UNI LIFE & TIPS

10 πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, όταν ξεκινάς ψάξιμο για το φοιτητικό σου σπίτι!

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων έχουν βγει από καιρό, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν κι οι βάσεις, οπότε αυτό που μένει για να πάρει και επίσημα μπρος η φοιτητική σου ζωή είναι να βρεις ένα σπιτάκι στην πόλη που πέρασες! Οκ, μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζω, γιατί πρόκειται να μείνεις για πρώτη φορά […]

Κλεοπάτρα Μπράιτ

31 Αυγούστου, 2018

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων έχουν βγει από καιρό, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν κι οι βάσεις, οπότε αυτό που μένει για να πάρει και επίσημα μπρος η φοιτητική σου ζωή είναι να βρεις ένα σπιτάκι στην πόλη που πέρασες!

Οκ, μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζω, γιατί πρόκειται να μείνεις για πρώτη φορά στη ζωή σου μόνος σε μια ξένη πόλη, ωστόσο όλα μια συνήθεια είναι. Λίγο καιρό να ζήσεις με τον εαυτούλη σου, να γευτείς τι εστί πραγματική ανεξαρτησία και ποιος σε πιάνει μετά.

Βέβαια, καθόλου απλή δεν είναι η διαδικασία εύρεσης ενός φοιτητικού σπιτιού.

Οπότε προτού κάνεις τα οποιαδήποτε όνειρα για τη ζωάρα που σε περιμένει, προσπάθησε να βρεις πρώτα το κατάλληλο μέρος να την «στεγάσεις». Πράγμα δύσκολο βέβαια, αν σκεφτείς ότι μαζί με εσένα αυτήν τη στιγμή έχουν βγει στην αναζήτηση πολλοί ακόμη και ψάχνουν να βρουν την τέλεια ευκαιρία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε τα τελευταία χρόνια και την AirBnb να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, με τα σπίτια για ενοίκιο να λιγοστεύουν κατά πολύ και οι επιλογές σου να είναι περιορισμένες.

Σε καμία περίπτωση όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η λύση είναι να νοικιάσεις ένα ό,τι σου έκατσε σπίτι για φέτος, ίσα να έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου βρε παιδί μου, κι από του χρόνου βλέπουμε πάλι.

Όχι, η λύση είναι άλλη! Να κάνεις μία ενδελεχή έρευνα δίνοντας βάση στα παρακάτω κριτήρια και πίστεψέ με, είναι εγγυημένη!

#1 Πόνταρε στην καλή καρδιά του σπιτονοικοκύρη

Το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να προσέξεις πριν νοικιάσεις κάποιο διαμέρισμα σαν φοιτητής, είναι ο ιδιοκτήτης του. Αν είναι κανένας περίεργος τύπος, τότε μην περιμένεις και την καλύτερη διαμονή σπίτι ΤΟΥ (κράτα το αυτό, γιατί δεν πρόκειται να σε αφήσει να το ξεχάσεις ούτε λεπτό). Θα παραπονιέται για το καθετί, καθυστερήσεις στο ενοίκιο δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε για μισή ημέρα, δυνατή μουσική και μαζώξεις φοιτητών απαγορεύονται ρητά, το περπάτημα παίζεται και λίγο, ενώ η αναπνοή σου αν δεν είναι βαριά, τότε καλώς. Και μεζονέτα με 100 ευρώ μηνιαίως να προσφέρει, πες όχι! Το νόημα είναι να ζήσεις ελεύθερο πούλι, όχι να νοσταλγήσεις τη μουρμούρα της μάνας σου!

#2 Κοντά στη σχολή VS κοντά στο κέντρο, σημειώσατε 0-1

Πολλοί θα σε συμβουλεύσουν να βρεις σπίτι κοντά στη σχολή σου. Εγώ πάλι θα σε συμβουλεύσω να κάνεις το αντίθετο και να ψάξεις να βρεις κοντά στο κέντρο της πόλης. Το πρωί πάει στο καλό παλεύεται το λεωφορείο μέχρι τη σχολή. Το βράδυ όμως; Όταν θα ξενυχτάς, θα κάνεις χαμούλη και θα γυρίζεις τα ξημερώματα, πώς θα διανύεις απόσταση κάτι χιλιομέτρων; Ή θα χαλάς όλα σου τα λεφτά σε ταξί; Εδώ σε θέλω, εσένα και όλους εκείνους τους εξυπνάκηδες που θεωρούν σημαντικότερο να μένεις κοντά στη σχολή. Ίσως, βέβαια, να μην έχουν καταλάβει ακόμα για ποιο λόγο πας εκεί που πας… 

#3 Να ναι σύντομος ο δρόμος σου προς την στάση 

Μαντεύω πως μετακομίζοντας σε μια καινούρια πόλη για πρώτη φορά σαν φοιτητής, σημαίνει ότι δεν έχεις αμάξι ή μηχανάκι να σε πηγαινοφέρνει. Επομένως, είτε τα ποδαράκια σου θα σηκώνουν όλο το βάρος από εδώ και πέρα, είτε τα λεωφορεία. Φρόντισε λοιπόν το σπιτάκι σου να βρίσκεται κοντά σε στάσεις λεωφορείων, διαφορετικά σχολή βλέπω να πατάς μονάχα στην εξεταστική. Είναι πλέον αποδεδειγμένο αυτό από γενιές και γενιές! Εκτός βέβαια αν έχεις άλλες χάρες και το οτοστόπ παίζεται σαν επιλογή. Ό,τι μπορεί ο καθένας, τι να πω…

#4 Να θες να πάρεις ένα γάλα και να σε τρώει η απόσταση; Κακό…

Επίσης, πέρα από τις στάσεις λεωφορείων, καλό είναι η νέα σου κατοικία να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σούπερ μάρκετ και κάποιο φαρμακείο. Δε γίνεται κάθε φορά που θέλεις να ψωνίσεις κάτι για να φας να κάνεις ολόκληρο ταξίδι ή να σε πιάνει πονοκέφαλος, βρε αδερφέ, και να πρέπει να ψάχνεσαι με τις ώρες για ένα φαρμακείο.

#5 Στα υπόγεια (δεν) είναι η θέα

Συνήθως τα πιο οικονομικά σπίτια είναι εκείνα στο ισόγειο ή στον πρώτο όροφο, για ευνόητους λόγους. Από τη μία η απουσία θέας, από την άλλη η ηχορύπανση και η ελάχιστη ασφάλεια που προσφέρουν, λογικό λοιπόν είναι να έχουν μια πιο χαμηλή τιμή. Επειδή όμως παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο, για να μπορείς να νιώθεις άνετος κι ασφαλής στο χώρο σου, θα σου πρότεινα να προτιμήσεις σπίτι από τον δεύτερο όροφο και πάνω. Είπαμε, φοιτητική ζωή και χαμούλης, αλλά με προσοχή πάντα.

#6 Τα ρετιρέ βγάλ’ τα από τη λίστα σου

Θέλω να ελπίζω πως δεν πας για σπίτι με τετραγωνικά ίδια με του πατρικού σου. Και τι α το κανς δηλαδή; Ένα δυάρι με 30-40 τ.μ είναι αρκετό, με το δωμάτιό του, την κουζινούλα του, το μπανάκι του και το σαλονάκι του. Εξάλλου τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα σουλατσάρεις εκτός και τις υπόλοιπες θα βρίσκεσαι σε σπίτι συμφοιτητών σου. Άκου που σου λέω, τσάμπα λεφτά για άχρηστο παραπάνω χώρο θα δώσεις.

#7 Γείτονες καλοί, πάρτι μέχρι το πρωί

Τώρα σου φαίνεται ασήμαντο, αλλά όταν έρθει η στιγμή που θα θες να φωνάξεις κόσμο στο σπίτι ή κανένα πρόσωπο, τότε δε θα περάσεις καθόλου καλά. Μαζί με τον ιδιοκτήτη που λέγαμε στο νο1 (και που συνήθως ζει στον από πάνω όροφο), θα έχεις και τους μυγιάγγιχτους γείτονες να κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις. Τα σχέδια που έκανες για πάρτι τύπου Project X (το παρατραβάς κι εσύ) πάνε στράφι αυτομάτως. Κρίμα και είχες όνειρα…

#8 Ζεστό το χειμώνα, δροσερό το καλοκαίρι

Θεωρώ χρέος μου να σε προετοιμάσω για το ψοφόκρυο που πρόκειται να βιώσεις τους χειμώνες και την κωλόζεστη τα καλοκαίρια. Μην περιμένεις καλοριφέρ, ερκοντίσιον και διάφορες τέτοιες πολυτέλειες. Όταν φτάσεις στο σημείο να πάθεις πνευμονία, μπορεί να το ανάψεις για λίγο, αλλά μέχρι εκεί. Καλό λοιπόν θα ήταν, να βρεις ένα σπιτάκι με καλή μόνωση, γιατί αλλιώς οι εξεταστικές του χειμώνα και του Ιουνίου θα σε βρουν με κοκαλωμένα ή λιωμένα χέρια αντίστοιχα. Πώς να κάτσεις να λύσεις ασκήσεις έτσι…

#9 Νοικιάζεται όπως είναι επιπλωμένο

Σπιτικό δίχως συσκευές και έπιπλα δε γίνεται, λεφτά ωστόσο δεν υπάρχουν, οπότε το ιδανικό σπίτι για σένα είναι το επιπλωμένο. Αν πάλι έχεις βρει αυτό που θες και πληροί τα παραπάνω κριτήρια, αλλά δεν έχει έπιπλα… μικρό το κακό. Μπορείς να απευθυνθείς για αρχή σε γνωστούς και φίλους για έπιπλα και συσκευές που δε χρειάζονται, διαφορετικά μπορείς να ψάξεις σε καταστήματα για προσφορές ή σε διάφορες αγγελίες για μεταχειρισμένα αντικείμενα.

#10 Όπως και να ‘χει, θα περάσεις τέλεια

Όσες συμβουλές και να σου δώσω με σκοπό να βρεις το σωστό φοιτητικό σπίτι, το σίγουρο είναι πως θα περάσεις τέλεια! Είσαι πια φοιτητής, μια νέα ζωή ανοίγεται μπροστά σου, οι στιγμές που θα ζήσεις θα είναι μοναδικές και οι αναμνήσεις αξέχαστες… Have the time of your life, λοιπόν!

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET