ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρυτανεία ΕΚΠΑ | Επίσημη ανακοίνωση για τις λίστες κατάταξης!

Στην προσπάθειά μας να διευκρινίσουμε κάποια πρόσφατα  δεδομένα που αφορούν στις κατατάξεις των Ελληνικών ΑΕΙ και επειδή διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των συστημάτων κατάταξης, παραθέτουμε τα κατωτέρω: Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα συστήματα κατάταξης, από το σύνολο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία σύμφωνα με το International Handbook of Universities (International Association of Universities), ξεπερνούν τις 18.000 […]

Neopolis Team

5 Νοεμβρίου, 2015

Στην προσπάθειά μας να διευκρινίσουμε κάποια πρόσφατα  δεδομένα που αφορούν στις κατατάξεις των Ελληνικών ΑΕΙ και επειδή διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των συστημάτων κατάταξης, παραθέτουμε τα κατωτέρω:

Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα συστήματα κατάταξης, από το σύνολο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία σύμφωνα με το International Handbook of Universities (International Association of Universities), ξεπερνούν τις 18.000 παγκοσμίως, ξεχωρίζουν τα καλύτερα 1.000 ή 4.000 Ιδρύματα (1η φάση αξιολόγησης) και κατόπιν προχωρούν στις τελικές κατατάξεις (2η φάση αξιολόγησης) σε έναν πιο σύντομο κατάλογο 500 ή 1.000 Ιδρυμάτων, δηλαδή κατάταξη μεταξύ των ήδη επιλεγμένων ως καλύτερων παγκοσμίως.

Επομένως, όσα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εμφανίζονται στους τελικούς καταλόγους κατάταξης συγκαταλέγονται στο 5% περίπου των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο.

Κατάταξη Academic Ranking of World Universities (ARWU) Shangai

Το σύστημα Academic Ranking of World Universities (ARWU), ευρέως γνωστό ως κατάταξη της Shangai, δημοσιεύεται από την Shangai Ranking Consultancy (http://www.shanghairanking.com/ARWU2015.html). Οι αξιολογήσεις ξεκίνησαν από το 2003 και ανανεώνονται σε ετήσια βάση από ερευνητές του Center for World-Class Universities (CWCU) του Πανεπιστημίου Shangai Jiao Tong στην Κίνα.

Η γενική κατάταξη ARWU αξιολογεί συνολικά τα καλύτερα 1.200 Πανεπιστήμια σε ετήσια βάση επί του συνόλου των 18.000 Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και δημοσιεύει την κατάταξη των 500 πρώτων.

Τα πανεπιστήμια βαθμολογούνται με μία σειρά δεικτών ακαδημαϊκής ή ερευνητικής επίδοσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται:

1.      η βράβευση με βραβείο Nobel ή αντίστοιχο θεματικό βραβείο,

2.    η ύπαρξη ερευνητών με υψηλό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών,

3.    η δημοσίευση στις διεθνούς κύρους επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature ή Science,

4.    η καταχώρηση δημοσιεύσεων σε κύριες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και

5.     η κατά κεφαλήν ακαδημαϊκή επίδοση του ιδρύματος.

Με βάση την κατάταξη ARWU προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens) επί του συνόλου των 18.000 Ανώτατων Ιδρυμάτων:

 

screen_shot_2015-11-05_at_9.26.15_am

Κατάταξη National Taiwan University

Την 217η θέση καταλαμβάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 924 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) Ανώτατων Ιδρυμάτων των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν και προκρίθηκαν αρχικώς επί του συνόλου των Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers ―http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/Default.aspx). Το Πανεπιστήμιό μας, μάλιστα, αν συνυπολογισθεί πλήρως ως κριτήριο ο αριθμός των Τμημάτων του τοποθετείται στην 196ηθέση.

Η αξιολόγηση του National Taiwan University βασίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε Ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε επιμέρους Τομείς η κατάταξη για το Ίδρυμα μας είναι ακόμα υψηλότερη π.χ. 76η θέση στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία, 134η θέση στην Ιατρική, 171η θέση στη Φυσική.

Κατάταξη Center for World University Rankings

Στην 301η θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τα 18.000 Α.Ε.Ι. που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει το διεθνώς γνωστό Center for World University Rankings (CWUR ―http://cwur.org/2015/).

Το Πανεπιστήμιό μας, μάλιστα, σημειώνει άνοδο σε σχέση με την περσινή κατάταξη, όπου βρισκόταν στην 331η θέση. Σύμφωνα πάντα με την κατάταξη του Center for World University Rankings, το Ε.Κ.Π.Α. έχει υπερκεράσει στην κατάταξη Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως το Πανεπιστήμιο της Λειψίας της Γερμανίας (302ηθέση) ή το Πανεπιστήμιο  St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας (309η θέση).

Αν συνυπολογίσουμε τη δραματική μείωση ή και διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης (τακτικές πιστώσεις, Π.Δ.Ε., κονδύλια για την έρευνα), σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα, όπως η αφυπηρέτηση πολλών μελών Δ.Ε.Π., χωρίς έστω την ελάχιστη αναπλήρωση των κενών θέσεων, και η διαθεσιμότητα σχεδόν των μισών διοικητικών στελεχών μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυτές οι κατατάξεις συνιστούν ένα πραγματικό άθλο. Το επίτευγμα αυτό πρέπει να αποδοθεί, λοιπόν, κυρίως στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, διδασκόντων, φοιτητών και αποφοίτων.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, οφείλει και μπορεί μέσα από το έργο του, την επιστημονική γνώση και την βασική, αλλά και την εφαρμοσμένη έρευνα, να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και να αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα και να επανασυντονισθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έγινε δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Cambridge!

SPILL THE TEA

Καρολίνα: «Χαίρομαι που ο Μπο δε θα μου δώσει δεύτερη ευκαιρία, γιατί δείχνει ότι είναι νοήμων»!

ΕΛΛΑΔΑ

Με παραίτηση προειδοποιούν οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου για την υποβάθμιση των πτυχίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET