζεται, αποκαλύπτοντας ότι διαθέτουν στην πόλη περίπου 800 κλίνες για τους φοιτητές.

Ο ίδιος τόνισε στην εκπομπή ‘Νewsroom’ ότι πέρυσι, όποιος είχε τις προϋποθέσεις να μείνει σε φοιτητική στέγη, το έκανε. Διαβεβαίωσε ακόμα πως «και φέτος, στο Πανεπιστήμιο Πατρών όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο είτε στην Εστία είτε σε κάποιο ξενοδοχείο».

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν κρύβει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, καταγγέλλοντας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, με ιδίους πόρους, κάνει τη δουλειά άλλων.

Ντρέπομαι ως πρύτανης και ως γονέας για την κατάσταση. Εμείς την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε ανακαινίσει 100 δωμάτια τα οποία θα τα δώσουμε στους φοιτητές στην Πάτρα. Την επόμενη εβδομάδα, και γι’ αυτό ντρέπομαι, γκρεμίζουμε δύο κτίρια τα οποία ήταν σεισμόπληκτα από το 2007. Δεκαπέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό, με τους φοιτητές να έρχονται αντιμέτωποι με

Όπως τόνισε κι ο μεσίτης Τάσος Οικονομόπουλος στην ίδια εκπομπή, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία άνοδος των τιμών, ενώ η πλειονότητα των σπιτιών που απευθύνονται στους φοιτητές, ιδίως στο κέντρο της Πάτρας, δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Με απλά λόγια, είναι αχούρια που αυτοπροσδιορίζονται ως μεζονέτες, ζητώντας το ανάλογο αντίτιμο…

Οι τιμές ένα στούντιο 25 τ.μ. συγκεκριμένα, κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ, ενώ για λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα και στα 650 ευρώ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET