ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα | Πρωταθλητές οι Έλληνες μαθητές στο αλκοόλ και στον τζόγο

Παρόλο που οι Έλληνες μαθητές βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα με την κατάχρηση παράνομων ουσιών σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, φαίνεται πως τους περνούν κατά πολύ στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στον τζόγο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το ESPAD το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι […]

Default avatar

Guest Author

22 Σεπτεμβρίου, 2016

Παρόλο που οι Έλληνες μαθητές βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα με την κατάχρηση παράνομων ουσιών σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, φαίνεται πως τους περνούν κατά πολύ στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στον τζόγο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το ESPAD το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι μαθητές μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, αυξάνοντας όμως την εξάρτηση τους σε άλλες ψυχοδραστικές ουσίες.

Για τους Έλληνες μαθητές συγκεκριμένα, ενώ το κάπνισμα φαίνεται να είναι ελεγχόμενο, παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση στο αλκοόλ και τον τζόγο αφού τα ποσοστά τους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η Ευρώπη ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα για τη χρήση ναρκωτικών, αφού η κατανάλωση παρόλο που είναι σταθερή δεν παύει να παραμένει υψηλή.

Η χώρα μας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD, μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών, ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια της χώρας.

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Παρόλο που το υψηλότερο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν πολύ «εύκολη» την πρόσβαση σε τσιγάρα, συγκριτικά με τους άλλους Ευρωπαίους μαθητές, στη χώρα μας παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά στους 15-16χρονους μαθητές που έχουν καπνίσει, έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή. Τα ποσοστά του πρόσφατου και του καθημερινού καπνίσματος κυμαίνονται στη χώρα μας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης χαμηλότερα ποσοστά αναφορικά με την πρώτη δοκιμή τσιγάρου και την έναρξη του συστηματικού καπνίσματος (σε ηλικία χαμηλότερη των 13 χρόνων).

  • ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών/αλκοολούχων ποτών, έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή και την κατανάλωση κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την έρευνα. Η χώρα μας ωστόσο φαίνεται να διατηρεί την πρωτιά στην υψηλή κατανάλωση οινοπνευματώδων ποτών ανά περίσταση. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν, επιπλέον, «εύκολη» την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία (<13 ετών), χωρίς αυτό να περιλαμβάνει και το στοιχείο της μέθης. Στη χώρα μας τα ποσοστά μέθης και η μέση κατανάλωση αλκοόλ κατά την τελευταία περίσταση, δεν ξεπερνούν εκείνα του ευρωπαϊκού νεανικού πληθυσμού.

  • ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τον εθισμό σε ναρκωτικές και παράνομες ουσίες σε σχέση με την Ευρώπη όπου το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εξαίρεση αποτελούν τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών και στις αντιλήψεις για «εύκολη» πρόσβαση στα ηρεμιστικά/υπνωτικά φάρμακα.

  • ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι έφηβοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσον όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε χαμηλότερα ποσοστά συχνή χρήση του διαδικτύου για διαδικτυακά παιχνίδια, αγοραπωλησίες και αναζήτηση πληροφοριών και σε υψηλότερα ποσοστά για το «κατέβασμα» διαδικτυακού υλικού (ταινιών, μουσικής, εφαρμογών κτλ).

  • ΤΖΟΓΟΣ

Ιδιαίτερα φλέγον τομέας αποτελεί αυτός του τζόγου και του στοιχήματος, όπου φαίνονται οι Έλληνες 16χρονοι να μην εγκαταλείπουν την πρώτη θέση! Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στοιχεία που δείχνουν ότι τα ποσοστά ηλεκτρονικού στοιχηματισμού και τζόγου είναι διπλάσια από αυτά της Ευρωπαϊκής Επικράτειας.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET