ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πολυτεχνικές Σχολές δύο ταχυτήτων ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας!

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έθεσε επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν αυτή τη στιγμή τη παιδεία. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για ένα νέο πανεπιστήμιο με κατεύθυνση «αισθητικής και κοσμητολογίας» στα προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του, Πολυτεχνικές Σχολές δύο ταχυτήτων, αλλαγές στις μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ένα νέο εξεταστικό σύστημα με κλειστό αριθμό μόνο σε […]

Neopolis Team

21 Δεκεμβρίου, 2017

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έθεσε επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν αυτή τη στιγμή τη παιδεία.

Συγκεκριμένα έγινε λόγος για ένα νέο πανεπιστήμιο με κατεύθυνση «αισθητικής και κοσμητολογίας» στα προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του, Πολυτεχνικές Σχολές δύο ταχυτήτων, αλλαγές στις μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ένα νέο εξεταστικό σύστημα με κλειστό αριθμό μόνο σε Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2018 και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας και κατά συνέπεια τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής φέρνει τα πάνω κάτω στην ανώνατη εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας στοχεύει να ψηφισθεί το νομοσχέδιο μέχρι τέλος του Ιανουρίου και να τεθεί σε λειτουργία το Πανεπιστήμιο από την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19.

Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί ούτε τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ούτε και τα ΤΕΙ, καθώς ο επικεφαλής του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, κατέθεση σήμερα την παραίτησή του καταγγέλοντας ότι εξαπατήθηκε από τον υπουργό Παιδείας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές των δυο ΤΕΙ θα καταλάβουν προσωποπαγείς θέσεις και θα κριθούν από τριμελή επιτροπή καθηγητών ΑΕΙ για να γίνουν πανεπιστημιακοί. «Εγώ δεν κρίνομαι από κανέναν» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Βρυζίδης.

Οι καθηγητές ΤΕΙ εντάσσονται αυτομάτως σε αντίστοιχες θέσεις πανεπιστημιακών χωρίς κρίση, εκτός από τους πρωτοβάθμιους καθηγητές ΤΕΙ που εντάσσονται πρώτα σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τριμελή επιτροπή πανεπιστημιακών, μία ανά σχολή, που θα ορίσει ο υπουργός Παιδείας. Με τα παραπάνω δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε οι καθηγητές ΑΕΙ που είχαν ζητήσει στην πρόσφατη Σύνοδό τους «προσωποπαγείς θέσεις για όλες τις βαθμίδες των καθηγητών ΤΕΙ και μετά κρίση από πανεπιστημιακούς, και όχι από τρεις μόνο εκπροσώπους των πανεπιστημιακών που θα ορίσει ο υπουργός».

Το νέο ίδρυμα, θα έχει πέντε σχολές και 25 τμήματα, με έμφαση στην Πολυτεχνική Σχολή του, που είναι η πιο ανεπτυγμένη και με τις περισσότερες προοπτικές. Η νέα Πολυτεχνική Σχολή αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας της χώρας, καθώς θα είναι 4ετούς φοίτησης, με τα υπόλοιπα Πολυτεχνεία στις 5ετείς σπουδές. Βέβαια, στις 5ετείς σπουδές έχει αναγνωριστεί ένας τίτλος μάστερ, που όμως δεν μετράει τόσο σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, παρά μόνο σε επίπεδο επιπλέον επιδομάτων για θέσεις στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον η νέα Σχολή θα έχει τη «μοντέρνα» ειδικότητα Μηχανικών Βιοϊατρικής. Επίσης, ταράζει τα νερά στον κλάδο των Πολυτεχνείων και το καλοκαίρι που θα ενταχθεί στα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση, αναμένεται να αποτελέσει πρώτη επιλογή για πολλούς από αυτούς.

Το Τμήμα Αισθητικής καθώς και τα τέσσερα τμήματα που αμφισβητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αν είναι πανεπιστημιακού χαρακτήρα (οπτικοί, οδοντοτεχνίτες κ.λπ.) εντάχθηκαν όλα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες της Υγείας και θα αποτελέσουν κατευθύνσεις που θα οδηγούν μελλοντικά, με επιπλέον μαθήματα, σε πανεπιστημιακό πτυχίο.
Τα προπτυχιακά μαθήματα τμημάτων που απορροφώνται συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων του 2018.

προγράμματα κατάρτισης. Μέρος του νέου εξεταστικού συστήματος που ο υπουργός Παιδείας μετέθεσε για τον Ιανουάριο του 2018 αποτελούν τα διετή προγράμματα επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), τα οποία μπορούν να ιδρύονται στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και στα οποία θα μπορούν να εισαχθούν απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων, χωρίς εξετάσεις, με τον βαθμό του απολυτηρίου τους.

Το νέο εξεταστικό σύστημα. Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε χθες και νομοθετική ρύθμιση για μετεγγραφή στα αδέλφια που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια. «Είναι απαράδεκτο μια οικογένεια να συντηρεί δύο και τρία σπίτια» είπε και δήλωσε ότι η ρύθμιση θα ισχύσει από φέτος και συγκεκριμένα από το δεύτερο εξάμηνο. Το θέμα αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα αντιδράσεις στις διοικήσεις των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας που θα υπερδιπλασιάσουν σύντομα τους φοιτητές τους.

Ο Γαβρόγλου αναφέρθηκε ακόμη σε κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων, εκτός από τις Πολυτεχνικές, τις Ιατρικές και τις Νομικές Σχολές. Ετσι φτάνουμε σε ένα σύστημα διπλών εξετάσεων εθνικού τύπου (απολυτήριων και πανελλαδικών), με τις πρώτες να γίνονται σε τέσσερα μόνο μαθήματα και με ποσοστώσεις που θα καθορίζουν την εισαγωγή σε τμήματα των ΑΕΙ. Ελεύθερη πρόσβαση θα υπάρχει σε τμήματα της περιφέρειας, χαμηλής ζήτησης.

Αναλυτικά τα τμήματα του νέου ΑΕΙ:

Α Πολυτεχνική Σχολή, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
1) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
2) Μηχανικών Βιοϊατρικής
3) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
4) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
5) Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής
6) Μηχανολόγων Μηχανικών

7) Ναυπηγών Μηχανικών
8) Πολιτικών Μηχανικών

Β Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
1) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
2) Διοίκησης Επιχειρήσεων
3) Διοίκησης Τουρισμού
4) Κοινωνικής Εργασίας
5) Λογιστικής
και Χρηματοοικονομικής

Γ Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών
και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
1) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
2) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
3) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
4) Φωτογραφίας
& Οπτικοακουστικών Τεχνών

Δ Σχολή Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
1) Βιοϊατρικών Επιστημών
2) Δημόσιας Υγείας
3) Εργοθεραπείας
4) Μαιευτικής
5) Νοσηλευτικής
6) Προσχολικής Αγωγής
7) Φυσικοθεραπείας 

Ε. Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

(με πληροφίες από ΤΑ ΝΕΑ)

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET