ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

9 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω όταν συμπλήρωνα το μηχανογραφικό μου!

Όλοι έχουν από μία σχολή να σου προτείνουν, όμως μόνο εσύ ξέρεις τι πραγματικά θες!

Κλεοπάτρα Μπράιτ

12 Ιουλίου, 2023

Unsplash

Πανελλήνιες; Έδωσες! Τα μόρια σου; Τα έμαθες! Και τώρα; Ήρθε η (δύσκολη) στιγμή να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου.

Ίσως να ακούγεται απλό να τοποθετήσεις με τη σωστή προτεραιότητα τις σχολές που σε ενδιαφέρουν, ωστόσο δεν είναι καθόλου. Και με το άγχος να σε κατακλύζει, αφού είναι η πρώτη σημαντική απόφαση που θα πάρεις στη ζωή σου, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Έχεις ακούσει τη γνώμη πολλών από την οικογένειά σου, τους καθηγητές σου, τους φίλους σου, όπως κι από άτομα που αυτήν την στιγμή σπουδάζουν προκειμένου να ξεδιαλύνεις τις σκέψεις σου, όμως τελικά κυριαρχεί μέσα σου το απόλυτο μπέρδεμα.

Έχω βρεθεί στη θέση σου και χρειάστηκε αρκετό καιρό για να συνειδητοποιήσω πως μονάχα εγώ και κανείς άλλος, ήμουν ικανή να επιλέξω τις σωστές σχολές. Ταυτόχρονα όμως, υπήρχαν πράγματα που κανένας δε μου είπε και τα οποία ήταν αναγκαίο να γνωρίζω!

Για να αποφύγεις λοιπόν κι εσύ τα ίδια λάθη, σου έχω μερικές συμβουλές να ακολουθήσεις προτού οριστικοποιήσεις το μηχανογραφικό σου:

1 Όσο περισσότερα τα μόρια, δε σημαίνει τόσο καλύτερη σχολή για σένα

Υπάρχει το ενδεχόμενο να έγραψες παραπάνω απ’ όσο πίστευες και μπράβο σου, ωστόσο μην παρασυρθείς και βάλεις σαν πρώτη επιλογή τη σχολή με τα περισσότερα μόρια του πεδίου σου. Το θέμα δεν είναι να φοιτήσεις στα πιο υψηλόβαθμα τμήματα, αλλά να κυνηγήσεις τα όνειρά σου! Δεν υπάρχει μονάχα η Νομική, το Πολυτεχνείο και η Ιατρική! Το κάθε Πανεπιστήμιο έχει αρκετά τμήματα που μπορεί να σου δώσουν την ίδια επαγγελματική αποκατάσταση με τις παραπάνω σχολές και να είσαι ευτυχισμέν@.

2 Εκείνη την ώρα να σκέφτεσαι ότι έχεις γράψει άριστα

Από την άλλη μπορεί να μην τα πήγες τόσο καλά όσο περίμενες, όμως ποτέ δεν ξέρεις πώς θα κινηθούν οι βάσεις. Φαντάσου να έπιανες τελικά τη σχολή που ήθελες, αλλά από την απογοήτευση και την απαισιοδοξία σου να μην την είχες συμπληρώσει καν στο μηχανογραφικό σου! Το κοπανάς ή δεν το κοπανάς μετά το κεφάλι σου; Όταν λοιπόν καθίσεις να συμπληρώσεις τις σχολές, φρόντισε να το κάνεις ελπίζοντας για το καλύτερο κι όχι μέσα στη μιζέρια. Πες ρε παιδί μου, ότι έγραψες 20.000 μόρια!

3 Tσέκαρε τα προγράμματα σπουδών, για να μην το φυσάς μετά

Έχει τύχει σε κόσμο και κοσμάκη… Πολλοί επιλέγουν τις σχολές τους με βάση το όνομα και το αντικείμενό τους, δεν κοιτούν όμως αναλυτικά το πρόγραμμά σπουδών που περιλαμβάνουν, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται συχνά στην πορεία και να αναρωτιούνται «Τι στο καλό κάνω εγώ εδώ;». Για να μην πέσεις κι εσύ σ’ αυτήν την παγίδα, πριν να οριστικοποιήσεις το μηχανογραφικό σου, τσέκαρε το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής, γιατί ενδέχεται να μη σου αρέσουν τα μαθήματα και να υποφέρεις για 4 ολόκληρα χρονάκια (τουλάχιστον).

4 Oι καθηγητές κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά

Αν σκέφτεσαι να φτιάξεις το μηχανογραφικό σου μαζί με τους καθηγητές σου, ξέχνα το όπως είσαι! Τι σημαίνει ότι επειδή έχεις έφεση στα Αρχαία ή τα Μαθηματικά, πρέπει να ακολουθήσεις μια αντίστοιχη σχολή; Όχι ρε φίλε, μου αρέσουν τα Αρχαία/Μαθηματικά, αλλά δε θέλω να ασχολούμαι μαζί τους για όλη μου τη ζωή! Γι’ αυτό σου λέω, κάνε ό,τι είναι να κάνεις μόνος σου, ή με κανένα κοντινό σου άνθρωπο, γιατί άμα περιμένεις προκοπή από τους καθηγητές…

5 Πώς συμπληρώνεις μηχανογραφικό χωρίς να έχεις ψαχτεί πρώτα;

Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές στην Ελλάδα που ούτε καν το όνομα τους δεν έχεις ξανακούσει. Πριν πατήσεις λοιπόν την «οριστική υποβολή» στο μηχανογραφικό σου, κάνε μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με το τι τμήματα περιλαμβάνει το κάθε Πανεπιστήμιο, και πού ξέρεις; Μπορεί η σχολή των ονείρων σου να βρίσκεται κάπου εκεί έξω και εσύ να μη γνώριζες την ύπαρξή της, εξαιτίας όλων αυτών των καθηγητών που είπαμε και πιο πάνω.

6 Κλείσε τ’ αυτιά σου

Ο κοινωνικός σου περίγυρος σε αγαπάει και θέλει το καλό σου, αλλά αποκλείεται να γνωρίζει καλύτερα ποιο είναι αυτό από εσένα τ@ ίδι@. Όταν λοιπόν θα συμπληρώνεις το μηχανογραφικό σου, μην αφήσεις τους άλλους να σε επηρεάσουν. Ναι μεν να ακούσεις τη συμβουλή τους, αλλά άμα δεις ότι δε σε εκφράζει, να την απορρίψεις κιόλας. Επίσης, σίγουρα θα σε βάλουν σε πειρασμό παρέα και φίλοι, όταν θα προσπαθούν να σε πείσουν να δηλώσεις την ίδια σχολή με εκείνους, ή έστω στην ίδια πόλη, ενώ αναπόφευκτα θα υπάρξει και πίεση από τη σχέση σου! Η ζωή όμως είναι δική σου, ακούς; 

7 Aπόβαλε την αρνητικότητα

Έναν κόμπο στο στήθος το νιώθεις τη στιγμή που συμπληρώνεις το μηχανογραφικό σου. Ηρέμησε, πάρε βαθιές ανάσες και συνειδητοποίησε πως δεν καθορίζεται η ζωή σου από αυτό! Είσαι ακόμα μικρ@ και έχεις περιθώριο να κάνεις λάθη και να επαναπροσδιορίσεις τις επιλογές σου. Και τι έγινε και να μην περάσεις στη σχολή που (νομίζεις ότι) θες;

8 Το δέκα τοις εκατό σώζει φοιτητές

Και πες ότι περνάς στη σχολή που πίστευες ότι σου ταιριάζει, αλλά τελικά δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που φανταζόσουν. Δε χρειάζεται να πελαγώνεις, γιατί υπάρχει η λύση και λέγεται: δέκα τοις εκατό. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να καταθέσεις για δύο συνεχόμενες χρονιές, αφού έχεις δώσει μία φορά Πανελλήνιες, μηχανογραφικό με αρκετά χαμηλότερες βάσεις! Το πιστεύεις πως υπάρχουν σχολές που πέφτουν μέχρι και 3.000 μόρια; Οπότε τι σκάεις;

9 Όλοι βρίσκουν το δρόμο τους

Να θυμάσαι πως αν είσαι καλ@ σε κάποιον κλάδο και το θέλεις πολύ, θα τα καταφέρεις, όσα εμπόδια και να βρεθούν στο δρόμο σου! Δε σε χαρακτηρίζουν οι βαθμοί σου και η σειρά που θα βάλεις τις σχολές στο μηχανογραφικό. Δεν είναι καν τόσο σημαντική η σχολή που θα φοιτήσεις, αλλά το πόσο θα ψαχτείς πέρα από αυτήν!

Καλά αποτελέσματα και κοίτα μη σκέφτεσαι τις βάσεις όλο το καλοκαίρι και το χαραμίσεις χωρίς κανένα λόγο! Just have fun!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET