fbpx

10 πράγματα που ένας 20χρονος πρέπει να σταματήσει να κάνει το 2016!


Είμαστε πλέον στο 2016 κι ήδη αισθανόμαστε αυτή τη μαγική αίσθηση της ανανέωσης και της καινούριας αρχής. Ο καιρός λοιπόν που αποφασίζουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά έφτασε. Νιώθεις πιο δυνατός, πιο αισιόδοξος, με περισσότερο κουράγιο να πετύχεις ακόμα πιο πολλά πράγματα τη χρονιά που έρχεται, αλλά και να απομακρύνεις από τη ζωή σου όλα όσα εκείνα δεν αξίζουν.

Άλλωστε κάθε φορά δεν λέμε πως τα καλύτερα έρχονται;

Με κάθε νέα χρόνια λοιπόν, σου δίνεται η ευκαιρία να αλλάξεις μυαλά, να απαλλαγείς από κάθε είδους αρνητικότητα και να προχωρήσεις. Όμως για να τα καταφέρεις αυτά, πρέπει να σταματήσεις να κάνεις τα παρακάτω:

1. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

Όλοι μας σπαταλάμε χρόνο και φαιά ουσία καθημερινά συγκρίνοντας τη ζωή που κάνουμε με τη ζωή των άλλων, ξεχνώντας όμως το βασικότερο: ο καθένας προσπαθεί να δείχνει πάντα τα χαρούμενα στιγμιότυπα και σημαντικά γεγονότα που έχει ζήσει, αποκρύπτοντας τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν ή τις δυσκολίες που μπορεί να περνάει. H σύγκριση αυτή μεταξύ των ανθρώπων σαφώς κι υπάρχει πολλά χρόνια τώρα, όμως στην εποχή μας τα social media την κάνουν ακόμη πιο έντονη.

Αλήθεια πιστεύεις πως κοιτώντας το προφίλ κάποιου, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για τη ζωή του; Προφανώς κι όχι! Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα αναφωνήσεις πως κάποιος περνάει πολύ καλύτερα από εσένα επειδή έκανε ένα παραπάνω check-in ή αγόρασε ακριβά παπούτσια, σκέψου πρώτα πως μπορεί να αντιμετωπίζει π.χ. σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, τα οποία εσύ δεν αντιμετωπίζεις. Από τη νέα χρονιά, σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και προσπάθησε να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη με βάση τις δικές σου ανάγκες κι επιθυμίες!

2. Σταμάτα να λες «ναι» σε όλα.

Όπως υπάρχει η κατάφαση, έτσι υπάρχει κι η άρνηση. Δεν πιστεύω πως δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον μια φορά που έχεις κάνει κάτι ή έχεις πάει κάπου μόνο και μόνο επειδή αισθανόσουν άσχημα να πεις όχι. Όλοι το έχουμε κάνει! Από τη νέα χρονιά λοιπόν, δε χρωστάς σε κανέναν εξηγήσεις επειδή δεν θες να πας κάπου, επειδή δεν θες να πιεις ποτό, επειδή δεν θέλεις να καθίσεις παραπάνω, επειδή δεν σου αρέσει αυτό το είδος μουσικής.

3. Σταμάτα να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα.

Οι άνθρωποι θα σε κρίνουν και θα σε σχολιάσουν, ανεξάρτητα από τι κάνεις, είτε αυτό είναι καλό είτε κακό. Ακόμα κι αν είσαι ο πιο άγιος άνθρωπος στον κόσμο, ακόμα κι αν το 90% του πληθυσμού σε επικροτεί, θα βρεθεί σίγουρα το 10% για να σε σχολιάσει αρνητικά. Με το να ασχολείσαι λοιπόν με το μακρύ και το κοντό του καθενός και το τι είπε ο ένας κι ο άλλος, χάνεις απλά πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου, χωρίς να καταλήγεις και σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οπότε κάνε αυτό που πραγματικά θες γιατί εσύ είσαι αυτός που θα χαράξει την πορεία του ταξιδιού που θα ακολουθήσεις. Δεν είσαι αναγκασμένος να κάνεις, να θες ή να σου αρέσουν τα πράγματα που δοκιμάζουν, λατρεύουν ή επιθυμούν όλοι οι υπόλοιποι. Όπως είχε πει κι o Kid Cudi «Τhey gon’ judge me anyway, so whatever!».

4. Σταμάτα να λυπάσαι για τον εαυτό σου.

Μπορεί να μην έχεις την ικανότητα να ελέγχεις τις αντιδράσεις και τις πράξεις των άλλων, ωστόσο έχεις την ικανότητα να ελέγχεις τα δικά σου συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Το να θεωρείς τον εαυτό σου συχνά θύμα των περιστάσεων και να υποστηρίζεις πως ζεις ένα δράμα όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, είναι κάτι που εσύ ο ίδιος το επιτρέπεις. Γιατί πολύ απλά έχεις τις δυνάμεις να ξεπεράσεις πολλές δυσκολίες που σου συμβαίνουν. Με τη νέα χρονιά λοιπόν, σταμάτα να κλαίγεσαι και να λυπάσαι τον εαυτό σου και κατάλαβε πως είναι στο χέρι σου να αλλάξεις καταστάσεις που σε πληγώνουν και σε ενοχλούν.

5. Σταμάτα να δείχνεις και να λες στον κόσμο τα πάντα για εσένα.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται να γνωρίζει τι έκανες χθες, τι κάνεις τώρα και τι θα κάνεις αύριο με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Κράτα κάποια πράγματα για τον εαυτό σου και για τους πολύ κοντινούς σου ανθρώπους. Από την άλλη, το μυστήριο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

6. Σταμάτα να περιμένεις.

Είμαι σίγουρη πως ήδη για το 2016 έχεις θέσει στόχους και έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να αρπάξεις όσες ευκαιρίες βρεθούν μπροστά σου, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που τις αγνοούσες μία προς μία περιμένοντας να σιγουρευτείς 110% για αυτό που πρόκειται να κάνεις. Αν δεν αρπάξεις τώρα την ευκαιρία ή δεν τα ρισκάρεις όλα …τότε πότε; Μην ξεχνάς πως ο χρόνος δεν είναι ποτέ με το μέρος μας. Όσο κι αν θέλουμε να τον γυρίσουμε πίσω κάποιες φορές, δυστυχώς δεν θα συμβεί ποτέ! Γι’ αυτό λοιπόν ξεκίνα να ρισκάρεις από αύριο ή περίμενε για αργότερα, με την ελπίδα ότι αργότερα …δεν θα είναι πολύ αργά!

7. Σταμάτα να πιστεύεις πως τα χρήματα είναι το παν.

Μια υψηλά αμειβόμενη εργασία δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για μια εργασία που θα απολαμβάνεις και θα σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης. Πόσο μάλλον όταν απαιτεί αρκετές ώρες απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην έχεις διαθέσιμο χρόνο για τους δικούς σου ανθρώπους, ούτε καν χρόνο για να αφιερώσεις στον εαυτό σου. Με λίγα λόγια, όσα χρήματα κερδίζεις, τόσες προσωπικές στιγμές κι αναμνήσεις χάνεις και στην τελική κόπιασες, για να μην τα χαρείς έτσι όπως θες.

Από την άλλη, ένας σύντροφος με ένα ακριβό αμάξι κι ένα ακριβό ρολόι ή μια σύντροφος με ένα ονειρεμένο σπίτι δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με μια ευτυχισμένη ζωή. Γι’ αυτό σταμάτα να υπερεκτιμάς βραχυπρόθεσμα οφέλη και δώσε βάση σε αυτά που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο. Διάλεξε μια δουλειά που θα σε γεμίζει εμπειρίες, που θα σου δίνει πολλές ευκαιρίες και χώρο για αναπτυχθείς τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επισύναψε μια σχέση που βασίζεται στην καρδιά και στην ψυχή ενός ανθρώπου, όχι στον τραπεζικό του λογαριασμό! Σαφώς και πρέπει να υπάρχει οικονομική ασφάλεια, όχι όμως τα αμύθητα πλούτη να γίνουν στόχος ζωής.

8. Σταμάτα να πιστεύεις πως πρέπει να τα κατανοείς και να τα κάνεις όλα σωστά με την πρώτη προσπάθεια.

Πραγματικά, δεν είσαι μόνο εσύ που απέτυχες σε κάτι που δοκίμασες για πρώτη φορά ή δεν κατάλαβες αμέσως. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο με οδηγίες για τη ζωή ούτε κάποια μυστική συνταγή που την ξέρουν λίγοι. Όταν δεν κατανοείς κάτι, η ζωή σου δίνει τη δυνατότητα να το ψάξεις, να πληροφορηθείς, να το μελετήσεις προσεκτικότερα μέχρι να το καταλάβεις. Κι όταν μια προσπάθεια σου καταλήγει σε αποτυχία, πάλι σου δίνει τη δυνατότητα να προσπαθήσεις και δεύτερη και τρίτη φορά, εάν το θες πραγματικά. Στη ζωή υπάρχουν στιγμές που τα πάντα φαίνονται αβέβαια και θολά, όμως υπάρχουν και στιγμές που τα πάντα δείχνουν ότι έχουν μπει σε μια σειρά.

Όμως, μόνο έτσι ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για τον εαυτό μας, μόνο έτσι μαθαίνουμε ποια είναι αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους καθημερινά και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τα πετύχουμε και τι είναι αυτά που δε θέλουμε να ξαναδοκιμάσουμε. Ακόμα και στις δύσκολες και σκοτεινές μέρες του 2016 λοιπόν, σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου που απέτυχε και συνέχισε να προχωράς μπροστά. Είναι σίγουρα η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να πάρεις!

9. Σταμάτα να προσπαθείς να μοιάσεις σε κάποιον άλλον.

Ο καθένας μας είναι μοναδικός. Μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος, ώστε να αισθάνεσαι συνέχεια αποδεκτός. Κανείς δεν ήταν ποτέ σαν κι εσένα και κανείς δεν θα είναι ποτέ σαν κι εσένα, έτσι δεν υπάρχει λόγος να είσαι κι εσύ σαν κάποιον άλλον. Από τη νέα χρονιά, να είσαι απλώς ο εαυτός σου και να μη φοβάσαι να πεις τη δική σου ιστορία.

10. Σταμάτα να αισθάνεσαι ενοχές.

Πολλές φορές αισθανόμαστε ενοχές όταν αφήνουμε πίσω μας ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις που πλέον δεν μας γεμίζουν, δεν μας ικανοποιούν. Όμως η ζωή αλλάζει και κάπως έτσι αλλάζουμε κι εμείς, αλλάζουν οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι προτεραιότητες μας. Δεν είναι απαραίτητο να θες και να σκέφτεσαι τα ίδια πράγματα που ήθελες και σκεφτόσουν στα 15, στα 18, στα 20 και στα 25. Επομένως, πρέπει να καταλάβεις πως είναι λογικό μεγαλώνοντας να χάνεις πράγματα από τη ζωή σου που άλλοτε σε ευχαριστούσαν, όχι όμως επειδή τα εγκατέλειψες, αλλά επειδή προχώρησες μπροστά. Το να μένεις στάσιμος στη ζωή σου από φόβο ή ενοχές δε σε οδηγεί πουθενά, το να αφήνεις πράγματα όμως για να προχωρήσεις σε κάνει ακόμα πιο δυνατό!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET