fbpx

25 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, προτού κλείσεις τα 30!


Η συντριπτική πλειονότητα των νέων που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ των 20 και των 30 έχουν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους ανέλιξη παραμερίζοντας οτιδήποτε άλλο δεν σχετίζεται με αυτά.

Ωστόσο, τα νεότερα χρόνια σου είναι η καλύτερη περίοδος για να θέσεις κάποιους προσωπικούς στόχους πάνω και πέρα από οτιδήποτε έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο και την επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να καταφέρεις να πετύχεις κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης ζωής σου, τα οποία θα σε κάνουν μία ισχυρή προσωπικότητα και απίστευτα χαρούμενο/η.

Και μπορεί να μην έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες προτιμήσεις στον τρόπο ζωής τους, ωστόσο υπάρχει μία σειρά από στόχους που καλό είναι να έχεις ολοκληρώσει μέχρι να κλείσεις τα 30 σου:

1. Γράψε ένα γράμμα στο μελλοντικό σου εαυτό.

Πάρε ένα χαρτί και γράψε όλους τους στόχους, τα όνειρα και τα σχέδια σου. Αποφάσισε σε πόσα χρόνια από τώρα θέλεις να το ανοίξεις κι έπειτα δίπλωσε το και φύλαξε το σ’ ένα ασφαλές μέρος που είσαι σίγουρος ότι θα το ξαναβρείς.

Όταν το ανοίξεις μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια, θα είναι μια στιγμή που θα μπορέσεις να καταλάβεις πόσο κοντά έχεις φτάσει στους στόχους και πόσα τελικά έχεις πετύχει ως τότε.


2. Μάθε μια ξένη γλώσσα.

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστική. Μπορείς να μάθεις μία γλώσσα μέσα από βιβλία, ταινίες, online μαθήματα ή απλά να γραφτείς σε ένα τμήμα ενηλίκων στη γειτονιά σου.

Κι όταν ταξιδέψεις σε μία χώρα όπου μιλούν τη γλώσσα αυτή, είναι μία καλή ευκαιρία να κάνεις εξάσκηση όσα έμαθες.

joey-french


3. Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες.

Το καλύτερο κομμάτι όταν ταξιδεύεις σε άλλες χώρες είναι το γεγονός ότι συναντάς νέους ανθρώπους. Κάθε χώρα έχει τις δικές τις συνήθειες, τον δικό της τρόπο ζωής και σκέψης και αληθινά μαθήματα ζωής να σου δώσει, από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς. Γι’ αυτό κι όταν ταξιδεύεις, δεν πρέπει να έχεις την στάση ενός επιφανειακού τουρίστα, αλλά ενός σκεπτόμενου ταξιδιώτη!


4. Γνώρισε σκοπίμως ανθρώπους διαφορετικούς από σένα.

Το να επισκέπτεσαι νέες χώρες και ηπείρους, σίγουρα θα σε φέρει κοντά με ανθρώπους διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων και πολιτισμών.  Όμως, δεν είναι απαραίτητο να ταξιδεύεις για να το πετύχεις αυτό. Μπορείς να συναντήσεις κάποιον εντελώς διαφορετικό από σένα ακόμα και στη γειτονιά σου. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να γνωρίσει κάτι διαφορετικό και να ξεφύγει από τις κλασικές γνωριμίες.

weird


5. Δημοσίευσε εμπνευσμένες φράσεις στα social media.

Τα social media σου δίνουν μία πολύ καλή ευκαιρία να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου,  ώστε να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Όσους φίλους κι αν έχεις στο Facebook ή στο Instagram, γίνε μία πηγή έμπνευσης ανεβάζοντας εικόνες με φράσεις ή αποφθέγματα που επηρεάζουν, προτρέπουν και βελτιώνουν τους διαδικτυακούς σου φίλους, αλλά κι εσένα σαν άτομο.


6. Γίνε εθελοντής.

Οι εθελοντικές δράσεις, εκτός από την επαγγελματική βοήθεια που μπορούν να σου προσφέρουν, καθώς θεωρούνται εξαιρετικό προσόν για ένα βιογραφικό, σου δίνουν τη δυνατότητα να εξελιχθείς κι ο ίδιος σαν προσωπικότητα.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις ωστόσο είναι η σωστή και σταθερή επιλογή. Διαλέξτε ένα συγκεκριμένο φορέα στον οποίο θες να «εργασθείς» ως εθελοντής και προσπάθησε να μείνεις εκεί όσο περισσότερο καιρό γίνεται.

pratt-1


7. Κάνε νέους φίλους στις χώρες που επισκέπτεσαι.

Ταξιδεύοντας σε μία νέα χώρα χωρίς να αποκτήσεις τουλάχιστον έναν καινούριο φίλο, είναι απλά μία χαμένη ευκαιρία. …. με ντόπια άτομα της ηλικίας σου κι όχι μόνο, μπορείς να δεις, να ακούσεις και να βιώσεις ένα μέρος του τρόπου ζωής τους, των απόψεων τους και του πολιτισμού τους που δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις με το να είσαι απλά ένας επισκέπτης.


8. Γιόρταζε κάτι κάθε μέρα.

Μπορεί η καθημερινότητα να σου φαίνεται ανούσια και βαρετή και οι περισσότεροι να χωρίζουν τις μέρες σε καλές και κακές, με τις δεύτερες να υπερτερούν. Όταν όμως συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα περνάει η ζωή, θα καταλάβεις πως πρέπει καθημερινά να είσαι ευγνώμων, να ζεις την κάθε στιγμή και να γιορτάζεις για οτιδήποτε καλό σου συμβαίνει.

Εάν για παράδειγμα πέρασες ένα δύσκολο μάθημα ή κατάφερες να τελειώσεις εκείνη την εργασία, κάνε στον εαυτό ένα δώρο όπως το αγαπημένο σου γλυκό ή να πας σινεμά.

celebrate


9. Πάρε το αμάξι κι όπου σε βγάλει.

Τα ξαφνικά είναι και τα καλύτερα, όπως λέει κι ο σοφός λαός. Οι καλύτερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις είναι εκείνες που δεν σκεφτόσουν από πριν ούτε είχες σχεδιάσει. Πάρε λοιπόν την κοπέλα ή το αγόρι σου, κάποιον/α φίλο/η σου ή και μόνος/η σου, μπες στο αμάξι κι όπου φτάσεις.


10. Δημιούργησε έναν λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης στην τράπεζα.

Ενώ είσαι απασχολημένος να ζήσεις τη ζωή σου και να πετύχεις τους στόχους σου, να ξέρεις πως τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν πάντα όπως ακριβώς τα έχεις σχεδιάσει. Γι’ αυτό το να έχεις έναν αποταμιευτικό λογαριασμό και μία οικονομική ασφάλεια μπορούν να κάνουν τις αναποδιές αυτές πιο… ομαλές.

Προσπάθησε λοιπόν να βάζεις έστω και 20 ευρώ κάθε μήνα στην άκρη κι όταν τα χρειαστείς σίγουρα θα έχουν μαζευτεί πολύ περισσότερα απ’ όσα πίστευες.

savings


11.  Μάθε να λες «όχι» και να το εννοείς.

Η ηλικία των 20 είναι η κατάλληλη για να συνειδητοποιήσεις πως δεν πρέπει να λες «ναι» και να δεσμεύεσαι με οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο σου. Λέγοντας «όχι» πιο συχνά από ότι λες «ναι» να είσαι σίγουρος/η πως θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος/η στους στόχους αντί να τους θυσιάσεις στο βωμό της εφήμερης ευχαρίστησης.


12. Κατέκτησε την πειθαρχία στη ζωή σου.

Η μεγαλύτερη μάχη που θα δώσεις ποτέ με τον εαυτό σου είναι η ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας. Όμως χωρίς αυτή, δεν θα είσαι ποτέ συνεπής στις υποχρεώσεις σου, θα χάνεις προθεσμίες, δεν θα πετυχαίνεις στόχους ή δεν θα πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Θέτοντας κανόνες και όρια στον εαυτό σου θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σε μία δυναμική προσωπικότητα.

Άλλωστε, δεν είσαι πλέον ούτε μικρό παιδί ούτε έφηβος για να υπάρχει κάποιος άλλος πάνω από το κεφάλι σου που θα σε παρακινεί να κάνεις κάτι ή θα σε αποτρέπει από λάθος αποφάσεις.

boundaries


13. Λύσε σταυρόλεξα ή παίξε παιχνίδια λέξεων.

Η ενασχόληση με τις λέξεις μέσα από τα σταυρόλεξα ή τα διάφορα παιχνίδια είναι ένα διασκεδαστικός τρόπος να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου, να μάθεις καλύτερα την ελληνική γλώσσα, μια από τις πιο πλούσιες γλώσσες στον κόσμο, ενώ επιπλέον σε ενθαρρύνει να διαβάζεις περισσότερο και βοηθάει τον εγκέφαλο σου να σκέφτεται, να αναλύει και να κρίνει πιο σωστά.


14. Πήγαινε για κάμπινγκ.

Αν δεν έχεις ακόμα κάνει κάτι τέτοιο, ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Το να περνάς αρκετό χρόνο στην ύπαιθρο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να εκτιμήσεις τη φύση και τις ομορφιές της, να ασκηθείς, να έρθεις κοντά με τους φίλους και την οικογένεια σου και να αναζωογονηθείς με τον καλύτερο τρόπο προτού επιστρέψεις στη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

28475-camping-fun


15. Κάνε bungee jumping

Εντάξει, μπορεί για κάποιους να φαίνεται τρομακτική σαν ιδέα, όμως ας το παραδεχτούμε: πολλές φορές τα πιο τρομακτικά πράγματα είναι και τα πιο διασκεδαστικά. Γι’ αυτό πήγαινε ως τη Χαλκίδα ή την Κόρινθο και κάνε μία extreme βουτιά στο κενό, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η ζωή θέλει αδρεναλίνη και πρέπει να τη ζήσεις τώρα που μπορείς. Φτάσε τη ζωή σου στα άκρα και άσε τη να σε οδηγήσει μόνη της, χωρίς φόβους και δισταγμούς.


16. Επισκέψου μουσεία και γκαλερί τέχνης.

Ξέρω πως αυτό δεν θα σου περνούσε από το μυαλό στα 16, τα 17 ή τα 18, αλλά όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς ότι το να είσαι μορφωμένος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το να είσαι καλλιεργημένος.

Το να γνωρίζεις κάποια βασικά αλλά και εξεζητημένα πράγματα για την ιστορία ή την τέχνη σε κάνει ένα άτομο καλλιεργημένο, που μπορεί να σταθεί σε κάθε περίσταση, να αναδείξει τον εαυτό του και φυσικά να συμμετέχει ενεργά σε οποιαδήποτε συζήτηση.

museum-gif


17. Βοήθησε έναν άστεγο.

Η ζωή δεν περιλαμβάνει μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, είτε αυτοί είναι γνωστοί είτε άγνωστοι. Το πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τους ανθρώπους αντανακλά και τον πραγματικό ψυχικό μας κόσμο. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί άνθρωποι που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο εσύ κι η ζωή τους φέρθηκε άδικα.

Το να δώσεις λίγο φαγητό που σου περίσσεψε το μεσημέρι ή μια κουβέρτα σε έναν άστεγο άνθρωπο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάνεις ευτυχισμένο κάποιον και να δώσεις νόημα στη ζωή σου.


18. Αντιμετώπισε τους φόβους σου.

Τα περισσότερα πράγματα που φοβόμαστε είναι στο μυαλό μας. Για αυτό έρχεται μία στιγμή στη ζωή μας που καλό θα ήταν να τους αντιμετωπίσουμε, να απαγκιστρωθούμε από αυτούς και συνάμα να εξελιχθούμε σαν προσωπικότητες.

face-it


19. Παρακολούθησε διαλέξεις και σεμινάρια.

Πάλι εξαιρώντας το θέμα της επαγγελματικής αναγκαιότητας, το να παρακολουθείς διαλέξεις και σεμινάρια τόσο για το αντικείμενο σπουδών σου όσο και γενικότερα για κάτι που σε ενδιαφέρει, προάγει την σκέψη σου, αναπτύσσει εξειδικευμένες πτυχές του εαυτού σου και σε εξοπλίζει με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες.


20. Ανακάλυψε τα πράγματα που λατρεύεις να κάνεις.

Όλα εκείνα που αγαπάς να κάνεις είναι κι αυτά που θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όλα τα λεφτά του κόσμου, ωστόσο δεν είναι ευτυχισμένοι. Η πραγματική ευτυχία πηγάζει από τις εμπειρίες και τη συνεισφορά, όχι από τα αντικείμενα ή τα χρήματα.

Κάθε φορά που αισθάνεσαι χαμένος/η ή μελαγχολικός/ή, κάνε κάτι που αγαπάς και να είσαι βέβαιος/η πως θα νιώσεις καλύτερα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

tumblr_inline_mx01dg15i71rm1gfu


21. Γράφε κάτι σε καθημερινή βάση.

Το γράψιμο αποτελεί μία διαδικασία κάθαρσης που σου επιτρέπει να εκφράσεις ακόμα και τις πιο βαθιές σου σκέψεις, τις ιδέες σου, τα συναισθήματά σου, τις εμπειρίες σου. Το γράψιμο λειτουργεί μεταμορφωτικά στην ψυχή σου, ωστόσο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αρκετά ευάλωτος/η, καθώς σε αυτά που γράφεις πρέπει να λεχθεί η αλήθεια. Όμως, μόνο έτσι θα νιώσεις μία ανακούφιση και μία αγαλλίαση, απ΄όλα αυτά που σε προβληματίζουν και σε βασανίζουν.


22. Γυμνάσου καθημερινά.

Η άσκηση δεν είναι μόνο για τους αθλητές, είναι για όλους. Πόσες φορές έχεις πει ότι πρέπει να πας γυμναστήριο και παρόλα αυτά δεν έχεις περάσει ούτε από απέξω; Ήρθε η ώρα να βάλεις τη φόρμα και τα αθλητικά σου και να ξεκινήσεις γυμναστική, όποια μορφή κι αν είναι αυτή. Θα κάνεις στον εαυτό σου το καλύτερο δώρο, το οποίο και θα εκτιμήσεις μελλοντικά.

running


23. Τράβα φωτογραφίες.

Μπορεί οι αναμνήσεις να μένουν για πάντα, το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες όμως. Η λήψη φωτογραφιών σου δίνει τη δυνατότητα να απαθανατίσεις στιγμές που δεν μπορείς να ζήσεις δεύτερη φορά, όμως θα μπορείς να τις θυμάσαι όποτε σου δημιουργείται η επιθυμία και νοσταλγείς το παρελθόν.


24. Γίνε δημιουργικός/ή.

Η δημιουργικότητα είναι μία ισχυρή κινητήρια δύναμη, καθώς κάνει τη φαντασία μας να δουλέψει και να αναπτυχθεί.

reverse-1237576135_drawing-attacks-drawer


25. Βρες κάποιον που να σε εμπνέει.

Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις από τους άλλους ανθρώπους. Το να έχεις όμως έναν μέντορα είναι εξαιρετικά βοηθητικό όταν είσαι ακόμα νέος και χρειάζεσαι μία καθοδήγηση ώστε να πάρεις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να ψάξεις όλο το κοντινό σου περιβάλλον για να βρεις κάποιον που να μπορείς να ταυτιστείς μαζί του. Πολλές φορές βάζοντας υψηλότερους στόχους και παίρνοντας παράδειγμα από κάποιον διάσημο που δεν έχεις δει ποτέ από κοντά πασχίζεις περισσότερο και τα καταφέρνεις.

Καλή τύχη! 

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET