Πού και πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των Πανελληνίων;


Έπεσε η αυλαία την Τρίτη για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων με το μάθημα της Βιολογίας, ενώ ο μαραθώνιος συνεχίζεται την Παρασκευή (22/6) για εκείνους που θα εξεταστούν σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα, τα οποία θα τους δώσουν το δικαίωμα εισαγωγής σε σχολή ή τμήματα που απαιτούν την εξέταση αυτών των ειδικών μαθημάτων.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των Πανελληνίων;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν μεταξύ της Πέμπτης (28/6) και της Δευτέρας (2/7).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας την οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο τους, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, στα ελληνικά και με κεφαλαία.

Φάκελος: Βάσεις 2018

Όπως γράψαμε και πριν την έναρξη των εξετάσεων, το γενικότερο κλίμα ήθελε τις βάσεις να παρουσιάζουν πτώση στα περισσότερα πεδία. Κι αυτό λόγω τριών βασικών παραγόντων που θα επηρεάσουν σημαντικά τα φετινά μηχανογραφικά:

  • Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου Παιδαγωγικών Σπουδών
  • Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων

Στα παραπάνω ωστόσο, ήρθαν και προστέθηκαν τα σχετικά εύκολα θέματα των φετινών εξετάσεων. Ειδικά τα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνονται αρκετά πιο βατά από τα αντίστοιχα περσινά, με αποτέλεσμα να ισοσταθμίζουν ή ακόμη και να ανεβάζουν τις βάσεις εισαγωγής σε πολλά από τα πεδία.

Πιο συγκεκριμένα, ανοδική τάση αναμένεται να έχουν οι οικονομικές σχολές, από τη στιγμή που τα θέματα που οδηγούν στην πρόσβασή τους, χαρακτηρίζονται λιγότερο απαιτητικά σε σχέση με τις προηγούμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα την μεγαλύτερη άνοδο κατά 2.000 μόρια αναμένεται να δούμε στις Παιδαγωγικές Σχολές, καθώς σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθοδική πορεία των βάσεων στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ο ανταγωνισμός για μια θέση δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Φέτος, είναι και η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στις εν λόγω σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ και τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας ήταν στα μέτρα των υποψηφίων.

Εκεί που τα πράγματα μπερδεύουν περισσότερο, είναι στις πολυτεχνικές και τις ιατρικές σχολές. Στις πρώτες διότι τα δύσκολα θέματα στη Φυσική «ισοφάρισαν» τα αντίστοιχα εύκολα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα η πρόβλεψη να γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Αν κάτι είναι βέβαιο πάντως, είναι πως δε θα παρατηρηθούν σημαντικές αυξομοιώσεις.

Στις ιατρικές σχολές από την άλλη, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα μεγάλος και με τα σημερινά θέματα Βιολογίας να είναι αρκετά δύσκολα, αναμένεται μια μικρή αύξηση στις περσινές βάσεις.

Όλα βέβαια, θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προχωρήσουν στις επιλογές τους.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET