ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλήνιες 2018 | Προβλέπεται σημαντική πτώση των βάσεων!

Απέχουμε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη των φετινών Πανελληνίων με τους υποψήφιους να βρίσκονται πια στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Όσο περνούν οι μέρες το άγχος μεγαλώνει για τα θέματα και μετέπειτα για το που θα κινηθούν οι βάσεις, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή πτώση. Η αύξηση των εισακτέων κατά […]

Neopolis Team

31 Μαΐου, 2018

Απέχουμε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη των φετινών Πανελληνίων με τους υποψήφιους να βρίσκονται πια στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Όσο περνούν οι μέρες το άγχος μεγαλώνει για τα θέματα και μετέπειτα για το που θα κινηθούν οι βάσεις, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή πτώση.

Η αύξηση των εισακτέων κατά 4.000 φέτος, κάνει τον ανταγωνισμό ηπιότερο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ευκολότερη, γι’αυτό και οι βάσεις αναμένονται να πέσουν σε κάποια επιστημονικά πεδία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα γίνει ‘σφαγή’ για τις δημοφιλείς σχολές, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε.

Να υπενθυμίσουμε πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κάνει πρεμιέρα φέτος στο μηχανογραφικό, ενώ και η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών αποτελεί ιδιαίτερο γνώρισμα σε αυτές τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά όλα αυτά:

Βάσεις 2018: 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Το 1ο επιστημονικό πεδίο που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις, μιας και πέρυσι το επέλεξαν 32.732 υποψήφιοι, έχει τις λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Χαρακτηριστικά το 40% των υποψηφίων απέτυχαν πέρυσι λόγω της έλλειψης σχολών και τμημάτων. Το άνοιγμα των παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα θα δώσει μία ανάσα, καθώς προσφέρει 4.000 επιπλέον θέσεις.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται δηλαδή να χτυπήσει κόκκινο και φέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα προκύψει άνοδος των βάσεων. Αντίθετα, θα σημειωθεί μικρή πτώση λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ειδικότερα, η Νομική Σχολή Αθηνών κέρδισε επιπλέον 25 θέσεις, η Νομική Θεσσαλονίκη 21 θέσεις, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας με 129 θέσεις.

Έκπληξη θα αποτελέσει, ωστόστο, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πέρσι, το εν λόγω τμήμα στο ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια, αύξηση στα 15.307 δηλαδή, ενώ φέτος ως τμήμα Πανεπιστημίου πια πολύ πιθανόν να δεχτεί μεγαλύτερη αύξηση.

Βάσεις 2018: 2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα σε αυτό το πεδίο, ακόμα κι αν δεν περάσουν σε σχολή της επιλογής του, να ενταχθούν σε κάποιο άλλο τμήμα. Στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων, οι αυξομειώσεις είναι οριακές καθώς κανένα δε κερδίσει πάνω από 14 θέσεις. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που στην Αθήνα κέρδισε 29 επιπλέον θέσεις και συνολικά σε όλη την Ελλάδα 159 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη. 

Βάσεις 2018: 3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Εδώ οι επιδόσεις θα κρίνουν αν υπάρξει άνοδος στην Ιατρική. Το 3ο επιστημονικό πεδίο, οπως συμβαίνει και στο 1ο επιστημονικό πεδίο, δέχεται τις μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι ιατρικές σχολές φέτος ξεχωρίζουν, καθώς ήταν οι μόνες που δεν αύξησαν τους εισακτέους και αναμένεται είτε να παραμείνουν οι ίδιες βάσεις, είστε να εκτοξευθούν  ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια.

Περιορισμένες ήταν και οι επιπλέον θέσεις που δόθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα του εν λόγω πεδίου –δεν ξεπερνούσαν τις 10-, επομένως θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η επίδοση των υποψηφίων ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία των βάσεων.

Βάσεις 2018: 4ο επιστημονικό πεδίο – Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Σε αυτό το πεδίο ο ανταγωνισμός είναι μέτριος. Οι υποψήφιοι που επιλέγουν οικονομικά και πληροφοριακά τμήματα έχουν πλεονέκτημα, καθώς δεν καταγράφονται υψηλές επιδόσεις σε αυτά. Ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής αυξήθηκε κατά 200 θέσεις, και αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δούμε σημαντική πτώση στις βάσεις. Αντίστοιχα, και οι οικονομικές σχολές που πέρσυ δέχθηκαν πτώση 1000 μορίων στα περιφερειακά και κεντρικά τμήματα, αναμένεται να σημειώσουν και φέτος πτώση.

Παιδαγωγικά τμήματα και άνοδος έκπληξη

Μετά από δύο χρόνια αποτυχημένης περιθωριοποίησης των παιδαγωγικών σε ένα ξεχωριστό πεδίο, φέτος τα τμήματα αυτά θα είναι ανοιχτά προς όλους και η άνοδος των βάσεών τους χαρακτηρίζεται νομοτελειακή.

Οι 4.000 θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων θα είναι διαθέσιμες απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και κυρίως θα απορροφήσουν υποψηφίους από το 1ο επιστημονικό πεδίο.

Επιπλέον, η άνοδος των βάσεων θα καθοριστεί και από το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις σχολές, δεν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, στα οποία κατέγραφαν πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Τα τμήματα Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη φέτος. Αν και παρουσίασαν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, το άνοιγμα που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια για εισαγωγή από δύο επιστημονικά πεδία (το 2ο και το 3ο) έχει εκτοξεύσει τις βάσεις τους με αύξηση μορίων που αγγίζει ακόμα και τα 900.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET