ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

18 πράγματα που μαθαίνεις με τον δύσκολο τρόπο όταν κλείνεις τα 18 σου!

Όλοι γύρω σου ασχολούνται με τις Πανελλήνιες και τις βάσεις, χωρίς να σε προετοιμάζουν γι' αυτά που πραγματικά έχουν σημασία...

Συνήθως όταν είσαι μικρός περιμένεις πώς και πώς να πατήσεις τα 18 και να αποκτήσεις το σεβασμό και την ταμπέλα του «ενήλικα». Τέρμα πλέον τα υποτιμητικά βλέμματα λόγω ηλικίας ή οι ατάκες τύπου «Δεν είναι για την ηλικία σου αυτά, δε θα καταλάβεις». Έλα τώρα, όλοι ξέρουμε πόσο εκνευριστικό είναι αυτό, εξάλλου μην προσπαθήσεις να μου κρυφτείς εμένα, δεν απέχω πολύ από αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο εκείνο που ξεχνάς πολλές φορές μέσα στη βιασύνη σου να ενηλικιωθείς, είναι πως μαζί με τα 18 κεράκια της τούρτας, «σβήνεις» και κάποιες ανέμελες στιγμές που συνοδεύουν τα αθώα σχολικά χρόνια δίνοντας χώρο πλέον σε υποχρεώσεις, προβλήματα και απαιτήσεις.

Και πίστεψέ με, λίγοι είναι αυτοί που θα σε καθοδηγήσουν σωστά και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για το τι θα κάνεις από δω και πέρα.

Αν θες να είσαι από μόν@ σου καλά προετοιμασμέν@, διάβασε παρακάτω εκείνα τα πράγματα που θα μάθεις (με τον δύσκολο τρόπο μεν) όταν πια κλείσεις τα 18:

1. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, κατά πάσα πιθανότητα θα «χάσεις» αρκετούς φίλους. Είτε πρόκειται για κοντινά σου άτομα, είτε για άτομα που απλά έκανες παρέα. Θα πάρει ο καθένας το δρόμο του και θα κοιτάξει το μέλλον του. Βέβαια εκτός αυτού, μπορεί πολύ απλά τελειώνοντας από το σχολείο, να καταλήξετε στο ότι δεν ταιριάζετε και τόσο τελικά. Όλοι αλλάζουν μεγαλώνοντας. Κι εμείς οι ίδιοι, όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε μερικές φορές. Άλλοι βέβαια αλλάζουν προς το καλύτερο κι άλλοι προς το χειρότερο. Δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι πλέον θα μπεις στο σκεπτικό «λίγοι και καλοί». Τέλος το σχολείο και οι παρέες κατ’ ανάγκη.

2. Θες δε θες τα πράγματα όντως σοβαρεύουν. Ναι μεν είσαι νιάτο ακόμα, αλλά πλέον κατατάσσεσαι στους νεαρούς ενήλικες. Ο πρώτος σου πραγματικός χωρισμός θα είναι και ο πιο δύσκολος. Θα τον βιώσεις στο πετσί σου, συνειδητοποιώντας ότι οι μέχρι τώρα «σχέσεις» σου ήταν αυτό που λέμε προβλήματα της εφηβείας. Τώρα πια τα κλάματα, οι φωνές και τα ποτά θα είναι η παρηγοριά σου σ’ αυτήν την στεναχώρια. Και όταν αυτή περάσει, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις πάρει το μάθημά σου και πως η όλη κατάσταση σε βοήθησε να ωριμάσεις.

3. Γιατί πρέπει να πατάς το “pause” και το “replay” στη ζωή σου; Θα έρθουν κι άλλ@ κι αυτό είναι άλλωστε και το ωραίο. Να θυμάσαι ότι ΠΑΝΤΑ, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις άμεσα, τα εμπόδια είναι για καλό. Η ζωή είναι κύκλος, όταν κλείνει ο ένας ξεκινάει απευθείας ο άλλος. Όταν μία πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει. Για να ανοίξει όμως πρέπει να κάνεις μια κίνηση, δεν μπορείς να μένεις στάσιμ@.

4. Πανελλήνιες, ναι και; Είπε κανείς ότι αν δεν περάσεις κάπου, τελειώνει εκεί η ζωή σου; Θες να σου μετρήσω πόσοι έβγαλαν 18.000 μόρια, πέρασαν εκεί που ήθελαν και τελικά δεν τελείωσαν ποτέ τη σχολή τους; Θες να σου πω καλύτερα, πόσοι δεν έδωσαν ή και πόσοι δεν πέρασαν και τώρα είναι πιο καταξιωμένοι από τους πρώτους; Ξέρεις κάτι; Το παν σε ό,τι κάνεις είναι να σου αρέσει και να μην το βλέπεις σαν αγγαρεία. Δε χρειάζεται δα να πεθάνεις για χάρη των Πανελληνίων!

5. ΦΑΕ

6. Φάε ακόμα καλύτερα από ότι έτρωγες, διότι τώρα το χρειάζεσαι περισσότερο. Γιατί; Γιατί σχολή, δουλειά, δραστηριότητες, γι’ αυτό. Γενικά η φοιτητική ζωή έχει τα τρεξιματάκια της και άρα αρκετή κατανάλωση ενέργειας. Τρώγε λοιπόν όσο πιο υγιεινά μπορείς, το έχεις περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

7. Σέβας βεβαίως, βεβαίως! Πρωτίστως στον εαυτό σου και μετά σε όλους τους άλλους. Όταν σέβεσαι τον εαυτό σου, σημαίνει ότι κάνεις γι’ αυτόν τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Ναι, συμφωνώ ότι πρέπει πρώτα να πέσεις χαμηλά για να μάθεις να υπολογίζεις την αξία σου, όμως όταν την αντιληφθείς, θα ξέρεις από πού πρέπει να αποχωρείς, διότι απλά δε χρειάζεται να πασχίσεις για να δείξεις το ποι@ πραγματικά είσαι.

8. Κάνε ό,τι ΣΟΥ αρέσει και όχι ό,τι ΤΟΥΣ αρέσει. Θα μου πεις πώς γίνεται αυτό σ’ έναν κόσμο που κυριαρχούν τα social media και τα trends; Απλώς προσπαθείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου έτσι όπως είναι και με τη ζωή που έχει. Άλλωστε αυτό που μετράει είναι το διαφορετικό και το αυθεντικό. Βαρεθήκαμε όλο τα ίδια και τα ίδια…

9. Η οικογένεια πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα. Αντιπαραθέσεις; Άπειρες. Αγάπη; Ανυπολόγιστη. Μην ξεχνάς όμως να τους δείχνεις κάθε μέρα πόσο ευγνώμων είσαι γι’ αυτούς. Πολλές φορές ίσως νευριάζουν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, προσπαθούν να ελέγχουν την κάθε σου κίνηση κ.ο.κ, ωστόσο όλα αυτά τα κάνουν για το καλό σου και μόνο. Δε χρειάζεται να έρθει η στιγμή που θα τους χάσεις για να τους εκτιμήσεις.

10. Μη βιαστείς να μεγαλώσεις. Όλα στην ώρα τους! Μάθε να ζεις στο έπακρο την ηλικία σου. Κάθε μία έχει τη δική της ομορφιά. Θα φτάσεις και στα 20 και στα 25 και στα 30. Μην αγχώνεσαι.

11. Μείνε όπως είσαι! Δε χρειάζεται να μιμηθείς όποι@ βλέπεις στο Instagram, στο TikTok ή ακόμα και δίπλα σου στο μετρό. Γιατί να μη μιμηθούν αυτοί εσένα στο κάτω-κάτω;

12. Μην αφήσεις τα άτομα που θες στη ζωή σου να φύγουν. Άνθρωποι είμαστε, λογικό να υπάρξουν αντιπαραθέσεις μεταξύ μας, αλλά το θέμα είναι να μην οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Δείξε πόσο αγαπάς κάποιον όσο βρίσκεται μέσα στη ζωή σου, γιατί μετά ίσως να είναι και αργά.

13. Αντιμετώπισε τις καταστάσεις κατάματα. Όπως έχω ήδη αναφέρει, καμία κατάχρηση δε θα σε κάνει να ξεχάσεις ή και να ξεπεράσεις εντελώς τα προβλήματα σου. Στόχος της ζωής είναι να μπορείς να στηρίζεσαι στον εαυτό σου και στις δυνάμεις του. Να στέκεσαι στα πόδια σου. Έχε το θάρρος να λες αυτό που θες, που νιώθεις, που σε ενοχλεί.

14. Αν θες να κόψεις τα μαλλιά σου και το σκέφτεσαι, απλώς κόψε τα. Πήγαινε σπίτι με τα πόδια και όχι με τα μέσα σήμερα. Πέρνα από το μαγαζί που δε βαριέσαι να περάσεις μόνο και μόνο για να μη χαιρετάς τον κόσμο. Φόρα κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν είναι του στυλ σου ίσως. Είσαι πολύ νέ@ για να ρουτινιάζεις από τώρα.

15. Μην πανικοβάλλεσαι για το μέλλον. Ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει. Εσύ κοίτα να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να επιτύχεις τους στόχους σου. Η ζωή σου είναι ξεκάθαρα στα χέρια σου, δηλαδή στις επιλογές σου.

16. Σε ό,τι εμπόδιο κι αν σου προκύψει, μην πράξεις επιπόλαια, απλά πάρε βαθιές ανάσες. Εισπνοή – εκπνοή – εισπνοή – εκπνοή. 

17. Ό,τι εμφανίζεται σαν πρόβλημα στο παρόν, δε σημαίνει ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον. Πράγματα που φαντάζουν σημαντικά τώρα, το πολύ σε 1-2 χρόνια να σου φανούν ασήμαντα. Όλα είναι εμπειρίες, ακόμα και το πιο μικρό, σε έχει διδάξει κάτι κι ας μην το έχεις καταλάβει.

18. Ζήσε όσο πιο όμορφα μπορείς, παρά τα όσα έρθουν!

Καλά να περνάς!! 🫶

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

DIGITAL

Οι 10 καλύτερες φοιτητικές στιγμές την εβδομάδα που μας πέρασε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET